Rola odżywiania w rozwoju łuszczycy: badania naukowe
Badania naukowe potwierdziły bezpośredni związek między odżywianiem a rozwojem łuszczycy, jej ciężkością i charakterem przebiegu. Zależności odkryte przez naukowców:
- nadmierne spożycie tłuszczów nasyconych, cukru, czerwonego mięsa i alkoholu nasila stan zapalny skóry;
- niedobór witamin i minerałów, zaburzenia równowagi mikroflory jelitowej (dysbakterioza) komplikują przebieg choroby;
- omega-3 (wielonienasycone kwasy tłuszczowe), witaminy A, C, E, D i grupy B, selen i cynk, probiotyki i błonnik hamują stan zapalny i przedłużają remisję.
Badania wykazały również, że osoby cierpiące na łuszczycę często mają współistniejące choroby związane z zaburzeniami metabolizmu (cukrzyca, otyłość, miażdżyca). Typowe dla nich nawyki żywieniowe to zwiększone spożycie tłustych, smażonych i pikantnych potraw, słodyczy i wypieków, a także niedobór owoców, warzyw, ryb i olejów roślinnych w jadłospisie.
Jakie są rodzaje łuszczycy
Wpływ diety niskokalorycznej na nawroty łuszczycy
Zadaj pytanie dermatologii «Doctorpro»
Korzyści płynące z diety niskokalorycznej w przypadku łuszczycy polegają na możliwości zmniejszania nadwagi, która może komplikować przebieg choroby. Nadmierna masa ciała sprzyja zwiększonej produkcji cytokin prozapalnych, co nasila objawy łuszczycy i zmniejsza skuteczność leczenia farmakologicznego. Normalizacja masy ciała poprzez dietę niskokaloryczną może poprawić stan skóry i zmniejszyć częstotliwość nawrotów. Dzienne zapotrzebowanie kaloryczne nie powinno przekraczać 1200-1800 kcal. Dokładna liczba zależy od płci, wieku, poziomu aktywności fizycznej i masy ciała pacjenta.
Pozytywny wpływ kwasów tłuszczowych omega-3 na remisję łuszczycy
Kwasy tłuszczowe omega-3 mają właściwości przeciwzapalne. Zmniejszają aktywność prozapalnych cytokin i leukotrienów, które sprzyjają rozwojowi stanu zapalnego. Produkty zawierające kwasy tłuszczowe omega-3:
- tłuste gatunki ryb (łosoś, sardynki, tuńczyk);
- owoce morza (ostrygi, krewetki);
- oleje roślinne (oliwa z oliwek, olej lniany);
- orzechy włoskie;
- nasiona lnu i chia;
- jaja.
Aby utrzymać remisję, zaleca się codzienne spożywanie od jednego do trzech gramów kwasów tłuszczowych omega-3, co przyczynia się do poprawy stanu skóry i utrzymania remisji. Dokładna dawka jest ustalana przez lekarza prowadzącego w zależności od płci, wieku i ogólnego stanu zdrowia pacjenta.
Ograniczenie tłuszczów nasyconych i cukru w diecie przy łuszczycy
Nadmiar cukru podnosi poziom glukozy we krwi i aktywuje wydzielanie insuliny, podtrzymując stan zapalny. Tłuszcze nasycone zaburzają metabolizm, osłabiając odpowiedź immunologiczną i spowalniając regenerację komórek skóry.
Produkty o wysokiej zawartości cukru i tłuszczów nasyconych | |
Grupa produktów | Przykłady |
Żywność zawierająca cukier | Cukierki, czekolada mleczna, torty, ciastka, ciasta, pączki, babeczki, rogaliki, jogurty i serki z dodatkami, dżemy, konfitury, batony energetyczne, soki w kartonach, napoje gazowane |
Produkty zawierające tłuszcze nasycone | Jagnięcina, wieprzowina, wędliny, kiełbasy, mleko pełne, smalec, hamburgery, frytki, półprodukty, majonez, olej palmowy i kokosowy |
Ograniczenie spożycia cukru i tłuszczów nasyconych pomaga zmniejszyć stan zapalny i złagodzić objawy choroby. Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) bezpieczna dzienna dawka cukru dla zdrowej osoby wynosi nie więcej niż 25 g, a tłuszczów nasyconych — do 10% całkowitej spożywanej energii. W przypadku łuszczycy lekarz może zalecić jeszcze większe ograniczenie lub całkowite wyeliminowanie cukru i tłuszczów nasyconych, w zależności od stopnia zapalenia i ciężkości choroby.
Zalecenia światowych organizacji medycznych dotyczące odżywiania w przypadku łuszczycy
Amerykańska Narodowa Fundacja Łuszczycy (NPF) zaleca stosowanie diety śródziemnomorskiej, której podstawą powinny być warzywa, owoce, produkty pełnoziarniste, orzechy, nasiona, tłuste ryby i oleje roślinne. Członkowie fundacji podkreślają znaczenie utrzymania prawidłowej wagi (przy wskaźniku masy ciała 18,5-25) w celu zmniejszenia nasilenia objawów łuszczycy.
Amerykański Narodowy Instytut Zdrowia (NIH) wskazuje, że w przypadku łuszczycy należy ściśle przestrzegać diety niskokalorycznej (szczególnie pacjenci z nadwagą). Obejmuje ona zmniejszenie całkowitej kaloryczności diety do 1200-1800 kcal dziennie (w zależności od płci i poziomu aktywności), częste posiłki (cztery-pięć posiłków dziennie), rezygnację ze słodyczy, fast foodów, tłustych i smażonych potraw. Dieta niskokaloryczna pomaga zmniejszyć stan zapalny i przedłużyć remisję.
Osobom z nadwrażliwością lub nietolerancją glutenu (celiakią) zaleca się dietę bezglutenową. Ma ona na celu zmniejszenie stanu zapalnego jelit i ogólnego obciążenia organizmu stanem zapalnym.
Amerykańska Akademia Dermatologii (AAD) popiera ideę prawidłowego odżywiania w przypadku łuszczycy i podkreśla, że dieta o niskiej zawartości tłuszczów nasyconych i wysokim udziale kwasów tłuszczowych omega-3 może zmniejszać stan zapalny. Zgodnie ze stanowiskiem akademii osobom cierpiącym na łuszczycę zaleca się śledzenie indywidualnej reakcji na produkty spożywcze i wykluczanie z diety pokarmów powodujących zaostrzenie choroby.
Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) dieta w przypadku łuszczycy powinna być zbilansowana, z przewagą owoców, warzyw, produktów pełnoziarnistych i ryb. Spożycie produktów zawierających tłuszcze nasycone (tłuste mięso, wędliny, masło, fast foody) i rafinowany cukier (wyroby cukiernicze, napoje gazowane, słodycze) należy ograniczyć do minimum.
Praktyczne zalecenia dermatologów dotyczące diety w przypadku łuszczycy
Sposób odżywiania może wpływać na przebieg choroby. Praktyczne zalecenia dermatologów dotyczące diety w przypadku łuszczycy obejmują:
- zbilansowane odżywianie. Spożywaj różnorodne produkty, w tym owoce, warzywa, pełnoziarniste produkty zbożowe, ryby i orzechy;
- unikanie szkodliwych produktów. Ogranicz spożycie tłuszczów nasyconych, cukru, alkoholu i produktów o wysokim indeksie glikemicznym;
- utrzymanie zdrowej wagi. Stosuj dietę niskokaloryczną, zwłaszcza w przypadku nadwagi.
Przed zmianą diety zalecamy skonsultowanie się z dermatologiem lub dietetykiem. W razie potrzeby lekarz zleci badania laboratoryjne w celu wykluczenia zaburzeń metabolicznych i trawiennych, a na podstawie ich wyników pomoże dostosować dietę do indywidualnych potrzeb organizmu.
Co można jeść przy łuszczycy?
W przypadku łuszczycy korzystne mogą być oliwa z oliwek i olej lniany, które zawierają kwasy tłuszczowe omega-3 o działaniu przeciwzapalnym. Zaleca się rezygnację z oleju kokosowego, ponieważ zawiera on dużo tłuszczów nasyconych, które sprzyjają rozwojowi ogólnoustrojowego stanu zapalnego w organizmie. Źródłem nienasyconych kwasów omega-3 są również nasiona i orzechy, dlatego w przypadku łuszczycy można je włączyć do diety.
Produkty wskazane w przypadku łuszczycy | |
Kategoria produktów | Przykłady |
Tłuste gatunki ryb | Łosoś, tuńczyk, sardynki |
Chude mięso | Kurczak, indyk, królik |
Owoce nieskrobiowe | Gruszki, jabłka, ananasy, kiwi, brzoskwinie |
Bezglutenowe produkty pełnoziarniste | Kasza gryczana, komosa ryżowa, brązowy ryż |
Rośliny strączkowe | Soczewica, ciecierzyca, fasola |
Produkty mleczne | Jogurt, kefir, twaróg |
Warzywa nieskrobiowe | Ogórki, słodka papryka, kabaczki, cukinia |
Suszone owoce | Figi, suszona morela, rodzynki |
Napoje bez barwników i dodatku cukru | Świeżo wyciskane soki, smoothie, kompoty |
W przypadku łuszczycy można spożywać jajka, ale w umiarkowanych ilościach i głównie w postaci gotowanej. Nadmiar jajek może nasilić stan zapalny ze względu na zawartość kwasu arachidonowego w żółtku.
Czego nie wolno jeść przy łuszczycy i dlaczego?
W przypadku chorób zapalnych skóry zaleca się ograniczenie spożycia warzyw psiankowatych (pomidorów, bakłażanów). Pomidory i bakłażany przy łuszczycy mogą nasilać stan zapalny i swędzenie ze względu na wysoką zawartość solaniny.
W ograniczonych ilościach przy łuszczycy można jeść duszone i gotowane grzyby. Należy zrezygnować z grzybów marynowanych, solonych i smażonych, aby uniknąć nasilenia objawów, zwiększonego obciążenia wątroby i ogólnoustrojowego stanu zapalnego w organizmie. Inne kategorie produktów, które należy wykluczyć z diety, przedstawiono w tabeli poniżej.
Produkty, których nie można spożywać w przypadku łuszczycy | |
Kategoria produktów | Przykłady |
Tłuste czerwone mięso | Wieprzowina, wołowina, baranina |
Przetworzone mięso | Wędliny, kiełbasy |
Fast food | Burgery, hot dogi, frytki |
Owoce cytrusowe (w przypadku alergii) | Pomarańcze, mandarynki, cytryny, grejpfruty |
Warzywa skrobiowe | Ziemniaki, bataty |
Zboża zawierające gluten (w przypadku nietolerancji glutenu) | Pszenica, żyto, jęczmień |
Słodycze | Cukierki, ciasta, ciastka |
Półprodukty | Kotlety, pierogi, kluski, zupy instant |
Ostre potrawy | Sosy, przyprawy, marynaty |
Konserwy | Rybne, mięsne, warzywne, owocowe |
Napoje alkoholowe | Piwo, wino, likier |
Słodkie napoje | Soki w paczkach z dodatkiem cukru, napoje gazowane |
W przypadku łuszczycy można spożywać wyłącznie odtłuszczone produkty mleczne lub o niskiej zawartości tłuszczu. Osoby z nietolerancją laktozy powinny wybierać mleko bezlaktozowe lub roślinne (migdałowe, sojowe, kokosowe, owsiane). Masło zaleca się zastąpić masłem roślinnym, ponieważ zawiera ono tłuszcze nasycone, które mogą sprzyjać stanom zapalnym.
Osoby chorujące na łuszczycę mogą spożywać chudy ser (mozzarella, feta), natomiast tłuste odmiany (cheddar, parmezan) należy wyeliminować z diety. Lepiej również zrezygnować z lodów, ponieważ zawierają one dużo tłuszczów nasyconych i cukru.
Jakie rodzaje diet można stosować w przypadku łuszczycy?
Istnieje szereg diet, które są odpowiednie dla osób z chorobami zapalnymi skóry. Przykłady planów żywieniowych zalecanych w przypadku łuszczycy przedstawiono w tabeli poniżej.
Diety, które można stosować przy łuszczycy | |
Nazwa | Charakterystyka |
Dieta bezglutenowa na łuszczycę | Obejmuje wykluczenie z jadłospisu produktów zawierających gluten (pszenica, żyto, jęczmień). Jest korzystna dla osób z nadwrażliwością na gluten lub nietolerancją tego białka (celiakia). |
Dieta keto na łuszczycę | Zakłada rezygnację z węglowodanów (słodyczy, zbóż, słodkich owoców, warzyw skrobiowych, fasoli, półproduktów). Podstawą diety powinny być tłuszcze nienasycone (orzechy, nasiona, oleje roślinne, tłuste gatunki ryb). Dopuszczalne jest również spożywanie niewielkiej ilości białka (chude mięso, tofu), jagód o niskiej zawartości węglowodanów (maliny, borówki, wiśnie) i warzyw (szparagi, kabaczki, ogórki). Ograniczenie węglowodanów prowadzi do obniżenia poziomu cukru we krwi, który może sprzyjać rozwojowi stanów zapalnych. |
Dieta pegańska na łuszczycę | Kładzie nacisk na warzywa zasadowe (brokuły, kapusta, ogórki), owoce (jabłka, gruszki, brzoskwinie) i owoce jagodowe (maliny, truskawki), ograniczając produkty kwasotwórcze (czerwone mięso, produkty mleczne, warzywa psiankowate: pomidory, papryka, bakłażany). Dieta zasadowa w przypadku łuszczycy ma na celu obniżenie kwasowości w jelitach i zmniejszenie ogólnoustrojowego stanu zapalnego. |
Dieta Kapha na łuszczycę | Zakłada spożywanie lekkich i suchych potraw (warzyw i owoców nieskrobiowych, pełnoziarnistych zbóż, nasion) oraz wykluczenie z diety produktów trudnych do strawienia (tłustego mięsa, mleka, wędlin, półproduktów, słodyczy). Zimne potrawy i napoje należy zastąpić ciepłymi. Dieta Kapha ma na celu przyspieszenie metabolizmu i zminimalizowanie zastojów w organizmie, co może złagodzić objawy łuszczycy. |
Dieta śródziemnomorska na łuszczycę | Oparta jest na spożywaniu owoców, warzyw, produktów pełnoziarnistych, roślin strączkowych, oliwy z oliwek i tłustych ryb. Zaleca się wyeliminowanie czerwonego mięsa, tłuszczów nasyconych, półproduktów i słodyczy. Dieta śródziemnomorska jest bogata w przeciwutleniacze i kwasy tłuszczowe omega-3, które mogą pomóc zmniejszyć stan zapalny i poprawić kondycję skóry. |
Dieta eliminacyjna (hipoalergiczna) na łuszczycę | Dieta hipoalergiczna w przypadku łuszczycy zakłada tymczasowe wyeliminowanie popularnych alergenów pokarmowych (zboża zawierające gluten, jaja, miód, produkty mleczne, psiankowate). Następnie stopniowo wprowadza się je z powrotem do diety, obserwując reakcję organizmu. Produkty, które powodują zaostrzenie choroby, są w końcu na stałe wykluczane z diety. |
Ważne jest, aby pamiętać, że dieta nie jest alternatywą dla leczenia farmakologicznego przepisanego przez dermatologa. Jest ona stosowana jako metoda wspomagająca w celu zmniejszenia stanu zapalnego, złagodzenia objawów i poprawy ogólnego stanu skóry.
Jak wybrać odpowiednią dietę w przypadku łuszczycy?
Nie ma uniwersalnego planu żywieniowego, który byłby odpowiedni dla wszystkich osób z rozpoznaniem łuszczycy. Czynniki, które należy wziąć pod uwagę przy wyborze diety:
- indywidualna reakcja na produkty (nasilenie wysypki, swędzenia, łuszczenia się skóry);
- obecność chorób współistniejących (celiakia, niedobór laktazy, cukrzyca, miażdżyca, zapalenie żołądka, choroba wrzodowa);
- obecność chorób współistniejących (celiakia, niedobór laktazy, cukrzyca, miażdżyca, zapalenie żołądka, choroba wrzodowa);
- osobiste preferencje smakowe;
- dostępność produktów spożywczych dozwolonych w diecie;
- wartość odżywcza diety (zdolność diety do zapewnienia organizmowi wymaganej ilości witamin, minerałów i kalorii).
Aby dobrać optymalną dietę, zalecamy skonsultowanie się z lekarzem. Na podstawie analizy dolegliwości, objawów i wywiadu pomoże on opracować indywidualny plan żywienia w przypadku łuszczycy, który będzie uwzględniał cechy organizmu.
Jakie owoce można jeść przy łuszczycy?
W przypadku chorób zapalnych skóry warto jeść świeże owoce jagodowe o niskiej alergenności i wysokiej zawartości przeciwutleniaczy (maliny, jeżyny, żurawina). Truskawki mogą jeść osoby, które nie mają skłonności do alergii. W przypadku łuszczycy dozwolone są również białe odmiany winogron o niskiej zawartości glukozy. Owoce, które można włączyć do diety w przebiegu łuszczycy:
- jabłka;
- gruszki;
- morele;
- brzoskwinie;
- ananasy;
- mango;
- awokado;
- kiwi.
Melony i arbuzy należy spożywać w ograniczonych ilościach ze względu na wysoki indeks glikemiczny, który może przyczyniać się do zaostrzenia choroby. Banany przy łuszczycy również zaleca się spożywać z umiarem ze względu na wysoką zawartość cukru i skrobi.
Jakie warzywa mogą spożywać osoby z łuszczycą?
Aby zmniejszyć stan zapalny i utrzymać zdrową skórę, warto jeść warzywa nieskrobiowe i zielone, bogate w przeciwutleniacze, błonnik, witaminy A, C i K. Warzywa, które można włączyć do diety przy łuszczycy:
- kapusta (brokuły, kapusta włoska, brukselka);
- kabaczki i cukinie;
- ogórki;
- marchew;
- buraki;
- papryka;
- cebula;
- czosnek;
- szparagi.
Korzystne są również zielone warzywa liściaste (szpinak, sałata, seler, rukola). Mają one właściwości przeciwzapalne i detoksykacyjne, dzięki czemu mogą poprawić stan skóry.
Czy można spożywać produkty mleczne w przypadku łuszczycy?
Pacjentom z chorobami dermatologicznymi zaleca się wybieranie produktów mlecznych o niskiej zawartości tłuszczu lub całkowicie odtłuszczonych. Nie powinny one również zawierać dodatku cukru, sztucznych barwników i aromatów. Produkty mleczne dozwolone przy łuszczycy:
- jogurt;
- kefir.
W przypadku łuszczycy można spożywać twaróg. Ważne jest jednak, aby był on nie tylko odtłuszczony, ale także zawierał minimalną ilość soli.
Jakie pieczywo i wypieki można spożywać przy łuszczycy?
Osobom podatnym na choroby zapalne skóry zaleca się spożywanie pieczywa i wypieków z pełnoziarnistej mąki bezglutenowej (gryczanej, kukurydzianej, amarantusowej, z ciecierzycy). W przypadku łuszczycy lepiej wyeliminować z diety czarny chleb, ponieważ mąka żytnia zawiera gluten.
Należy wybierać pieczywo bez drożdży, ponieważ mogą one nasilać procesy fermentacyjne w jelitach i wywoływać ogólnoustrojowe stany zapalne. Wypieki nie powinny zawierać dodatku cukru.
Jakie kasze można spożywać przy łuszczycy?
W przypadku chorób zapalnych skóry można spożywać bezglutenowe kasze pełnoziarniste. Do jadłospisu wprowadzić można ryż brązowy, ponieważ zawiera on więcej składników odżywczych i błonnika niż ryż biały i nie powoduje gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi.
W przypadku łuszczycy należy wybierać kasze z oznaczeniem: „produkt bezglutenowy”. Inne kasze dozwolone w przypadku łuszczycy:
- kasza gryczana;
- kasza kukurydziana grubo mielona;
- komosa ryżowa;
- proso.
Kasze najlepiej gotować na wodzie lub mleku roślinnym (owsianym, migdałowym, ryżowym) bez dodatku cukru. Kasze można lekko posolić solą morską lub dosłodzić dozwolonymi owocami bądź suszonymi owocami. Aby poprawić smak, można dodać niewielką ilość nierafinowanego oleju roślinnego (lnianego, oliwy).
Jakie mięso można spożywać przy łuszczycy?
W przypadku chorób dermatologicznych zaleca się spożywanie chudego, łatwo przyswajalnego mięsa, bogatego w białko niezbędne do regeneracji skóry. Mięso dozwolone przy łuszczycy:
- kurczak;
- indyk;
- królik;
- chude mięso wołowe i cielęce (w umiarkowanych ilościach).
Przed przygotowaniem kurczaka i indyka należy zdjąć skórę, ponieważ zawiera ona tłuszcze nasycone. Mięso gotować bez dodatku ostrych przypraw.
Jakie słodycze można jeść przy łuszczycy?
Osoby cierpiące na choroby dermatologiczne mogą spożywać naturalne słodycze, które nie zawierają rafinowanego cukru, sztucznych barwników i aromatów. W formie przekąski dozwolone są suszone owoce (rodzynki, daktyle, figi, jabłka), nienamoczone w syropie cukrowym. Są one źródłem błonnika, witamin z grupy B i E, potasu, magnezu i cynku, które przyspieszają regenerację skóry i wzmacniają jej barierę ochronną. Inne słodycze, które można jeść przy łuszczycy:
- czarna czekolada o zawartości kakao co najmniej 70% (w ograniczonych ilościach);
- domowe galaretki owocowe bez cukru;
- puree z pieczonych owoców bez cukru.
Miód przy łuszczycy mogą spożywać osoby, które nie mają alergii. Produkt zawiera naturalne przeciwutleniacze i witaminy, które wzmacniają odporność i łagodzą stany zapalne. Jednak ze względu na wysoką zawartość sacharozy zaleca się spożywanie miodu w niewielkich ilościach (nie więcej niż jedną-dwie łyżeczki dziennie).
Dieta przy łuszczycy: menu na tydzień z przepisami na dania
Osobom chorującym na łuszczycę zaleca się przyjmowanie czterech-pięciu posiłków dziennie w małych porcjach — sprzyja to lepszemu wchłanianiu składników odżywczych, zapobiega gwałtownym skokom cukru we krwi i pomaga zmniejszyć stan zapalny. Poniżej przedstawiamy przykładowy jadłospis na tydzień z wykorzystaniem dozwolonych produktów.
Jadłospis na tydzień dla osób z łuszczycą | |||||
Dzień tygodnia | Śniadanie | Przekąska | Obiad | Podwieczorek | Kolacja |
Poniedziałek | Owsianka na wodzie z malinami i migdałami, słaba zielona herbata | Jabłko | Pieczona pierś kurczaka z brokułami i komosą ryżową, niesłodzony kompot | Marchewka i ogórek | Łosoś zapiekany z rozmarynem, herbata rumiankowa |
Wtorek | Kasza gryczana na wodzie z kawałkami gruszki i orzechami włoskimi, herbata miętowa | Kefir odtłuszczony | Zupa krem z dyni, świeżo wyciskany sok jabłkowo-bananowy bez cukru | Garść owoców jagodowych | Filet z indyka zapiekany z cukinią i papryką, słaba zielona herbata |
Środa | Omlet na parze ze szpinakiem, bezcukrowy napój owocowy | Gruszka | Sałatka ze świeżych ogórków, zieleniny, awokado i oliwy z oliwek, gotowana soczewica, słaba zielona herbata | Jogurt beztłuszczowy | Królik zapiekany z marchewką i szparagami, herbata imbirowa |
Czwartek | Komosa ryżowa z owocami jagodowymi i nasionami lnu, herbata z dzikiej róży | Brzoskwinia | Zupa rybna z warzywami, świeżo wyciskany sok jabłkowo-marchewkowy bez cukru | Twaróg odtłuszczony | Kotlety z kurczaka na parze z brokułami i gotowanym brązowym ryżem, niesłodzony kompot |
Piątek | Pełnoziarniste płatki owsiane na wodzie z malinami i orzechami włoskimi, słaba zielona herbata | Puree z pieczonych gruszek i jabłek bez cukru | Pieczony indyk z kalafiorem i komosą ryżową, herbata rumiankowa | Garść orzechów | Warzywne ragout, owocowy napój bez cukru |
Sobota | Naleśniki gryczane z jagodami, herbata z dzikiej róży | Awokado | Sałatka ze świeżych ogórków, papryki i zieleniny z oliwą z oliwek, pieczony łosoś, świeżo wyciskany sok z marchwi i dyni bez cukru | Kefir odtłuszczony | Pieczony kurczak z duszoną szparagami, słaba zielona herbata |
Niedziela | Kasza jaglana na wodzie z owocami jagodowymi i orzechami, herbata miętowa | Jogurt beztłuszczowy | Zupa jarzynowa z soczewicą, niesłodzony kompot | Garść suszonych owoców | Indyk gotowany na parze z brokułami, herbata imbirowa |
Potrawy dla osób cierpiących na łuszczycę należy gotować na parze, dusić lub piec w piekarniku. Poniżej przedstawiamy proste przepisy na potrawy dla osób cierpiących na łuszczycę, które zaleca się stosować w okresie zaostrzenia choroby, a także w celu utrzymania remisji po ustąpieniu ostrych objawów.