+48 800 003 033

Dieta dla cukrzyków: menu na tydzień z przepisami

Dieta dla cukrzyków: menu na tydzień z przepisami
endokrynologia
Zaktualizowano: 12 September 2023
Czytać 8 minut Opublikowano: 10 May 2023 1667
Cukrzyca to choroba endokrynologiczna charakteryzująca się zaburzeniami wchłaniania glukozy przez organizm.

Za wchłanianie glukozy odpowiedzialny jest hormon trzustki (insulina). Oprócz leczenia farmakologicznego cukrzycy endokrynolodzy zalecają stosowanie diety w celu złagodzenia objawów choroby.

Dlaczego pojawia się cukrzyca?

Cukrzyca jest spowodowana zaburzeniem metabolizmu glukozy w organizmie. Cukrzycę typu 1 (insulinozależna) powoduje niedobór insuliny produkowanej przez trzustkę. Cukrzyca typu 2 (insulinooporna) jest spowodowana upośledzonym transportem glukozy w organizmie. Cukrzyca typu 1 najczęściej występuje u osób do 30. roku życia, podczas gdy cukrzyca typu 2 najczęściej się u osób po 30 roku życia. Przyczyny cukrzycy to:

  • zaburzenia metabolizmu;
  • osłabienie układu odpornościowego;
  • choroby trzustki;
  • choroby sercowo-naczyniowe;
  • nadwaga i ottyłość;
  • zaburzenia pracy nadnerczy;
  • niekontrolowane stosowanie i przewlekłe kortykosteroidów.

Czynnikami wpływającymi na ryzyko rozwoju cukrzcy typu 2 są:

  • predyspozycje genetyczne;
  • nadwaga i otyłość; 
  • nikotynizm;
  • współistniejące choroby;
  • nieodpowiednia dieta;
  • brak aktywności fizycznej;
  • zaburzenia depresyjne.

Co można jeść przy cukrzycy?

Codzienna dieta w cukrzycy może złagodzić objawy choroby i polepszyć samopoczucie. Dietę w cukrzycy powinien ustalić dietetyk wraz zaleceniami diabetologa i endokrynologaZasady dietetyczne dla diabetyków wg Narodowego Centrum Edukacji żywieniowej:

  1. kontroluj kaloryczność diety;
  2. główne źródło węglowodanów powinny stanowić pełnoziarniste produkty zbożowe, zwłaszcza o niskim indeksie glikemicznym (np. pieczywo pełnoziarniste, makaron pełnoziarnisty, ryż brązowy, płatki owsiane, gruboziarniste kasze);
  3. jedz częściej, ale mniejsze porcje o stałych porach;
  4. jedz więcej warzyw;  w Twojej codziennej diecie powinny się znaleźć minimum 4 porcje warzyw (1 porcja to np. 1 średni pomidor, 1/2 dużej papryki lub 1 szklanka warzyw liściastych);
  5. jedz owoce, które mają niski Indeks Glikemiczny, np. owoce jagodowe;
  6. codziennie spożywaj 2 porcje naturalnych produktów mlecznych, fermentowanych i bez dodatku cukru (1 porcja to np. 1 kubek jogurtu);
  7. ogranicz spożycie mięsa, szczególnie czerwonego, i wybieraj inne źródła białka np. rośliny strączkowe, ryby, jaja;
  8. używaj odpowiednich technik kulinarnych; to jest: gotowanie, gotowanie na parze, duszenie bez wcześniejszego obsmażania, pieczenie w folii lub rękawie termicznym;
  9. ogranicz spożycie tłuszczów zwierzęcych, soli, słodyczy i alkoholu;
  10. pij przynajmniej 1,5 l wody dziennie.

Tabeli z indeksem gilkemicznym

Tabeli z indeksem gilkemicznym

Żywienie w cukrzycy: menu na tydzień z przepisami

W przypadku zaburzeń metabolizmu glukozy ważne jest monitorowanie diety i dokładne planowanie menu cukrzycowego. Przepisy na dania dla cukrzyków na tydzień:

Przepisy dietetyczne

1
Pieczony królik z jałowcem
2
Zapiekanka z ciecierzycy z oliwkami
3
Faszerowane piersi kurczaka
4
Kurczak pieczony w dyni
5
Jagnięcina duszona z grzybami
6
Zupa grzybowa z bakłażanem
7
Zupa z fasolą i tuńczykiem
1

Pieczony królik z jałowcem

Dieta dla cukrzyków: menu na tydzień z przepisami
Czas ogólny
180 min
Opracowanie
120 min
Przygotowanie
60 min
Kalorie na porcję
485
Liczba porcji
8

Składniki

  • królik o wadze około 3 kg
  • 2 łodygi pora
  • 3 duże pomidory
  • 6 ząbków czosnku
  • 20 g jagód jałowca
  • sól morska
  • pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. Mięso pokrój na porcje.
  2. Do 2 litrów wody dodaj 2 łyżki soli  jałowiec, zmiażdżony i posiekany czosnek. Podgrzej i pozostaw do ostygnięcia.
  3. Zalej królika marynatą, obciąż, żeby nie wypłynął, i wstaw na 2 godziny do lodówki.
  4. Pory pokrój na kawałki i ułóż na dnie naczynia żaroodpornego. Osusz królika ręcznikami papierowymi i ułóż na porach.
  5. Pomiędzy kawałkami mięsa umieść jagody jałowca z marynaty. Przykryj plasterkami pomidorów i posyp pieprzem. Piecz przez 40 minut w temperaturze 200°C. Podawaj na gorąco.
2

Zapiekanka z ciecierzycy z oliwkami

Dieta dla cukrzyków: menu na tydzień z przepisami
Czas ogólny
70 min
Opracowanie
10 min
Przygotowanie
60 min
Kalorie na porcję
239
Liczba porcji
8

Składniki

  • 250 g mąki z ciecierzycy
  • 100 g oliwek zielonych
  • 100 g oliwek czarnych
  • 400 g mleka sojowego
  • białka z 4 jajek
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 gałązki tymianku
  • 20 g oliwy
  • pieprz czarny mielony
  • sól morska

Przygotowanie

  1. Mąkę wymieszaj z mlekiem i szklanką wody.
  2. Cebulę i czosnek pokrój, smaż na oliwie przez 10 minut. Zielone i czarne oliwki pokrój na plasterki.
  3. Oliwki wymieszaj i podsmaż razem z ciastem ciecierzycowym. Dodaj tymianek, sól i pieprz.
  4. Ubij białka i dodaj do masy ciecierzycowej w 3 partiach, dokładnie mieszając.
  5. Umieść masę w naczyniu do pieczenia. Piecz przez 40 minut w temperaturze 170°C. Podawaj zapiekankę na ciepło lub na zimno.
3

Faszerowane piersi kurczaka

Dieta dla cukrzyków: menu na tydzień z przepisami
Czas ogólny
60 min
Opracowanie
20 min
Przygotowanie
40 min
Kalorie na porcję
330
Liczba porcji
4

Składniki

  • 20 g suszonych białych grzybów
  • 1 marchewka
  • 1 ogórek kiszony
  • po 2 gałązki pietruszki i koperku
  • 20 g oliwy
  • 4 filety z kurczaka
  • 5 gałązek tymianku
  • 10 jagód jałowca
  • sól morska
  • mieszanka mielonych przypraw

Przygotowanie

  1. Grzyby pozostaw na patelni z ciepłą wodą na 20 minut. Doprowadź do wrzenia na średnim ogniu. Gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut. Ddcedź na sitku.
  2. Odcedź wywar. Grzyby ostudź i pokrój na małe kawałki.
  3. Marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Kiszony ogórek posiekaj, odciśnij nadmiar wilgoci. Posiekaj zieleninę.
  4. Grzyby z marchewką podsmaż na oleju przez 2 minuty. Dodaj zieleninę i kiszony ogórek, posól i popieprz, smaż przez 2 minuty, po czym zdejmij z ognia.
  5. W filecie wytnij głębokie kieszenie, nie przecinając go do końca (zostaw 2 cm).
  6. Dobrze wypełnij pierś nadzieniem. Posól filety.
  7. Połóż filety na ruszcie parowaru, przymocowane wykałaczkami; do naczynia z wodą dodaj tymianek i jałowiec. Gotuj przez 30 minut. Podawaj na gorąco.
4

Kurczak pieczony w dyni

Dieta dla cukrzyków: menu na tydzień z przepisami
Czas ogólny
260 min
Opracowanie
120 min
Przygotowanie
140 min
Kalorie na porcję
630
Liczba porcji
8

Składniki

  • kurczak średniej wielkości
  • 1.5 kg dyni
  • 250 g (szklanka) brązowego ryżu basmati
  • biała część pora
  • 0.5 szklanki suszonych śliwek
  • 40 g oliwy
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. Namocz ryż w wodzie na 2 godziny, odcedź i przepłucz.
  2. Zagotuj 1 litr wody, dodaj szczyptę soli i ryż. Gotuj na wolnym ogniu – 15 minut od zagotowania. Przełóż ryż do miski.
  3. W dyni wytnij koło o średnicy 5 cm. Zdejmij wierzch, usuń ze środka nasiona i miąższ, tak by pozostała ścianka o grubości 1,5 cm.
  4. Cebulę Pokrój w krążki i podsmaż na oleju.
  5. Suszone morele pokrój w paski. Połącz z ryżem i cebulą.
  6. Rozetnij kurczaka na porcje, usuń skórę i tłuszcz. Ułóż ryż, a następnie mięso w dyni. Polej oliwą, przykryj wierzchem dyni.
  7. Piecz przez 2 godziny w temperaturze 160°C. Podawaj w dyni.
5

Jagnięcina duszona z grzybami

Dieta dla cukrzyków: menu na tydzień z przepisami
Czas ogólny
130 min
Opracowanie
40 min
Przygotowanie
90 min
Kalorie na porcję
450
Liczba porcji
6

Składniki

  • 800 g jagnięciny: łopatka lub szyja
  • 400 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 g posiekanych pomidorów
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 10 g oliwy
  • 2 g mielonego oregano
  • 2 g mielonej kolendry
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • natka pietruszki

Przygotowanie

  1. Mięso i pieczarki pokrój w drobną kostkę.
  2. Posiekaj cebulę i czosnek. Smaż w rondlu z oliwą przez 5 minut. Dodaj grzyby i smaż przez 10 minut. Przełóż do miski.
  3. Wlej oliwę do rondla i smaż mięso przez 5 minut.
  4. Pomidory wymieszaj z bulionem, dodaj sól, pieprz, przyprawy i doprowadź do wrzenia.
  5. Dodaj do rondla z mięsem otrzymaną zasmażkę z sosem pomidorowym, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez 1,5 godziny. Przed podaniem posyp zieloną pietruszką.
6

Zupa grzybowa z bakłażanem

Dieta dla cukrzyków: menu na tydzień z przepisami
Czas ogólny
90 min
Opracowanie
60 min
Przygotowanie
30 min
Kalorie na porcję
138
Liczba porcji
6

Składniki

  • 50 g białych suszonych grzybów
  • 2 bakłażany
  • 2 ziemniaki
  • 2 cebule
  • 1 gałązka koperku
  • 20 g oliwy
  • sól

Przygotowanie

  1. Mocz grzyby w wodzie przez godzinę. Odcedź napar, opłucz i pokrój grzyby, wrzuć z powrotem do naparu. Gotuj na wolnym ogniu – 20 minut od zagotowania.
  2. Cebulę pokrój w piórka. Bakłażany pokrój na kostkę o wielkości 2 cm. Wyłóż cebulę i bakłażany na blachę do pieczenia, dodaj oliwę, posól. Piecz przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.
  3. Pokrój ziemniaki na kostkę o wielkości 2 cm i dodaj do bulionu. Gotuj przez 10 minut.
  4. Połącz z bakłażanami i cebulą, gotuj przez 10 minut od zagotowania, a następnie wyłącz ogień.
  5. Posól zupę, dodaj zieleninę i pozostaw pod pokrywką na 10 minut. Podawaj na gorąco.
7

Zupa z fasolą i tuńczykiem

Dieta dla cukrzyków: menu na tydzień z przepisami
Czas ogólny
25 min
Opracowanie
5 min
Przygotowanie
20 min
Kalorie na porcję
310
Liczba porcji
4

Składniki

  • 600 g fasoli konserwowej
  • 400 g pomidorów
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • tymianek lub rozmaryn
  • 30 g oliwy
  • papryka mielona
  • pieprz czarny mielony
  • 30 g kaparów
  • sól
  • plasterki cytryny

Przygotowanie

  1. Cebulę i czosnek posiekaj . Smaż na oliwie w rondlu przez 5 minut.
  2. Umyj fasolę. Posiekaj zieleninę, wcześniej usuń łodygi. Dodaj do rondla fasolę i zieleninę. Posyp papryką.
  3. Umieść pomidory i rybę z płynem. Dodaj 0,5 litra wody. Doprowadź do wrzenia.
  4. Gotuj na średnim ogniu przez 10 minut. Dopraw solą i pieprzem. Wyłącz kuchenkę, przykryj garnek pokrywką i pozostaw na 10 minut.
  5. Podaj na talerzach, udekoruj kaparami i cytryną. Podawaj na gorąco.

Endokrynologia w Doctorpro Łódź

Dieta dla cukrzyków: menu na tydzień z przepisami
Dieta dla cukrzyków: menu na tydzień z przepisami
Adres
ul. Stefana Jaracza 64, 90-251 Łódź, Polska. Opera Park
Nr telefonu
Harmonogram
Pon-Sob: 8:00-20:00

Popularne pytania

Co można jeść na śniadanie przy cukrzycy typu 2?

Ludziom z cukrzycą typu 2 zaleca się spożywanie na śniadanie kasz z ziaren grubo mielonych. Na śniadanie nadają się kasza gryczana, ryż brązowy, kasza jęczmienna. Płatki owsiane należy gotować co najmniej siedem minut. Należy zrezygnować z kasz błyskawicznych.

Z czym można pić herbatę przy cukrzycy?

Przy cukrzycy można pić czarną i zieloną herbatę, ale należy je spożywać bez cukru. Herbatę można pić z ciastkami bez cukru (z fruktozą), które są sprzedawane w specjalnych działach dla diabetyków.

Co można jeść przy cukrzycy bez ograniczeń?

Przy cukrzycy typu 1 i 2 można jeść bez ograniczeń grzyby, stewię, dynię, zielone warzywa, paprykę, bakłażany. Można również spożywać ogórki, pomidory i inne warzywa.

Dlaczego nie można jeść jajek przy cukrzycy?

Niektórzy dietetycy twierdzą, że jajka nie powinny być spożywane przez osoby z cukrzycą, ponieważ zawierają dużą ilość cholesterolu. Endokrynolodzy zalecają osobom z cukrzycą spożywanie jaj w bardzo ograniczonej ilości. Dozwolone jest spożywanie nie więcej niż czterech jaj tygodniowo.

Jakie owoce są dozwolone przy cukrzycy?

Przy cukrzycy można jeść owoce, ale należy uważać, aby nie zawierały dużej ilości fruktozy. Przy cukrzycy można jeść czereśnie, gruszki, jabłka, śliwki, wiśnie. Do zakazanych owoców należą persymony, banany i daktyle, ponieważ mają wysoki indeks glikemiczny (szybko zwiększają poziom glukozy we krwi).

5 of 5 na podstawie 1 ocena
Dieta dla cukrzyków: menu na tydzień z przepisami
Autor
Tkachenko Marina
Lekarz ogólny. Siedem lat doświadczenia.

Zadaj pytanie endokrynologowi
«Doctorpro»

Inne artykuły na ten temat

Artykuły powiązane:

Komentarze

Dodaj komentarz

Mikołaj 11 miesięcy temu
Dzień dobry. Proszę mi powiedzieć, jaki chleb można jeść przy cukrzycy?
Odpowiedz
Tkachenko Marina
Tkachenko Marina
11 miesięcy temu
Dzień dobry, przy cukrzycy należy wykluczyć chleb biały i z dodatkiem drożdży, ponieważ zawiera dużo glukozy. Można jeść chleb czarny, chleb z otrębami i wyroby piekarnicze żytnie.
Marianna 11 miesięcy temu
Dzień dobry, interesuje mnie pytanie: dlaczego przy cukrzycy występuje swędzenie skóry?
Odpowiedz
Tkachenko Marina
Tkachenko Marina
11 miesięcy temu
Pojawienie się swędzenia skóry przy cukrzycy związane jest z zaburzeniem metabolizmu węglowodanów w organizmie. Skóra nie otrzymuje wystarczającej ilości składników odżywczych, łuszczy się, swędzi i staje cieńsza.
Maks 11 miesięcy temu
Proszę mi podpowiedzieć, co powinno być wykluczone z diety przy cukrzycy typu 2 z otyłością?
Odpowiedz
Tkachenko Marina
Tkachenko Marina
11 miesięcy temu
Przy cukrzycy typu 2 z otyłością konieczne jest wykluczenie ze swojej diety słodkich i tłustych produktów. Kategorycznie zabronione są wyroby cukiernicze, tłuste mięso, margaryna, majonez, tłuste produkty mleczne.
Adam 11 miesięcy temu
Dzień dobry, interesuje mnie, co powinna zawierać dieta przy cukrzycy typu 2, aby nie podnosił się poziom cukru?
Odpowiedz
Tkachenko Marina
Tkachenko Marina
11 miesięcy temu
Dzień dobry, przy cukrzycy typu 2 należy zwracać uwagę na indeks glikemiczny produktów oraz zawartość w nich cukru. W diecie należy uwzględnić produkty bogate w witaminy, minerały i błonnik. Dieta powinna zawierać grube kasze, warzywa oraz niezbyt słodkie owoce.
Alina 11 miesięcy temu
Dzień dobry. Proszę mi powiedzieć, jakie są zasady diety przy cukrzycy?
Odpowiedz
Tkachenko Marina
Tkachenko Marina
11 miesięcy temu
Dzień dobry, dietę przy cukrzycy powinien zalecić endokrynolog z uwzględnieniem formy i ciężkości przebiegu choroby. Ogólne zasady diety w cukrzycy obejmują rezygnację ze słodkich, wędzonych, smażonych i tłustych potraw.
Administratorem danych osobowych jest DOCTORPRO POLAND SP. Z O.O. z siedzibą w Łodzi oraz DOCTORPRO WROCLAW SP. Z O.O. z siedzibą we Wrocławiu. Niniejsza strona internetowa używa plików „cookies” w celach określonych w Polityce plików cookies, w szczególności w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony oraz dostosowania wyglądu strony do indywidualnych preferencji użytkowników (personalizacja).
Kliknij „Akceptuję” jeżeli zgadzasz się na użycie plików „cookies” do celów opisanych w Polityce plików cookies. Możesz również nie wyrazić zgody na użycie plików „cookies”. Wyłączenie plików cookies może spowodować trudności w korzystaniu ze strony.
Formularz kontaktowy
Klikając na "Wyślij" wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych i akceptujesz warunki polityki prywatności umowy użytkownika umowy użytkownika
Превышен лимит запросов. Попробуйте через 5 мин.

Pliki cookie - szczegóły

Cookies systemowe
Cookies systemowe są niezbędne do uruchomienia podstawowych funkcji tej strony – formularzy zgłoszeniowych, ocen artykułów itp. Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych osobowych
Funkcjonalne pliki cookies
Marketingowe pliki cookies