+48 800 003 033

Czym jest odporność organizmu i jak ją wzmocnić?

Czym jest odporność organizmu i jak ją wzmocnić?
przepisy na zdrowe dania
Zaktualizowano: 19 September 2024
Czytać 8 minut Opublikowano: 28 August 2024 1089
Odporność to system obronny organizmu przed czynnikami zakaźnymi, takimi jak wirusy i bakterie. Odporność jest ściśle powiązana ze wszystkimi układami i narządami, dlatego warto ją wzmacniać i dbać o nią.

Czym jest odporność organizmu i jak działa?

Układ odpornościowy to zbiór komórek w organizmie wyposażonych w receptory, które rozpoznają i niszczą obce substancje (bakterie, wirusy, toksyny, pasożyty, komórki nowotworowe i produkty rozpadu). Za produkcję komórek obronnych odpowiedzialne są narządy układu odpornościowego: grasica, szpik kostny, węzły chłonne, śledziona i jelita.

Odporność wrodzona i nabyta

Istnieją dwa rodzaje odporności: wrodzona i nabyta. Odporność wrodzona to zestaw komórek, które są genetycznie wbudowane w organizm (do rozpoznania obcego czynnika nie jest wymagany wcześniejszy kontakt z antygenami).

Odporność nabyta (adaptacyjna) to odpowiedź organizmu na antygeny, które już dostały się do jego wnętrza i pozostały w pamięci immunologicznej po przebytej chorobie. Na przykład w przypadku ospy wietrznej wytwarzane są przeciwciała, które będą rozpoznawać i niszczyć wirusowe patogeny, dzięki czemu osoba, która przeszła ospę wietrzną, rozwija trwałą odporność na ponowne zakażenie.

Odporność adaptacyjna u każdego człowieka jest indywidualna (zależy od wpływów środowiska i przebytych infekcji) i kształtuje się przez całe życie. Dzieli się również na odporność naturalną (przekazywaną w macicy lub powstałą po chorobie) i sztuczną (aktywuje się po szczepieniu lub podaniu surowicy immunoglobulin).

Specyfika odporności u dzieci i dorosłych

Odporność zaczyna kształtować się podczas rozwoju płodowego, a dziecko rodzi się już z odpornością nabytą. Karmienie piersią również chroni noworodka przez kilka miesięcy, ponieważ pozwala przenieść immunoglobuliny (białka rozpoznające obce substancje) od matki.

Kształtowanie odporności nabytej rozpoczyna się w wieku trzech – sześciu miesięcy i trwa do okresu dojrzewania (średnio do 13-16 roku życia). W trakcie rozwoju układ odpornościowy przechodzi okresy krytyczne – skoki zachorowalności w różnych okresach dzieciństwa. Dziecko przed okresem dojrzewania jest bardziej podatne na choroby zakaźne niż osoba dorosła, ponieważ jego pamięć immunologiczna dopiero się kształtuje.

W starszym wieku układ odpornościowy słabnie na skutek naturalnego spadku liczby komórek odpornościowych w organizmie związanego z procesem starzenia się. Dlatego im starsza osoba, tym słabszy układ odpornościowy, co zwiększa ryzyko zachorowania na wiele chorób zakaźnych i nowotworów. Szczepienia pomagają chronić osoby starsze przed infekcjami sezonowymi.

Co osłabia układ odpornościowy?

Osłabienie odporności powodują zwykle długotrwałe choroby (na przykład nowotworowe, uszkodzenie wątroby, nieprawidłowości w układzie krążenia) lub zabiegami chirurgicznymi z trudnym okresem rekonwalescencji. Inne czynniki obniżające odporność:

  • palenie tytoniu i nadużywanie alkoholu;
  • nieprzestrzeganie zasad higieny osobistej;
  • niezbilansowana dieta (niedobór witamin i minerałów, dieta niskokaloryczna i głodówki);
  • długotrwałe stosowanie leków (przeciwnowotworowych, przeciwbakteryjnych, hormonalnych);
  • zaniechanie szczepień (rutynowych i sezonowych);
  • zaburzenia snu;
  • siedzący tryb życia;
  • zaniedbanie zasad gotowania surowego mięsa i ryb;
  • zaburzenia metabolizmu (na skutek chorób endokrynologicznych, otyłości, anoreksji).

Na odporność wpływają czynniki zewnętrzne, na przykład częste narażenie na szkodliwe substancje (praca z substancjami chemicznymi, zanieczyszczone powietrze, złej jakości woda pitna, podwyższony poziom promieniowania). Odporność jest również ściśle powiązana z układem nerwowym i stanem psychoemocjonalnym, dlatego mogą ją osłabiać zaburzenia snu, częsty stres i przepracowanie.

Objawy obniżonej odporności

Układ odpornościowy może być osłabiony: nie reagować na infekcje i nie atakować obcych komórek. Objawy obniżonej odporności:

  • częste przeziębienia, choroby wirusowe układu oddechowego i infekcje bakteryjne z powikłaniami;
  • nawracające stany zapalne górnych i dolnych dróg oddechowych;
  • stany zapalne skóry (na przykład czyraki, jęczmień, wysypka, łuszczenie się skóry);
  • zaburzenia snu (bezsenność, przerywany sen, senność w ciągu dnia);
  • szybkie męczenie się i ogólne osłabienie;
  • powiększenie węzłów chłonnych;
  • reakcje alergiczne;
  • drażliwość, nerwowość, apatia.

Obniżona odporność wpływa również na wygląd zewnętrzny – objawia się bladą skórą, pogorszeniem stanu włosów i paznokci. Może również wystąpić obrzęk oczu i kończyn.

Objawy obniżonej odporności

Objawy obniżonej odporności

W przypadku wystąpienia objawów obniżonej odporności konieczna jest konsultacja z lekarzem rodzinnym. Zaburzenia czynności układu odpornościowego mogą bowiem zwiększać podatność organizmu na patogeny, rozwój chorób zakaźnych i zapalnych, a także procesów nowotworowych.

Kiedy trzeba skonsultować się z lekarzem immunologiem?

Immunolog to lekarz, który diagnozuje i leczy zaburzenia układu odpornościowego (choroby związane z niedoborem odporności). Niedobory odporności mogą być pierwotne (spowodowane genetycznym uszkodzeniem niektórych komórek) lub wtórne (nabyte w wyniku długotrwałych i ciężkich chorób zakaźnych). Wskazania do konsultacji z immunologiem:

  • częste i ostre reakcje alergiczne, które nie reagują na leczenie;
  • podwyższona temperatura ciała bez wyraźnej przyczyny lub towarzyszących objawów;
  • nawracające infekcje bakteryjne, wirusowe i grzybicze;
  • zaburzenia trawienia (przewlekłe zaparcia lub biegunki);
  • powikłania ostrych infekcji dróg oddechowych (zapalenie zatok, zapalenie ucha środkowego, zapalenie płuc);
  • niedobór odporności zdiagnozowany u najbliższych krewnych.

Immunolog przeprowadza diagnostykę przed szczepieniem i leczy powikłania poszczepienne. Zajmuje się również leczeniem i monitorowaniem chorób autoimmunologicznych, w których organizm postrzega zdrowe komórki jako obce (na przykład reumatyzm, zesztywniające zapalenie stawów kręgosłupa, toczeń rumieniowaty układowy, celiakia, choroba Addisona, łuszczyca).

Jak podnieść odporność?

Odporność można wzmocnić, wprowadzając zmiany w stylu życia: tworząc korzystne warunki dla funkcjonowania układu odpornościowego. Sposoby na poprawę odporności:

  • uregulowanie rytmu snu (osoba dorosła potrzebuje co najmniej siedmiu-ośmiu godzin snu na dobę);
  • regularna aktywność fizyczna (należy ćwiczyć przez co najmniej 150 minut tygodniowo);
  • rzucenie palenia i ograniczenie spożycia alkoholu;
  • unikanie stresu i przepracowania;
  • zbilansowana dieta;
  • utrzymywanie czystości i odpowiedniej wilgotności w pomieszczeniach.

W razie potrzeby należy uzupełnić niedobór mikroelementów i witamin w organizmie. Witaminy i ich dawkowanie powinny być przepisywane przez lekarza, biorąc pod uwagę ogólny stan zdrowia, obecność chorób współistniejących i wyniki badań laboratoryjnych, ponieważ nadmiar niektórych substancji może niekorzystnie wpływać na organizm.

Należy również w odpowiednim czasie diagnozować i leczyć choroby przewodu pokarmowego, ponieważ odporność zależy od prawidłowej pracy układu pokarmowego i właściwej mikroflory jelitowej. Ważne jest, aby podtrzymywać odporność organizmu w czasie epidemii i stosować środki zapobiegawcze.

Które witaminy pomogą wzmocnić układ odpornościowy?

Zaleca się dostarczanie organizmowi niezbędnych witamin i minerałów ze zbilansowanej diety. Dodatkowe przyjmowanie preparatów witaminowo-mineralnych należy skonsultować z lekarzem. Poniższa tabela przedstawia witaminy, które pomagają wzmocnić odporność oraz ich zalecane dzienne dawki dla dorosłych i dla dzieci.

Witaminy wzmacniające odporność

Witamina/Składnik mineralny

Funkcje

Dawka dobowa dla dzieci

Dawka dobowa dla dorosłych

Witamina C (kwas askorbinowy)

Wspomaga układ odpornościowy, przeciwutleniacz

45-75 mg (dzieci w wieku 1-18 lat)

75-90 mg

Witamina D

Reguluje funkcje odpornościowe, wzmacnia kości

600-1000 IU (dzieci i dorośli)

600-1000 IU

Witamina E

Przeciwutleniacz, chroni komórki

6-15 mg (dzieci w wieku 1-18 lat)

15 mg

Witamina A

Wzmacnia błony śluzowe, poprawia wzrok

300-900 µg (dzieci w wieku 1-18 lat)

700-900 µg

Witamina B6

Wspomaga układ odpornościowy, bierze udział w procesie przemiany materii

0,5-2 mg (dzieci w wieku 1-18 lat)

1.3-2 mg

Witamina B12

Wspomaga układ nerwowy, uczestniczy w tworzeniu czerwonych krwinek

0,9-2,4 µg (dzieci w wieku 1-18 lat)

2.4 µg

Kwas foliowy

Wspomaga podział komórek, wzmacnia odporność

150-300 µg (dzieci w wieku 1-18 lat))

400 µg

Żelazo

Bierze udział w powstawaniu czerwonych krwinek, wspomaga odporność

7-10 mg (dzieci w wieku 1-18 lat)

8-18 mg (zależnie od płci)

Cynk

Wspomaga funkcje odpornościowe, łagodzi stany zapalne

2-11 mg (dzieci w wieku 1-18 lat)

8-11 mg

Selen

Przeciwutleniacz, wzmacnia układ odpornościowy

20-70 µg (dzieci w wieku 1-18 lat)

55-70 µg

Niedobór witamin występuje częściej w chłodnych miesiącach, ponieważ spożywa się wtedy mniej świeżych owoców i warzyw, które są naturalnym źródłem witamin. Dodatkowe przyjmowanie witamin jesienią i zimą jest konieczne, aby zapobiec sezonowym chorobom układu oddechowego. Wybierając preparat, należy wziąć pod uwagę nie tylko porę roku, ale także indywidualny stan organizmu, dlatego konieczna jest konsultacja z lekarzem.

Żywność, która wspomaga odporność

Produkty spożywcze mogą wzmacniać odporność, dlatego ważne jest, aby codzienna dieta była zbilansowana i zawierała wystarczającą ilość składników odżywczych. Pokarmy bogate w probiotyki, kwasy omega-3, witaminy A, C, E, selen i cynk są niezbędne do wspomagania odporności i prawidłowego funkcjonowania innych układów organizmu, ponieważ wspierają produkcję immunoglobulin. Poniżej znajdziesz tabelę ze zdrową żywnością, która wspomaga układ odpornościowy oraz zalecane dzienne spożycie dla dorosłych i dzieci.

Produkty spożywcze wzmacniające odporność

Produkt

Witaminy i minerały

Zalecana ilość dla dzieci (w gramach/dzień)

Zalecana ilość dla dorosłych (w gramach/dzień

Warzywa (brokuły, szpinak, kapusta)

Witamina C, witamina A, kwas foliowy

100-150 g

150-200 g

Owoce cytrusowe (pomarańcze, cytryny)

Witamina C

1 średni owoc (około 130-150 g)

1-2 owoce średniej wielkości (około 260-300 g)

Czerwone owoce jagodowe (truskawki, maliny)

Witamina C, antocyjany

100-150 g

150-200 g

Orzechy (orzechy włoskie, migdały, orzechy nerkowca)

Selen, cynk

30 g

30-60 g

Ryby (łosoś, tuńczyk)

Witamina D, kwasy tłuszczowe omega-3

100-150 g

150-200 g

Mięso (kurczak, wołowina)

Witamina B6, witamina B12, żelazo

100-150 g

150-200 g

Jajka

Witamina B12, selen

1-2 jajka

2-4 jajka

Dla Twojej wygody udostępniamy naszą tabelę w formie ilustracji. W razie potrzeby możesz ją zapisać lub udostępnić znajomym.

Żywność, która wspomaga odporność

Żywność, która wspomaga odporność

Wpływ wysiłku fizycznego i odpoczynku na odporność

Regularny wysiłek fizyczny ma korzystny wpływ na odporność, ponieważ pomaga utrzymać wagę w granicach normy fizjologicznej, wspomaga prawidłowy metabolizm i pracę układu nerwowego, poprawia krążenie krwi i zwiększa cyrkulację immunoglobulin we krwi. Sport pomaga również usuwać wirusy i bakterie z górnych dróg oddechowych, zapobiegając rozwojowi infekcji.

Ważne jest, aby aktywność fizyczna była umiarkowana, z uwzględnieniem okresów regeneracji. Dla utrzymania sprawnego układu odpornościowego ważny jest także dobrej jakości sen i unikanie nadmiernego przemęczenia.

Jak zwiększyć odporność przy pomocy domowych sposobów?

Można wzmacniać odporność przy pomocy domowych środków z naturalnych produktów. Ważne jest, aby wybierać produkty, biorąc pod uwagę indywidualne cechy organizmu (alergie, nietolerancja niektórych produktów, obecność przewlekłych chorób przewodu pokarmowego). Domowe środki na poprawę odporności:

  • wywar z owoców dzikiej róży, jarzębiny lub rokitnika (źródła witaminy C);
  • nalewka z jeżówki (stymuluje aktywność białych krwinek);
  • herbata z imbirem i miodem (ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne);
  • smoothie z owoców jagodowych, kompoty, kisiele (zimą do ich przygotowania można użyć mrożonych owoców jagodowych, które również zawierają witaminę C).

Aby wspomóc odporność, można spożywać pokarmy pojedynczo: miód, orzechy, suszone owoce, owoce cytrusowe, ale można również łączyć je ze sobą dla wzmocnienia efektu. Rozdrobnione orzechy, cytryny, starty imbir i miód doskonale łączą się ze sobą i mogą być przechowywane w lodówce przez długi czas.

Menu zwiększające odporność na tydzień: zasady komponowania

Tworząc menu w celu poprawy odporności, ważne jest, aby przestrzegać kilku zasad. Codzienny jadłospis na wzmocnienie odporności obejmuje:

  • świeże owoce i warzywa (źródła witaminy C, A, E, K);
  • pokarmy bogate w błonnik (zboża, chleb razowy i otręby poprawiają trawienie);
  • fermentowane produkty mleczne (probiotyki i pałeczki kwasu mlekowego regulują mikroflorę jelitową);
  • pokarmy zawierające kwasy omega-3 (nasiona lnu, orzechy włoskie, algi, wodorosty, ryby morskie)
  • naturalne przyprawy (goździki, czosnek, pieprz mają działanie przeciwzapalne).

Trawienie podlega 24-godzinnym rytmom dobowym: większa aktywność występuje rano, mniejsza wieczorem. Śniadanie i lunch mogą obejmować żywność w postaci surowej (warzywa, owoce, owoce jagodowe, zioła), wieczorem należy wybierać żywność przetworzoną termicznie i lekkostrawną.

Jesienią warto wzbogacić swoją dietę o sezonowe warzywa i owoce, które są bogate w witaminy i przeciwutleniacze. Pokarmy wspomagające odporność jesienią:

  • dynia i pestki dyni (zawierają magnez, omega-3, beta-karoten, potas i błonnik)
  • grzyby (źródło białka i witaminy D);
  • gruszki i jabłka (zawierają błonnik pokarmowy, przeciwutleniacze i kwercetynę, która ma właściwości przeciwzapalne);
  • soczewica (bogata w kwas foliowy);
  • orzechy włoskie (wzmacniają układ sercowo-naczyniowy i nerwowy).

Aby utrzymać równowagę wodną i prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego, należy spożywać wystarczającą ilość płynów (co najmniej 1,5 litra dziennie): czystą niegazowaną wodę, świeżo wyciskane soki, kompoty, herbaty. Ważne jest również regularne spożywanie posiłków, w małych porcjach, unikając głodu i przejadania się.

Poniżej podajemy kilka prostych przepisów na dania poprawiające odporność.

Przepisy dietetyczne

1
Kasza dyniowa
2
Pieczony łosoś z pomarańczą
3
Frittata z brokułami
1

Kasza dyniowa

Czym jest odporność organizmu i jak ją wzmocnić?
Czas ogólny
50 min
Opracowanie
10 min
Przygotowanie
40 min
Kalorie na porcję
95
Liczba porcji
6

Składniki

  • dynia – 1 kg;
  • ryż – 400 g;
  • śmietana – 200 g;
  • miód – 2-3 łyżki;
  • rodzynki i morele do smaku.

Przygotowanie

  1. Dynię obierz ze skóry i pestek i pokrój w kostkę o wielkości około 1,5-2 centymetrów.
  2. Wcześniej namocz w wodzie morele i rodzynki (możesz zostawić je na noc).
  3. Umieść dynię na dnie garnka, następnie dodaj suszone owoce i umyty ryż. Wlej całą wodę (1 litr).
  4. Gotuj owsiankę na małym ogniu przez 30-40 minut.
  5. Dodaj śmietanę i miód i gotuj jeszcze przez kilka minut.
2

Pieczony łosoś z pomarańczą

Czym jest odporność organizmu i jak ją wzmocnić?
Czas ogólny
40 min
Opracowanie
10 min
Przygotowanie
30 min
Kalorie na porcję
210
Liczba porcji
4

Składniki

  • łosoś – 800 g;
  • pomarańcza – 1 szt.;
  • czosnek – 2-3 ząbki;
  • rozmaryn – 2 gałązki;
  • sól morska do smaku.

Przygotowanie

  1. Umieść kawałki łososia na blasze do pieczenia wysmarowanej oliwą z oliwek.
  2. Posyp wszystko solą i pieprzem. Na wierzchu ułóż plasterki pomarańczy.
  3. Rozgnieć czosnek i dodaj do dania, ułóż na wierzchu gałązki rozmarynu.
  4. Piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.

Danie można podawać z sałatką z zieleniny – szpinaku, zielonej cebuli i liści sałaty.

3

Frittata z brokułami

Czym jest odporność organizmu i jak ją wzmocnić?
Czas ogólny
40 min
Opracowanie
10 min
Przygotowanie
30 min
Kalorie na porcję
186
Liczba porcji
4

Składniki

  • jajka – 5 szt.;
  • czerwona cebula – 1 szt.;
  • brokuły – 400 g;
  • czosnek – 1 ząbek;
  • mozzarella – 125 g;
  • tymianek i rozmaryn – po dwie gałązki;
  • sól i mielony pieprz do smaku.

Przygotowanie

  1. Posiekaj cebulę, czosnek, tymianek i liście rozmarynu. 
  2. Rozetnij duże różyczki brokuła i wrzuć je do wrzącej wody na 5 minut.
  3. Podsmaż cebulę i czosnek na patelni przez 2 minuty.
  4. Wymieszaj zasmażkę z brokułami i połową startej mozzarelli. Następnie dodaj jajka, sól i pieprz i dokładnie wymieszaj.
  5. Umieść danie w naczyniu do pieczenia wysmarowanym olejem słonecznikowym i posyp pozostałym serem, tymiankiem i rozmarynem.
  6. Piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 20-30 minut.

Medycyna rodzinna w Doctorpro Wrocław

Czym jest odporność organizmu i jak ją wzmocnić?
Czym jest odporność organizmu i jak ją wzmocnić?
Adres
ul. Gen. Jana Henryka Dąbrowskiego, 40, 50-457 Wrocław, Polska
Nr telefonu
Harmonogram
Pn-Pt: 8:00-20:00
Sob: 8:00-15:00

Popularne pytania

Czy szczepienia osłabiają odporność?

Szczepienie nie może osłabić układu odpornościowego. Szczepionka poprawia zdolność organizmu do obrony przed określonymi chorobami. Złe samopoczucie po szczepieniu (gorączka, ból, osłabienie) wynika z reakcji organizmu na obcą substancję biologiczną.

Jakie witaminy pomogą wzmocnić odporność dziecka?

Spadek odporności u dzieci jesienią wynika ze zmian warunków pogodowych i mniejszej ilości czasu spędzanego na świeżym powietrzu. W okresie jesienno-zimowym obserwuje się również wzrost zachorowań na przeziębienia i choroby zakaźne.

Odporność dziecka można wzmocnić stosując zdrową i zbilansowaną dietę oraz utrzymując czystość w pomieszczeniach i optymalną wilgotność powietrza. Ważna jest właściwa organizacja codziennej rutyny: sen trwający co najmniej 10 godzin i codzienne  spacery na świeżym powietrzu. Dziecko może również rozpocząć zajęcia sportowe: pływanie lub gimnastykę. Napięcie mięśni poprawia krążenie krwi i wzmacnia układ odpornościowy.

Jakie owoce jeść, aby wzmocnić odporność?

Aby utrzymać odporność, do codziennej diety zaleca się włączenie świeżych owoców, soków lub smoothie owocowych. Owoce, które wzmacniają odporność:

  • owoce cytrusowe (cytryna, pomarańcza, limonka, mandarynki, grejpfrut, pomelo – źródła witaminy C i flawonoidów);
  • kaki (zawiera jod, przeciwutleniacze i żelazo);
  • granat, sok z granatu (korzystnie wpływa na układ krążenia i pracę serca, bogaty w witaminy z grupy B, potas i magnez);
  • feijoa (wzmacnia układ odpornościowy, nasyca organizm jodem);
  • jabłka (zawierają pektyny – błonnik pokarmowy, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania jelit).

Dojrzałe banany chronią organizm przed stresem i poprawiają nastrój, co jest ważne dla układu odpornościowego. Do owoców jagodowych wzmacniających odporność należą: rokitnik, czarna porzeczka, jarzębina, borówki.

Jakie badania zrobić, aby sprawdzić swoją odporność?

Aby sprawdzić swoją odporność, można wykonać badanie krwi z immunogramem, które przedstawia charakterystykę komórek odpornościowych. Badanie określa przebyte choroby, obecność i ilość przeciwciał przeciwko nim.

Jak szybko poprawić swoją odporność?

Odporność można szybko wzmocnić za pomocą leków: preparatów witaminowo-mineralnych i immunostymulantów. Leczenie powinno być przepisane przez lekarza immunologa po przeprowadzeniu badań. Samoleczenie i niekontrolowane stosowanie immunomodulatorów może prowadzić do przyzwyczajenia organizmu do leku i braku równowagi w układzie odpornościowym. Prowadzi to do wyczerpania i osłabienia naturalnych mechanizmów obronnych, a także zwiększa ryzyko rozwoju nabytych chorób autoimmunologicznych.

Jak sprawdzić, czy odporność jest w normie?

Jedną z metod oceny odporności jest badanie – immunogram. Badania polega na zliczeniu ilości limfocytów i ich typów oraz określeniu poziomu immunoglobulin różnych klas. Uzyskane wyniki pozwalają zidentyfikować odchylenia od normy i dobrać leczenie.

5 of 5 na podstawie 1 ocena
Czym jest odporność organizmu i jak ją wzmocnić?
Autor
Tkachenko Marina
Lekarz ogólny. Siedem lat doświadczenia.

Zadaj pytanie lekarzowi rodzinnemu
«Doctorpro»

Inne artykuły na ten temat

Artykuły powiązane:

Komentarze

Dodaj komentarz

Klara 9 miesięcy temu
Dzień dobry, jak wzmocnić odporność dziecka przed pójściem do przedszkola?
Odpowiedz
Tkachenko Marina
Tkachenko Marina
9 miesięcy temu
Dzień dobry. Przed rozpoczęciem edukacji przedszkolnej konieczne jest zastosowanie pewnych środków w celu wzmocnienia odporności dziecka. Sposoby na poprawę odporności przed przedszkolem: codzienne spacery na świeżym powietrzu; zrównoważone odżywianie (zbilansowana dieta, koniecznie ze świeżymi owocami i warzywami, żywność bogata w kwasy omega-3, błonnik, probiotyki); utrzymywanie czystości i optymalnej wilgotności w domu. Przed pójściem do przedszkola konieczna jest konsultacja z pediatrą. W razie potrzeby lekarz może zalecić przyjmowanie zestawu witamin i minerałów.
Róża 9 miesięcy temu
Dzień dobry. Jak poprawić odporność w przypadku zakażenia wirusem HIV?
Odpowiedz
Tkachenko Marina
Tkachenko Marina
9 miesięcy temu
Dzień dobry. Możliwe jest wzmocnienie odporności po zakażeniu wirusem HIV przy pomocy leków przepisanych przez immunologa. Leki antyretrowirusowe chronią komórki odpornościowe przed zniszczeniem, tłumią wirusa i zmniejszają ryzyko przeniesienia go na inne osoby. W przypadku zakażenia wirusem HIV ważne jest, aby być pod stałą kontrolą lekarza i prowadzić zdrowy tryb życia.
Antonina 9 miesięcy temu
Dzień dobry. Moje dziecko ma 4 lata, chodzi do przedszkola i bardzo często choruje. Jak wzmocnić jego odporność?
Odpowiedz
Tkachenko Marina
Tkachenko Marina
9 miesięcy temu
Dzień dobry. Dzieci, które chodzą do przedszkola, często chorują z powodu nieukształtowanego jeszcze układu odpornościowego i kontaktu z dużą ilością wirusów i bakterii. Kiedy choroby zakaźne się przenoszą, pamięć immunologiczna dziecka zostaje "zapełniona", a odporność wzmocniona, więc to normalne, że choruje, gdy uczęszcza do przedszkola. Ważne jest, aby leczyć choroby w odpowiednim czasie i zapobiegać ich powikłaniom. Jeśli dziecko choruje więcej niż cztery razy w ciągu jednego sezonu, a infekcje układu oddechowego przebiegają z powikłaniami (zapalenie ucha, zapalenie zatok szczękowych, zapalenie oskrzeli, zapalenie płuc), należy skonsultować się z immunologiem. Aby wzmocnić układ odpornościowy, należy zapewnić dziecku zdrową dietę, codzienne przebywanie na świeżym powietrzu (niezależnie od pogody), pilnować, by piło wystarczającą ilość wody i przestrzegało zasad higieny osobistej.
Stefania 9 miesięcy temu
Dzień dobry. Jak wzmocnić odporność na alergie sezonowe?
Odpowiedz
Tkachenko Marina
Tkachenko Marina
9 miesięcy temu
Dzień dobry. Alergia nie jest wynikiem słabej odporności. Jest to nieprawidłowe działanie układu odpornościowego, kiedy organizm postrzega niektóre substancje jako niebezpieczne, reaguje na nie i zaczyna z nimi walczyć. W celu skutecznego leczenia należy skonsultować się z immunologiem.
Jarosław 9 miesięcy temu
Dzień dobry. Jak szybko wzmocnić odporność po przeziębieniu?
Odpowiedz
Tkachenko Marina
Tkachenko Marina
9 miesięcy temu
Dzień dobry. Przeziębienia osłabiają układ odpornościowy, ponieważ mechanizmy obronne są ukierunkowane na odpowiedź immunologiczną. Zdrowa dieta z niezbędną ilością witamin i minerałów, spożywanie dużej ilości wody i pokarmów, które odbudowują mikrobiotę jelitową (jogurt naturalny lub kefir) pomoże szybko odbudować układ odpornościowy. Ważne jest również codzienne przebywanie na świeżym powietrzu.
Używamy plików cookie, aby wyświetlać spersonalizowane treści i analizować ruch na stronie. Klikając 'Akceptuj', zgadzasz się z Polityką wykorzystywania plików cookie.
Formularz kontaktowy
Klikając na "Wyślij" wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych i akceptujesz warunki polityki prywatności umowy użytkownika umowy użytkownika
Превышен лимит запросов. Попробуйте через 5 мин.

Pliki cookie - szczegóły

Cookies systemowe
Cookies systemowe są niezbędne do uruchomienia podstawowych funkcji tej strony – formularzy zgłoszeniowych, ocen artykułów itp. Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych osobowych
Funkcjonalne pliki cookies
Marketingowe pliki cookies