Przyczyny krwi w kale
Krwawe stolce mogą pojawiać się na skutek żylaków przełyku, wrzodów żołądka lub dwunastnicy, kłykcin kończystych (narośli skórnych w okolicach odbytu). Inne przyczyny krwi w kale to m.in.:
- hemoroidy (rozszerzenie żył odbytnicy);
- szczelina odbytu;
- zapalenie błony śluzowej odbytnicy (zapalenie błony śluzowej odbytnicy);
- angiodysplazja jelitowa (deformacja naczyń);
- zapalenie błony śluzowej żołądka;
- nowotwory złośliwe przewodu pokarmowego.
Choroba Leśniowskiego-Crohna i nieswoiste wrzodziejące zapalenie jelita grubego mogą być przyczyną krwawych stolców i bólu w podbrzuszu. Krew podczas wypróżniania może pojawić się także z powodu urazu kiszki stolcowej lub odbytu w wyniku seksu analnego.
Krew w stolcu występuje w сhorobie uchyłkowej jelit i wypadania odbytnicy. W czasie ciąży krew w stolcu pojawia się wskutek częstych zaparć i uszkodzenia błony śluzowej jelit przez masy kałowe.
Krew podczas wypróżniania może pojawić się po długotrwałym i niekontrolowanym stosowaniu antybiotyków. Leki przeciwbakteryjne zaburzają prawidłową mikroflorę jelitową, co prowadzi do rozmnażania patogennych mikroorganizmów. Bakterie t wydzielają toksyny i uszkadzają błonę śluzową jelit, w wyniku czego w kale pojawia się krew. Aby zdiagnozować przyczynę krwi w kale, należy skonsultować się z proktologiem.
Krew w stolcu
Jak wygląda krew w kale?
Zadaj pytanie proktologii «Doctorpro»
Rodzaj i ilość krwi w kale zależy od stopnia i typu uszkodzenia przewodu pokarmowego. W zależności od lokalizacji procesu patologicznego w przewodzie pokarmowym w kale może pojawić się krew w następujących kolorach:
- jasnoczerwona – przy hemoroidach i szczelinie odbytu;
- bordowa – w chorobie uchyłkowej jelit;
- czarna – wskazuje na krwawienie z żołądka, np. przy wrzodach.
Kał z domieszką krwi, śluzu i ropy jest charakterystyczny dla niespecyficznego wrzodziejącego zapalenia jelita grubego. Luźne stolce z krwią pojawiają się w wyniku infekcji jelitowych (np. zakażenie shigellą, lub pałeczką okrężnicy).
Krew w kale bez bólu
- Jasnoczerwona krew w stolcu, której nie towarzyszy ból podczas wypróżniania, może pojawić się z powodu angiodysplazji. Krwawienie z odbytu wraz z deformacją naczyń jelitowych często występuje po nadmiernym wysiłku fizycznym. Przy trwałej postaci tego schorzenia pojawia się anemia, bladość skóry, chroniczne zmęczenie i osłabienie.
Krew w kale dziecka
Domieszka krwi w kale dziecka karmionego piersią pojawia się na skutek pęknięć brodawek sutkowych matki karmiącej; dziecko połyka mleko, które zawiera niewielką ilość krwi matki podczas karmienia piersią. Inne przyczyny krwi w stolcu dziecka to m.in.:
- alergia na białko mleka krowiego;
- zaparcia.
Krew w kale noworodka może pojawić się na skutek chorób zakaźnych (shigella, pełzakowica, salmonelloza). Pojawienie się u dziecka krwawej wydzieliny z okolic odbytu wymaga konsultacji z proktologiem.
Czerwona krew w kale
Czerwona krew w stolcu, która wydziela się w postaci kropli pod koniec wypróżniania, jest objawem hemoroidów wewnętrznych. Przy żylakach odbytnicy wypróżnieniu towarzyszy dodatkowo ból, świąd i pieczenie. Jasnoczerwona krew na papierze toaletowym może również pojawić się z powodu szczeliny odbytu lub brodawek narządów płciowych.
Krew utajona w kale
We wczesnych stadiach chorób przewodu pokarmowego w kale może znajdować się niewielka ilość krwi, której nie widać gołym okiem. Badanie na obecność krwi utajonej w kale pozwala wykryć drobne domieszki krwi i zdiagnozować choroby przewodu pokarmowego w początkowej fazie rozwoju. Wskazania do badania kału na krew utajoną to m.in.:
- długotrwały ból brzucha;
- częste biegunki;
- nagła utrata masy ciała bez wyraźnego powodu.
Przygotowanie do badania kału na krew utajoną obejmuje przestrzeganie następujących zasad: w ciągu 2-3 dni przed oddaniem kału badania nie należy spożywać potraw mięsnych, przyjmować środków przeczyszczających ani stosować lewatywy. Należy oddać kał do specjalnie przygotowanego pojemnika, unikając zanieczyszczenia moczem. Do badania nadaje się wyłącznie świeży kał; maksymalny czas przechowywania kału wynosi nie więcej niż 3 godziny.
Pozytywny wynik badania kału na krew utajoną oznacza chorobę przewodu pokarmowego, która powoduje naruszenie integralności błony śluzowej jelit. Mogą to być wrzody dwunastnicy, niespecyficzne wrzodziejące zapalenie jelita grubego, choroba Leśniowskiego-Crohna, łagodne lub złośliwe nowotwory przewodu pokarmowego.
Krew w stolcu przy zapaleniu błony śluzowej żołądka
Krew w kale powstaje przy przewlekłym zapaleniu żołądka z powodu uszkodzenia błony śluzowej narządu. Krew przy nieżycie żołądka ma zwykle kolor czarny. Mogą również wystąpić wymioty z domieszką krwi i bóle w górnej części brzucha.
Leczenie krwi w kale przy pomocy domowych sposobów
Stosowanie środków medycyny ludowej w przypadku krwi w stolcu może prowadzić do zwiększonego krwawienia i powikłań. Aby ustalić przyczynę krwi w kale i dobrać odpowiednie leczenie, konieczna jest konsultacja z proktologiem.
Diagnostyka przyczyny krwi w kale obejmuje zebranie wywiadu, oględziny zewnętrzne okolicy odbytu oraz badanie palpacyjne odbytnicy. Przygotowanie do badania u proktologa wygląda następująco:
- dzień przed wizytą należy wykluczyć z diety pokarmy, które zwiększają produkcję gazów (warzywa strączkowe, kapustę, ciemny chleb, napoje gazowane), a także potrawy smażone i tłuste;
- 3-4 godziny przed badaniem należy oczyścić jelita przy pomocy lewatywy lub środków przeczyszczających;
- bezpośrednio przed wizytą należy wziąć prysznic i założyć czystą bieliznę.
W celu zbadania jelita wykonuje się również rektoskopię i anoskopię. Są to metody badań endoskopowych, które pozwalają ocenić stan błony śluzowej jelita cienkiego i grubego. Sposób leczenia krwi w stolcu zależy od przyczyny jej wystąpienia.
W przypadku infekcji jelitowych lekarz przepisuje antybiotyki. W leczeniu hemoroidów i szczeliny odbytu można stosować leki przeciwbólowe lub sterydowe (hormonalne). W przypadku nieskuteczności metod zachowawczych stosuje się zabiegi małoinwazyjne, np. usuwanie metodą fal radiowych. Jeśli krew w kale pojawia się z powodu zaparć, proktolog zaleci dietę zawierającą pokarmy o wysokiej zawartości błonnika (suszone śliwki, jabłka, owoce cytrusowe, warzywa strączkowe).