+48 800 003 033

Dieta na zaparcia: tygodniowy jadłospis z przepisami

Dieta na zaparcia: tygodniowy jadłospis z przepisami
proktologia
Zaktualizowano: 30 September 2025
Czytać 16 minut Opublikowano: 30 September 2025 72
Zaparcia najczęściej wiążą się z dietą ubogą w błonnik i płyny, dlatego, aby się ich pozbyć, istotne jest zwiększenie zawartości błonnika w posiłkach (warzywa, owoce, pełnoziarniste zboża, strączki) oraz picie 1,5–2 l wody dziennie. Pomóc może też regularne jedzenie małych posiłków i zamiana tłuszczów nasyconych na nienasycone (oleje roślinne, ryby, orzechy). Warto ograniczyć słodycze, białe pieczywo i makarony, tłusty nabiał, czerwone mięso oraz alkohol, a włączyć do diety produkty sprzyjające perystaltyce, takie jak śliwki, gruszki, kiwi, owsiankę, kiszonki, jogurt i kefir z probiotykami.

Jakie są objawy zaparć i trudności w wypróżnianiu?

Zaparciami nazywa się utrudnione i nieregularne wypróżnianie. Stan ten charakteryzuje się rzadkimi wypróżnieniami, zazwyczaj rzadszymi niż trzy razy w tygodniu. Inne objawy zaparć:

  • silne parcie podczas próby wypróżnienia;
  • suchy, twardy, grudkowaty stolec;
  • uczucie niecałkowitego opróżnienia jelit po wypróżnieniu;
  • ból brzucha;
  • uczucie zatkania odbytu;
  • wzdęcia (zwiększone tworzenie się gazów w jelitach);
  • zmniejszenie apetytu;
  • nudności i wymioty.

Problemy z wypróżnianiem mogą być przyczyną hemoroidów (żylaków w okolicy odbytu i odbytnicy), szczelin odbytu (pęknięć błony śluzowej odbytu), wypadania odbytnicy. Aby wyeliminować zaparcia, konieczna jest konsultacja proktologa i gastroenterologa.

Jak odżywianie wpływa na zaparcia?

Zadaj pytanie proktologii
«Doctorpro»

Zaparcia mogą występować jednorazowo lub mieć charakter przewlekły. Do ich wystąpienia mogą prowadzić choroby przewodu pokarmowego (zespół jelita drażliwego, zapalenie uchyłków), siedzący tryb życia, stres, choroby endokrynologiczne (cukrzyca, niedoczynność tarczycy) czy dysfunkcja mięśni dna miednicy.

W większości przypadków przyczyną zaparć jest jednak niezbilansowana dieta i zaburzenia harmonogramu posiłków. Niedobór płynów, przewaga tłuszczów i cukrów w diecie spowalniają trawienie pożywienia, co prowadzi do jego gromadzenia się w przewodzie pokarmowym. Niedobór magnezu, potasu i cynku osłabia skurcze jelit (perystaltykę), przez co masy kałowe przemieszczają się wolniej i rzadziej są wydalane z organizmu.

Jakie produkty mogą powodować zaparcia?

Problemy z wypróżnianiem mogą wywoływać tłuste i smażone potrawy o niskiej zawartości wody. Inne produkty, które powodują zaparcia:

  • żywność wysokoprzetworzona (fast food);
  • produkty z dodatkiem cukru (cukierki, ciastka, kupne soki);
  • suche przekąski (chipsy, krakersy, batoniki);
  • produkty zawierające gluten;
  • półprodukty;
  • produkty mleczne;
  • czerwone mięso;
  • przesolone potrawy.

Zaparcia powodują produkty o niskiej zawartości błonnika. Do tej kategorii należą pieczywo, wypieki i makarony z białej mąki, rafinowany biały ryż, drobno mielone zboża (kukurydza, semolina, pszenica). W procesie produkcji białej mąki i drobno mielonych zbóż usuwa się większość łusek ziaren, w których znajduje się znaczna ilość błonnika pokarmowego.

Czy dieta może powodować zaparcia?

Istnieją diety, które mogą wywoływać zaparcia. Dieta ketogeniczna kładzie nacisk na spożycie tłuszczów i białek. Ich nadmiar spowalnia perystaltykę jelit i powoduje, że stolec staje się twardy, co powoduje problemy z wypróżnianiem.

W przypadku zaburzeń żołądkowych czasami zaleca się dietę BRAT, która obejmuje spożywanie bananów, ryżu, musu jabłkowego i tostów. Jest ona jednak uboga w błonnik i nienasycone tłuszcze, dlatego długotrwałe stosowanie może prowadzić do zaparć.

Odżywianie interwałowe polega na naprzemiennym stosowaniu okresów głodzenia i spożywania posiłków. Zgodnie z różnymi harmonogramami czas bez jedzenia waha się od 12 do 24 godzin. Podczas długich okresów głodówki aktywność jelit ulega spowolnieniu, perystaltyka osłabia się i mogą pojawić się zaparcia.

Podstawowe zasady żywienia w przypadku zaparć

W razie problemów z wypróżnianiem się zaleca się przestrzeganie zasad diety, zgodnie z którą stosunek spożycia białek, tłuszczów i węglowodanów powinien wynosić 1:1:4. Dodatkowe zasady żywienia w przypadku zaparć:

  • spożywanie posiłków w małych porcjach. Przejadanie się spowalnia trawienie i sprzyja gromadzeniu się mas kałowych w organizmie;
  • dzielone posiłki. Należy jeść od trzech do pięciu razy dziennie, ściśle przestrzegając odstępów między posiłkami. Pomijanie posiłków może spowolnić perystaltykę jelit i utrudnić wypróżnianie;
  • zwiększenie spożycia błonnika. Produkty bogate w błonnik (owoce, warzywa, fasola, pełnoziarniste produkty) w przypadku zaparć zwiększają objętość stolca i wypychają masę kałową z jelit;
  • zastąpienie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi. Tłuszcze nasycone zawarte w mięsie, mleku, fast foodach, słodyczach są wolno trawione i mogą powodować zaburzenia równowagi mikroflory oraz spowolnienie perystaltyki jelit. Tłuszcze nienasycone (omega-3 i omega-6 kwasy tłuszczowe), w które bogate są ryby, oleje roślinne, orzechy, nasiona, zmiękczają stolec i ułatwiają jego przemieszczanie się przez jelita;
  • unikanie nadmiernego spożycia białka. Przewaga produktów białkowych (mięsa, jajek, mleka) w diecie przy niedoborze błonnika może spowolnić trawienie i prowadzić do zaparć;
  • zapobieganie odwodnieniu organizmu. Płyny poprawiają trawienie pokarmu, zmiękczają stolec i ułatwiają jego przemieszczanie się przez jelita.

W przypadku osób starszych dieta na zaparcia powinna opierać się na spożywaniu łatwo przyswajalnych produktów (duszone i gotowane na parze warzywa, jogurty z probiotykami, pełnoziarniste kasze). Odżywianie w przypadku zaparć u osób starszych można połączyć z przyjmowaniem suplementów diety zawierających probiotyki i błonnik.

Kobietom w ciąży zaleca się spożywanie owoców i warzyw o wysokiej zawartości wody (arbuzy, pomarańcze, ogórki). Szybkie działanie przeczyszczające mają świeże i suszone śliwki, świeże i suszone morele. Dieta matki karmiącej w przypadku zaparć powinna obejmować kasze gruboziarniste, pieczywo pełnoziarniste, chleb z otrębami. Należy wzbogacić dietę o naturalne produkty mleczne o niskiej zawartości tłuszczu.

Czego nie wolno jeść w przypadku zaparć?

Przy zaparciach zaleca się ograniczenie spożycia jajek. Zawierają one dużo białka, dlatego mogą powodować, że stolec staje się twardy i trudny do wydalenia. Produkty, których nie wolno jeść w przypadku zaparć:

  • mleko;
  • twarde sery;
  • lody;
  • biały chleb;
  • cukierki;
  • słodkie wypieki;
  • ciasteczka;
  • czekolada;
  • makaron z białej mąki;
  • kiełbasy;
  • wędliny;
  • frytki;
  • burgery;
  • biały ryż;
  • wieprzowina;
  • wołowina;
  • soki z dodatkiem cukru;
  • słodkie napoje gazowane.

Częste spożywanie alkoholu może prowadzić do zaparć. Napoje alkoholowe mają działanie moczopędne. Niedobór płynów w jelitach powoduje twardość stolca i zmniejsza częstotliwość wypróżnień.

Dozwolone i zalecane produkty w przypadku zaparć 

Osobom mającym problemy z wypróżnianiem się zaleca się codzienne spożywanie owoców. W przypadku zaparć pomocne mogą być jabłka, których skórka zawiera dużo błonnika. Gruszki zalecane są ze względu na wysoką zawartość sorbitolu (naturalnego alkoholu cukrowego), który wchłania wodę i pomaga zmiękczyć stolec. Do listy produktów przeczyszczających należą również kiwi, śliwki, winogrona, jeżyny i maliny.

Zaparcia złagodzić może awokado, gdyż zawiera dużo nienasyconych tłuszczów, które ułatwiają przejście stolca przez jelita. Banany podczas zaparć trzeba jeść ostrożnie, wybierając tylko dojrzałe owoce. Zielone banany zawierają dużo niestrawnej skrobi, która w przypadku silnego zaparcia może sprawić, że kał stanie się jeszcze twardszy i trudniejszy do wydalenia.

W przypadku zaparć dieta powinna być bogata w warzywa. Do produktów, które pomagają w zaparciach, należą marchew, buraki, dynia, kabaczki, szpinak, brokuły, kapusta biała i liściasta. Są one źródłem błonnika, dzięki czemu ułatwiają wypróżnianie. Inne produkty, które pomagają w zaparciach:

  • rośliny strączkowe (soczewica, ciecierzyca, zielony groszek, fasola);
  • orzechy (włoskie, pekan, arachidowe, migdały);
  • produkty pełnoziarniste (kasza, chleb i pieczywo, makaron, otręby);
  • oleje roślinne (oliwa, olej słonecznikowy);
  • nasiona (chia, lnu, dyni, słonecznika);
  • produkty fermentowane (nabiał, kiszonki).

Szybkie opróżnienie jelit w przypadku zaparć pomaga owsianka (pełnoziarnista). Aby wzmocnić efekt, można dodać do niej suszone owoce (śliwki, morele, rodzynki, figi). Alternatywą dla owsianki w przypadku zaparć mogą być bogate w błonnik kasze gryczana i pszeniczna, które dobrze komponują się z nasionami i orzechami. Migdały, orzeszki ziemne i orzechy włoskie są zalecane ze względu na wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Aby ułatwić wypróżnianie, kasze lepiej doprawiać olejem roślinnym zamiast masłem. Kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 zawarte w oliwie z oliwek mogą w przypadku zaparć służyć jako środek nawilżający ściany jelit, ułatwiając wydalanie twardych mas kałowych. Kiszona kapusta w przypadku zaparć może być stosowana jako źródło probiotyków.

Produkty mleczne w przypadku zaparć

Zaleca się wyeliminowanie mleka z diety w przypadku zaparć. Zawiera ono laktozę, która ma właściwość gromadzenia się w jelitach w postaci niestrawionej, spowalniając trawienie i utrudniając przemieszczanie się treści jelitowej. Przyczyną zaparć może być alergia na białka mleka krowiego (kazeina i białka serwatkowe). Zawarte w produktach mlecznych tłuszcze nasycone i wapń mogą powodować zagęszczenie stolca, utrudniając jego wydalanie z organizmu.

Podczas zatwardzeń można spożywać fermentowane produkty mleczne. Zawierają one dużo bakterii Lactobacillus i Bifidobacterium — probiotyków, które w przypadku zaparć poprawiają perystaltykę jelit i sprzyjają regularności wypróżnień. Produktami normalizującymi pracę jelit są jogurt i kefir o minimalnej zawartości tłuszczu, bez cukru i dodatków smakowych.

Twaróg należy jednak spożywać ostrożnie. Beztłuszczowy, suchy produkt może sprawić, że stolec stanie się bardziej zbity, utrudniając jego wydalenie z organizmu. Podczas produkcji twarogu probiotyki praktycznie nie zostają zachowane.

Miód, cukier i słodycze w przypadku zaparć

Cukier przyczynia się do odwodnienia jelit, powodując, że stolec staje się twardy i trudny do wydalenia. Nadmierne spożycie cukru może zaburzać równowagę mikroflory jelitowej, co spowalnia proces trawienia pokarmu i powoduje opóźnienie wypróżnienia. Cukier i słodycze należą do kategorii produktów, których nie zaleca się spożywać w przypadku zaparć.

Miód ma łagodne działanie przeczyszczające, dlatego można go spożywać w przypadku zaparć. Zawiera dużo fruktozy, która stymuluje perystaltykę jelit i zapewnia łatwe przemieszczanie się treści jelitowej. Fruktoza wiąże wodę, przyczyniając się do zmiękczenia stolca.

Przyprawy na zaparcia

W przypadku zaparć można jeść czosnek. Do przypraw zapobiegających zatwardzeniom należą również imbir, kurkuma, kardamon, kmin rzymski i cynamon. Mają one właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, stymulują wydzielanie soku żołądkowego, aktywizują trawienie i pomagają poprawić perystaltykę jelit. Jednak nadmierne spożycie przypraw może powodować podrażnienie błony śluzowej przewodu pokarmowego. Przyprawy należy dodawać do potraw w niewielkich ilościach.

Zioła na zaparcia

Wśród ziół pomagających pozbyć się zaparć w domowych warunkach należy wyróżnić senes, mniszek lekarski, rumianek, miętę pieprzową, majeranek, nagietek, krwawnik pospolity, rabarbar i kruszynę. Mają one właściwości antyseptyczne i przeciwzapalne, pomagając zmniejszyć podrażnienie błony śluzowej jelit. Herbaty ziołowe na zaparcia mogą stymulować produkcję żółci i soku żołądkowego, aktywizując trawienie. Przyczyniają się również do łagodzenia skurczów i rozluźnienia ścianek jelit, zapewniając przemieszczanie się treści jelitowej.

Jednak nie zaleca się przyjmowania domowych środków przeczyszczających na bazie ziół bez uprzedniej konsultacji z lekarzem. Wiele z nich może wywoływać reakcje alergiczne, wzdęcia, skurcze, biegunkę. Długotrwałe i niekontrolowane stosowanie ziół często prowadzi do uzależnienia, w wyniku czego jelita tracą naturalny rytm pracy i nie mogą prawidłowo funkcjonować bez ich pomocy.

Co pić w przypadku zaparć?

W przypadku zaparć należy pić co najmniej półtora do dwóch litrów wody dziennie. Inne napoje, które można pić przy problemach z wypróżnianiem:

  • świeżo wyciskane soki z owoców i warzyw o działaniu przeczyszczającym (pomarańczowy, jabłkowy, gruszkowy, śliwkowy, marchewkowy, buraczany, dyniowy);
  • kompoty z suszonych owoców (śliwki, morele, figi, jabłka);
  • herbaty ziołowe (miętowa, imbirowa, rumiankowa, koprowa);
  • niskotłuszczowe i niesłodzone jogurty i kefir.

W przypadku zaparć można pić kawę. Zawiera ona kwasy, które stymulują produkcję hormonu gastryny, wzmacniającego pracę mięśni gładkich jelit.

Dieta w przypadku zaparć u dzieci

Dieta w przypadku zaparć u dzieci powinna opierać się na spożywaniu produktów bogatych w błonnik (dzienne zapotrzebowanie na błonnik pokarmowy w zależności od wieku wynosi od 14 do 31 gramów). Środkami przeczyszczającymi dla dzieci mogą być owoce (kiwi, jabłka, gruszki, śliwki, morele) i warzywa (marchew, dynia, buraki, brokuły).Dziecku dać można również suszone owoce (śliwki, morele, figi).

Produkty pełnoziarniste (owsianka, kasza gryczana) i fasola (soczewica, fasola, ciecierzyca) mogą poprawić perystaltykę jelit. Aby utrzymać równowagę mikroflory i regularne wypróżnianie, przy zaparciach powinno się uwzględnić w jadłospisie naturalny jogurt i kefir z probiotykami.

Należy zapewnić dziecku wystarczającą ilość płynów, najlepiej wody. Zaleca się unikanie nadmiernego spożywania mleka, słodyczy, napojów gazowanych, chipsów, fast foodów, półproduktów, wypieków i pieczywa z białej mąki.

Menu na tydzień w przypadku zaparć

Tworząc jadłospis, należy przestrzegać zasad dzielenia posiłków (trzy do pięciu posiłków dziennie). W tabeli przedstawiono przykładowy jadłospis na tydzień w przypadku przewlekłych zaparć u osób dorosłych.

Tygodniowy jadłospis dla osób z zaparciami

Dzień tygodnia

Śniadanie

Przekąska

Obiad

Przekąska

Kolacja

Poniedziałek

Płatki owsiane z jagodami i nasionami lnu, sok śliwkowy

Jabłko

Kasza gryczana, pieczona pierś kurczaka, sałatka ze świeżych warzyw, herbata rumiankowa

Garść suszonych śliwek

Ryba gotowana na parze, duszone warzywa, woda z cytryną

Wtorek

Jogurt z otrębami i suszonymi owocami

Gruszka

Zupa fasolowa, sok pomarańczowy

Garść orzechów

Brązowy ryż, indyk gotowany na parze, sałatka z białej kapusty i marchwi, herbata miętowa

Środa

Pełnoziarnisty tost z awokado, słaba kawa

Pomarańcza

Zupa jarzynowa, duszona soczewica, świeże ogórki i pomidory, zielona herbata

Kefir

Duszony kurczak z brokułami, sok jabłkowy

Czwartek

Kasza gryczana z jagodami i miodem, woda z cytryną

Śliwka

Gotowana komosa ryżowa, pieczony kurczak, sałatka ze świeżych warzyw, herbata imbirowa

Garść suszonych owoców

Duszone warzywa z fasolą i ciecierzycą, sok gruszkowy

Piątek

Płatki owsiane z bananem i nasionami chia, sok śliwkowy

Jogurt z otrębami

Ryba gotowana na parze, gotowana komosa ryżowa, sałatka ze szpinaku, herbata ziołowa

Garść orzechów

Kasza gryczana, duszony kurczak, woda z miętą

Sobota

Smoothie z owocami i nasionami chia

Jabłko

Duszona fasola, świeże warzywa, kromka chleba pełnoziarnistego, herbata rumiankowa

Garść suszonych moreli

Warzywne ragout z indykiem, zielona herbata

Niedziela

Pełnoziarnisty chleb z masłem orzechowym i bananem, słaba kawa

Pomarańcza

Zupa warzywna z soczewicą, sałatka z ogórków i pomidorów, herbata miętowa

Migdały

Ryba z grilla z duszonymi warzywami, sok dyniowy

Przedstawione tygodniowe menu na zaparcia ma charakter orientacyjny. Pacjenci z alergią pokarmową, chorobami współistniejącymi przewodu pokarmowego (zapaleniem żołądka, chorobą wrzodową, refluksem przełykowym) podczas opracowywania planu żywieniowego powinni skonsultować się z lekarzem prowadzącym. Poniżej przedstawiono proste przepisy na potrawy, które pomogą zapobiec problemom z wypróżnianiem.

Przepisy dietetyczne

1
Śliwki duszone z greckim jogurtem i cynamonem
2
Fasola z oliwą z oliwek, plasterkami pomarańczy i koperkiem
3
Sałatka z kurczakiem i ciecierzycą
4
Zupa z białej fasoli
5
Owsianka z komosą ryżową
1

Śliwki duszone z greckim jogurtem i cynamonem

Dieta na zaparcia: tygodniowy jadłospis z przepisami
Czas ogólny
35 min
Opracowanie
5 min
Przygotowanie
30 min
Kalorie na porcję
295
Liczba porcji
2

Składniki

  • śliwki bez pestek — 1 szklanka;
  • woda — 2 szklanki;
  • miód — 1 łyżeczka;
  • cytryna — 1 plasterek;
  • jogurt grecki — 1 szklanka;
  • cynamon — ½ łyżeczki.

Przygotowanie

  1. Śliwki umieścić w małym rondelku, dodać miód i zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia bez przykrycia i gotować na małym ogniu przez 20 minut. Następnie przykryć rondel pokrywką i dusić jeszcze przez 10 minut. Ostudzić.
  2. Napełnij dwie miseczki jogurtem greckim (po pół szklanki do każdej). Zrób w nim wgłębienie i dodaj śliwki z syropem. Udekoruj połową plasterka cytryny i posyp cynamonem.
2

Fasola z oliwą z oliwek, plasterkami pomarańczy i koperkiem

Dieta na zaparcia: tygodniowy jadłospis z przepisami
Czas ogólny
55 min
Opracowanie
20 min
Przygotowanie
35 min
Kalorie na porcję
343
Liczba porcji
2

Składniki

  • fasola z puszki — 1 puszka;
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia — ½ szklanki;
  • świeża pietruszka bez łodyg — do smaku;
  • świeży koper bez łodyg — do smaku;
  • zielona cebula — 3 sztuki;
  • marchew — 2 sztuki;
  • liść laurowy — 2 sztuki;
  • pomarańcza ze skórką — 2 plasterki;
  • koncentrat pomidorowy — 2 łyżki stołowe;
  • woda — 2 szklanki;
  • sól i pieprz — do smaku.

Przygotowanie

  1. Marchewki obrać, umyć i zetrzeć na drobnej tarce.
  2. Umyj zieloną cebulę, pietruszkę i koperek i drobno posiekaj.
  3. Otwórz puszkę fasoli i odcedź wodę.
  4. W głębokiej patelni rozgrzej oliwę z oliwek, wrzuć fasolę, pietruszkę, koperek, zieloną cebulę, marchewkę i smaż wszystko przez trzy minuty.
  5. Dodaj pomarańczę, liść laurowy, koncentrat pomidorowy i dwie szklanki wody, wymieszaj i duś przez 30 minut. Następnie dopraw solą i pieprzem do smaku, dokładnie mieszając potrawę.
3

Sałatka z kurczakiem i ciecierzycą

Dieta na zaparcia: tygodniowy jadłospis z przepisami
Czas ogólny
30 min
Opracowanie
20 min
Przygotowanie
10 min
Kalorie na porcję
400
Liczba porcji
6

Składniki

  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia — 6 łyżek;
  • świeżo wyciśnięty sok z cytryny — 6 łyżek;
  • czosnek — 3 ząbki;
  • świeża bazylia — 1 mały pęczek;
  • musztarda — 2 łyżki stołowe;
  • sól i pieprz — do smaku;
  • pierś kurczaka — 450 g;
  • ciecierzyca z puszki — 450 g;
  • orzechy włoskie — 10 sztuk;
  • pomidory koktajlowe — 10 sztuk;
  • czarne oliwki bez pestek — 10 sztuk;
  • suszone pomidory — 10 sztuk;
  • sałata rzymska — 1 główka.

Przygotowanie

  1. Pierś kurczaka ugotować, ostudzić, pokroić w kostkę.
  2. Otworzyć puszkę z ciecierzycą, odcedzić wodę.
  3. Orzechy włoskie obrać, pokroić na pół.
  4. Pomidory koktajlowe umyć, pokroić na pół.
  5. Sałatę umyć i pokroić w grubą kostkę.
  6. W głębokiej misce połączyć pierś kurczaka, ciecierzycę, orzechy, świeże i suszone pomidory, oliwki, sałatę.
  7. Czosnek obrać i zgnieść.
  8. Bazylię umyć i drobno posiekać.
  9. Do miski dodać oliwę z oliwek, sok z cytryny, bazylię, czosnek, musztardę, sól i pieprz, dokładnie wymieszać i doprawić gotowym sosem.
4

Zupa z białej fasoli

Dieta na zaparcia: tygodniowy jadłospis z przepisami
Czas ogólny
30 min
Opracowanie
10 min
Przygotowanie
20 min
Kalorie na porcję
256
Liczba porcji
6

Składniki

  • bulion warzywny — 4 szklanki;
  • mrożone bataty — 2 szklanki;
  • posiekana kapusta liściasta — 2 szklanki;
  • fasola biała z puszki — 2 puszki;
  • cebula — 1 szt.;
  • seler — 3 łodygi;
  • świeżo wyciśnięty sok z cytryny — 2 łyżki;
  • czosnek — 6 ząbków;
  • sól — ½ łyżeczki;
  • mielony czarny pieprz — do smaku;
  • śmietanka — ¼ szklanki.

Przygotowanie

  1. Rozmrozić bataty.
  2. Otworzyć puszki z fasolą i odlać wodę.
  3. Cebulę i czosnek obrać, umyć i drobno posiekać.
  4. Umyj seler i drobno posiekaj.
  5. Bulion, bataty, kapustę liściastą, fasolę, cebulę, seler, sok z cytryny, czosnek i przyprawy wrzuć do garnka i doprowadź do wrzenia na dużym ogniu, bez przykrywania pokrywką.
  6. Gdy zupa zacznie wrzeć, przykryj ją pokrywką, zmniejsz ogień do średniego i gotuj przez około 10 minut.
  7. Dodaj do zupy śmietanę, doprowadź do wrzenia i gotuj bez przykrycia na średnim ogniu przez kolejne pięć minut.
5

Owsianka z komosą ryżową

Dieta na zaparcia: tygodniowy jadłospis z przepisami
Czas ogólny
25 min
Opracowanie
10 min
Przygotowanie
15 min
Kalorie na porcję
196
Liczba porcji
4

Składniki

  • płatki owsiane pełnoziarniste — ¼ szklanki;
  • płatki pszeniczne (jęczmienne) pełnoziarniste — ¼ szklanki;
  • komosa ryżowa — ¼ szklanki;
  • suszone owoce (rodzynki / morela / żurawina) — ½ szklanki;
  • nasiona chia — ¼ szklanki;
  • mielony cynamon — 1 łyżeczka;
  • sól — 1 szczypta;
  • woda — 2 szklanki.

Przygotowanie

  1. W rondlu wymieszać płatki owsiane i pszeniczne, komosę ryżową, nasiona chia i sól, zalać wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez około 10-12 minut, ciągle mieszając.
  2. Gotową kaszę przykryć pokrywką, odstawić na pięć minut, a następnie posypać suszonymi owocami (rodzynkami, suszoną morelą, żurawiną).

Proktologiczna w Doctorpro Wrocław

Dieta na zaparcia: tygodniowy jadłospis z przepisami
Dieta na zaparcia: tygodniowy jadłospis z przepisami
Adres
ul. Gen. Jana Henryka Dąbrowskiego, 40, 50-457 Wrocław, Polska
Nr telefonu
Harmonogram
Pn-Pt: 8:00-20:00
Sob: 8:00-19:00

Umów się na wizytę do lekarza

Popularne pytania

Jakie produkty powodują zaparcia u niemowląt?

Do produktów powodujących zaparcia u niemowląt należy mleko krowie. Zaparcia mogą być wynikiem nietolerancji laktozy lub alergii na białko serwatkowe i kazeinę. Mleko zawiera dużo wapnia i tłuszczów nasyconych, które mogą powodować twardość stolca i utrudniać jego przemieszczanie się przez jelita. Nie zaleca się podawania mleka krowiego dzieciom poniżej pierwszego roku życia.

Problemy z wypróżnianiem mogą pojawić się u niemowląt w wieku od sześciu miesięcy po wprowadzeniu pokarmów uzupełniających. Puree ziemniaczane, banany, kasza ryżowa i manna są przeciwwskazane w przypadku zaparć, ponieważ zawierają mało błonnika, ale są bogate w skrobię, która jest słabo przyswajalna i spowalnia pracę jelit. W diecie niemowlęcia, nawet po wprowadzeniu pokarmów uzupełniających, nie powinny przeważać pokarmy stałe.

Co zjeść na noc, aby rano pójść do toalety?

Przed snem można zjeść warzywo lub owoc bogaty w błonnik (jabłko, gruszka, kiwi, marchew, ogórek). W przypadku zaparć regularną poranną defekację pomaga ustabilizować spożywanie orzechów i nasion (słonecznika, dyni). Można również wypić szklankę soku śliwkowego lub wody bez gazu. Jednak ostatni posiłek powinien mieć miejsce nie później niż dwie godziny przed snem. W przeciwnym razie jedzenie nie zdąży się strawić, co może prowadzić do uczucia ciężkości w żołądku, zgagi i refluksu żołądkowego (cofania się treści żołądkowej do przełyku).

Jak spożywać otręby w przypadku zaparć?

Otręby pełnoziarniste (zwłaszcza pszeniczne) należą do produktów, które mają działanie przeczyszczające. Zawierają dużą ilość błonnika, stymulują perystaltykę jelit i szybko zwiększają objętość stolca, wypychając go z jelit. Dlatego otręby pozwalają pozbyć się zaparć niemal natychmiast.

Zatwardzenia można pozbyć się, spożywając otręby rano — zaraz po przebudzeniu, przed śniadaniem. Przed spożyciem należy je namoczyć w wodzie, jogurcie, kefirze lub świeżo wyciśniętym soku owocowym, pozostawiając na 20-30 minut do całkowitego spęcznienia. Na jedną łyżkę stołową otrębów potrzeba co najmniej jednej szklanki płynu.

Ponadto, gdy nie można skorzystać z toalety, należy pić od półtora do dwóch litrów wody w ciągu dnia. Ponieważ otręby szybko wchłaniają płyn, jego niedobór w organizmie może z czasem spowodować, że stolec stanie się jeszcze bardziej zbity, co utrudni wypróżnianie.

Czym powinna charakteryzować się dieta w przypadku przewlekłego zaparcia?

U pacjentów, u których problemy z wypróżnianiem się utrzymują przez trzy lub więcej miesięcy, diagnozuje się przewlekłe zaparcie. W przypadku przewlekłych zaparć należy codziennie spożywać produkty bogate w błonnik, gdyż zwiększa on objętość stolca, umożliwiając mu szybsze przejście przez jelita.

Do produktów, które mają działanie przeczyszczające, należą śliwki, kiwi, gruszki, jabłka, buraki, kapusta biała i dynia. Szybkie wypróżnienie ułatwiają nasiona chia i lnu, otręby, płatki owsiane, kefir, jogurt, suszone śliwki i suszona morela.

W przypadku przewlekłego zatwardzenia w jadłospisie powinna znaleźć się znacznie ograniczona ilość cukru, ponieważ spowalnia on trawienie i powoduje zatrzymanie pokarmu w przewodzie pokarmowym. Aby uniknąć zaparć, należy spożywać nienasycone tłuszcze, które znajdują się w rybach, orzechach i olejach roślinnych. Zmiękczają one masę kałową i przyspieszają jej wydalanie z organizmu. W przypadku zaparć zaleca się rezygnację z produktów zawierających trudno przyswajalne tłuszcze nasycone (masło, mleko, tłuste rodzaje mięsa, smalec).

Jak długo można nie korzystać z toalety?

Czas, przez jaki człowiek może nie opróżniać jelit, zależy od indywidualnych cech organizmu, stylu życia i diety. W normie wypróżnianie powinno odbywać się od trzech razy dziennie do trzech razy w tygodniu. Jeśli wypróżnianie się zdarza rzadziej niż trzy razy w tygodniu i towarzyszy mu trudne i bolesne oddawanie stolca, mówimy o zaparciach.

5 of 5 na podstawie 1 ocena
Dieta na zaparcia: tygodniowy jadłospis z przepisami
Autor
Tkachenko Marina
Lekarz ogólny. Siedem lat doświadczenia.

Inne artykuły na ten temat

Artykuły powiązane:

Komentarze

Dodaj komentarz

Monika 1 dzień temu
Dobry wieczór. Co powinno się zjeść, aby od razu udać się do toalety?
Odpowiedz
Tkachenko Marina
Tkachenko Marina
23 godziny temu
Witam. Aby szybko wypróżnić się, warto spróbować rano po przebudzeniu wypić szklankę ciepłej wody z łyżką miodu na czczo. Dobrze jest również zjeść trochę świeżych owoców (jabłka, morele, śliwki lub gruszki).
Antoni 1 dzień temu
Witam. Proszę o poradę, co zrobić, aby zmiękczyć twarde stolce? Dziękuję!
Odpowiedz
Tkachenko Marina
Tkachenko Marina
1 dzień temu
Dzień dobry. Aby zmiękczyć stolec, należy pić więcej wody (od półtora do dwóch litrów dziennie) i dodać do diety produkty zawierające błonnik (warzywa, owoce, fasola, pełnoziarniste produkty). Należy również zrezygnować ze słodyczy, fast foodów, smażonych i tłustych potraw. Jeśli problem utrzymuje się po zmianie diety, zaleca się skonsultowanie się z lekarzem.
Używamy plików cookie, aby wyświetlać spersonalizowane treści i analizować ruch na stronie. Klikając 'Akceptuj', zgadzasz się z Polityką wykorzystywania plików cookie.
Formularz kontaktowy
Klikając na "Wyślij" wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych i akceptujesz warunki polityki prywatności umowy użytkownika umowy użytkownika
Превышен лимит запросов. Попробуйте через 5 мин.

Pliki cookie - szczegóły

Cookies systemowe
Cookies systemowe są niezbędne do uruchomienia podstawowych funkcji tej strony – formularzy zgłoszeniowych, ocen artykułów itp. Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych osobowych
Funkcjonalne pliki cookies
Marketingowe pliki cookies