+48 800 003 033

Korzyści i szkodliwość mleka

Korzyści i szkodliwość mleka
gastroenterologia
Zaktualizowano: 18 March 2024
Czytać 7 minut Opublikowano: 18 March 2024 160
Produkty mleczne są istotną częścią diety zdrowego człowieka. Mleko jest źródłem wapnia i niezbędnych aminokwasów, ale może powodować zaburzenia trawienia i wysypkę u osób z deficytem enzymu laktazy (nietolerancją laktozy).

Korzyści ze spożywania mleka

Mleko i produkty mleczne powinny znajdować się w codziennym menu zdrowych osób. Zaletą mleka jest zawartość składników odżywczych w łatwo przyswajalnej formie.

Głównym składnikiem mleka jest cukier mleczny (laktoza), który jest trawiony przy pomocy specjalnego enzymu – laktazy. Mleko zawiera:

  • białka (niezbędne aminokwasy)
  • niezbędne kwasy tłuszczowe;
  • cholinę;
  • minerały (wapń);
  • witaminy (B i D).

Najczęściej spożywanym mlekiem jest mleko krowie. Mleko kozie jest zdrowsze niż krowie ze względu na wyższą zawartość niezbędnych składników odżywczych, jednak ma ono specyficzny smak. Zaletą mleka bez laktozy jest to, że umożliwia ono spożywanie produktów mlecznych osobom z nietolerancją laktozy. Kwaśne mleko jest również korzystne dla zdrowia, ponieważ jest źródłem pożytecznych lakto- i bifidobakterii. Do karmienia niemowląt w pierwszym roku życia nadaje się wyłącznie mleko kobiece, ponieważ zaspokaja ono zapotrzebowanie dziecka na składniki odżywcze.

Szkodliwość mleka

Mleko może być szkodliwe, jeśli jest spożywane w nadmiarze oraz u osób z nietolerancją laktozy (niedoborem laktazy). W przypadku nietolerancji laktozy spożywanie produktów mlecznych prowadzi do wzdęć brzucha, zaburzeń stolca (biegunek lub zaparć) i bólu brzucha. Aktywność laktazy zwykle zmniejsza się wraz z wiekiem.

Szkodliwość mleka koziego może polegać na zwiększonym ryzyku zakażenia brucelozą, jeśli nie jest ono poddane wystarczającej obróbce cieplnej. Spożywanie mleka w zbyt dużych ilościach prowadzi do nadmiernego spożycia kilokalorii i zwiększonego tworzenia się gazów w jelitach. Nadmiar mleka w diecie (ponad dwa litry mleka dziennie) wiąże się ze zwiększonym ryzykiem raka piersi u kobiet i raka prostaty u mężczyzn. Wskazania do ograniczenia spożycia mleka:

  • niedobór laktazy;
  • alergia na mleko (krowie, kozie);
  • otyłość;
  • zaostrzenia chorób przewodu pokarmowego (zapalenia trzustki, zapalenia pęcherzyka żółciowego, zapalenia żołądka);
  • zapalenie migdałków podniebiennych (angina).

Picie mleka na ból gardła, katar, kaszel nie jest zalecane. Mleko podczas przeziębienia może tworzyć florę odżywczą dla rozwoju bakterii. U osób ze słabą aktywnością laktazy picie mleka przy kaszlu może zwiększyć produkcję śluzu i nasilić objawy. Mleko przyczynia się również do objawów trądziku, ponieważ zwiększa produkcję sebum. Mleko krowie może powodować ciężką anemię (niedokrwistość) u dzieci w pierwszym roku życia z powodu zmniejszonego wchłaniania żelaza w żołądku.

Ile mleka dziennie powinni pić dorośli i dzieci?

Mleko matki stanowi podstawę diety dziecka w pierwszym roku życia. Mleko pochodzenia zwierzęcego można wprowadzać do diety dziecka dopiero po ukończeniu pierwszego roku życia.

Nie powinno się pić więcej niż 500 ml mleka dziennie. Spożycie produktów mlecznych w różnych grupach wiekowych mierzy się w porcjach (jedna porcja to 100-150 ml lub gramów produktu mlecznego), przedstawiono je w poniższej tabeli.

Dzienne normy spożycia mleka dla zdrowych osób

Przedział wiekowy

Ilość porcji mleka/dzień

Dzieci do 18 lat

3-4 porcje

Dorośli w wieku 18-65 lat

2-3 porcje

Osoby starsze w wieku powyżej 65 lat

3-4 porcje

Zwiększone zapotrzebowanie na mleko u dzieci jest związane z aktywnym wzrostem i zapotrzebowaniem na białko. Dla dorosłych w wieku powyżej 65 lat mleko jest źródłem wapnia i chroni przed osteoporozą. Ciągłe pragnienie spożywania mleka (ochota na mleko) może być oznaką niedoboru wapnia w organizmie.

Mleko przy cukrzycy

Cukrzyca jest chorobą metaboliczną, w której przemiana cukrów (węglowodanów) jest zaburzona. Mleko jest korzystne dla diabetyków, jeśli jego spożycie nie przekracza ustalonej normy. Mleko bez laktozy dla diabetyków pozwala zmniejszyć spożycie węglowodanów, co pomaga kontrolować poziom cukru we krwi.

Mleko przy zapaleniu żołądka i dwunastnicy

Zapalenie błony śluzowej żołądka to stan zapalny, któremu może towarzyszyć podwyższenie lub obniżenie kwasowości soku żołądkowego. W przypadku jednoczesnego zapalenia żołądka i dwunastnicy stan chorobowy obejmuje błonę śluzową obu tych narządów.

Przy zapaleniu żołądka ze zwiększoną kwasowością mleko można pić tylko w okresie remisji (ustąpienia objawów). W przypadku zapalenia żołądka z obniżoną kwasowością mleko może być słabo trawione i powodować uczucie ciężkości w żołądku, wzdęcia i odbijanie. Mleko o niskiej kwasowości nie jest trawione w wyniku zmniejszonej aktywności pepsyny (enzymu żołądkowego, który rozkłada białka). W okresie zaostrzenia choroby należy zrezygnować z mleka, ponieważ stymuluje ono wydzielanie soku żołądkowego.

Mleko przy chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy

Choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy rozwija się na tle zwiększonej kwasowości soku żołądkowego oraz zakażenia Helicobacter pylori. Mleko w chorobie wrzodowej może złagodzić ból brzucha, który występuje na czczo. Niemniej jednak mleko może zwiększać produkcję enzymów żołądkowych i kwasowość, dlatego w czasie zaostrzenia choroby wrzodowej należy unikać spożywania mleka.

Mleko przy zapaleniu trzustki i pęcherzyka żółciowego 

W zapaleniu pęcherzyka żółciowego i zapaleniu trzustki konieczne jest ograniczenie spożycia tłuszczów, dlatego należy wybierać mleko odtłuszczone. W czasie zaostrzenia stanu zapalnego w trzustce konieczna jest ścisła dieta wykluczająca spożywanie mleka. Można pić mleko podczas zapalenia trzustki w okresie remisji, jeśli jego spożycie u danej osoby nie wywołuje zaostrzenia objawów choroby.

Mleko na zgagę

Zgaga to kłujący ból za mostkiem, który pojawia się, gdy kwaśny sok żołądkowy dostaje się do przełyku. W większości przypadków zgaga jest objawem choroby refluksowej przełyku (GERD). Zaleca się picie mleka na zgagę, ponieważ jego zasadowe środowisko neutralizuje działanie soku żołądkowego i zmniejsza uczucie pieczenia w przełyku. Należy jednak pamiętać, że picie mleka na zgagę nie zastąpi leczenia choroby refluksowej.

Mleko przy zaparciach

Zaparcie to brak stolca przez co najmniej trzy dni lub trudności z wypróżnianiem. Należy ograniczyć spożycie pełnego mleka w przypadku zaparć, ponieważ laktoza zwiększa ilość gazów w jelitach i może nasilać zaparcia.

Mleko przy zatruciach

Przyczyną zatrucia może być spożycie mleka nieświeżego lub zanieczyszczonego patogenami (bakteriami lub wirusami). W przypadku zatrucia mlekiem należy go unikać, ponieważ tworzy ono pożywkę dla patogennych mikroorganizmów i zwiększa ilość gazów w jelitach.

Mleko nie pomaga także w przypadku zatrucia substancjami chemicznymi (rtęć, kwas, tlenek węgla). W przypadku połknięcia chemikaliów lub dostania się ich do dróg oddechowych należy natychmiast skonsultować się z lekarzem.

Mleko nie pomaga na kaszel i przeziębienie. Picie napojów mlecznych przy zapaleniu oskrzeli jest możliwe w przypadku suchego kaszlu z niewielką ilością plwociny.

Przepisy dietetyczne

1
Herbata z mlekiem na kaszel
2
Naleśniki na mleku
1

Herbata z mlekiem na kaszel

Korzyści i szkodliwość mleka
Czas ogólny
10 min
Opracowanie
5 min
Przygotowanie
5 min
Kalorie na porcję
150
Liczba porcji
1

Składniki

  • mleko — 50 ml;
  • ulubiona czarna herbata;
  • miód — 2-3 łyżeczki;
  • cynamon do smaku.

Przygotowanie

  1. Do gorącej czarnej herbaty dodaj miód i cynamon.
  2. Podgrzej mleko w osobnym naczyniu i dodaj do herbaty, wymieszaj.
2

Naleśniki na mleku

Korzyści i szkodliwość mleka
Czas ogólny
35 min
Opracowanie
10 min
Przygotowanie
25 min
Kalorie na porcję
310
Liczba porcji
2

Składniki

  • mąka — 200 g;
  • mleko — 500 ml;
  • jajka — 3 sztuki;
  • cukier — 2 łyżki;
  • sól — do smaku;
  • masło — 30 g.

Przygotowanie

  1. W głębokiej misce wymieszaj jajka, sól i cukier, następnie ubij mikserem na pianę.
  2. Dodaj 100-200 ml mleka do masy jajecznej, wymieszaj.
  3. Do masy stopniowo dodawaj mąkę, mieszając do połączenia składników.
  4. Wlej pozostałe mleko do ciasta, aż uzyska konsystencję płynnej śmietany.
  5. Smaż naleśniki na maśle z obu stron.

Medycyna rodzinna w Doctorpro Wrocław

Korzyści i szkodliwość mleka
Korzyści i szkodliwość mleka
Adres
ul. Gen. Jana Henryka Dąbrowskiego, 40, 50-457 Wrocław, Polska
Nr telefonu
Harmonogram
Pn-Pt: 8:00-20:00
Sob: 8:00-15:00

Popularne pytania

Czy można pić mleko przy chorobach nowotworowych?

Można pić mleko w czasie leczenia raka, gdyż ma ono właściwości przeciwutleniające. Wyjątkiem mogą być nowotwory przewodu pokarmowego, w przypadku których konieczna jest indywidualnie ułożona dieta.

Co się dzieje, gdy pijemy dużo mleka?

Pełne mleko jest nie tylko źródłem białka i wapnia, jest również bogate w tłuszcz. Jeśli pijesz dużo mleka, możesz szybko przybrać na wadze. Duża ilość mleka jest szkodliwa dla osób z trądzikiem i chorobami trzustki (ostre i przewlekłe zapalenie trzustki). Nadmiar produktów mlecznych w diecie może prowadzić do zaburzeń trawienia, wzdęć brzucha i zaparć.

Czy można pić mleko podczas odchudzania?

Podczas odchudzania można pić mleko. Aby schudnąć, należy dbać o to, aby spożycie energii z pożywienia było mniejsze niż jej wydatek na aktywność fizyczną w ciągu dnia (w kilokaloriach). Jednocześnie, aby zapewnić zdrową utratę wagi, organizm musi otrzymywać niezbędną ilość składników odżywczych (białka, niezbędne kwasy tłuszczowe, minerały, witaminy).

Czy można pić mleko podczas karmienia dziecka piersią?

Podczas karmienia piersią można pić mleko. Mleko jest dobrym źródłem białka, witaminy D, witamin z grupy B, choliny i wapnia, które są niezbędne dla matki karmiącej. Kobiety karmiące piersią powinny jednak wprowadzać mleko do swej diety stopniowo, oddzielnie od innych produktów, aby określić indywidualną reakcję dziecka.

5 of 5 na podstawie 1 ocena
Korzyści i szkodliwość mleka
Autor
Tkachenko Marina
Lekarz ogólny. Siedem lat doświadczenia.

Zadaj pytanie lekarzowi rodzinnemu
«Doctorpro»

Inne artykuły na ten temat

Artykuły powiązane:

Komentarze

Dodaj komentarz

Zofia 4 tygodnie temu
Dzień dobry! Moje dziecko ma infekcję jelitową i dodatni wynik testu na stężenie acetonu. Czy w tej sytuacji mogę podać mleko z acetonem?
Odpowiedz
Tkachenko Marina
Tkachenko Marina
4 tygodnie temu
Dzień dobry! Przy zespole acetonemicznym, który rozwija się na tle odwodnienia i wysokiej temperatury ciała, można pić mleko. Mleko zawiera węglowodany, które obniżają poziom acetonu we krwi.
Aleksandra 1 miesiąc temu
Dzień dobry, zaraziłam się pasożytami od mojego kota. Czy mleko z czosnkiem pomaga na robaki?
Odpowiedz
Tkachenko Marina
Tkachenko Marina
1 miesiąc temu
Infekcję pasożytniczą trzeba leczyć przy pomocy leków przeciwpasożytniczych, które przepisuje lekarz po zbadaniu i określeniu rodzaju pasożyta. Domowe sposoby, w tym picie mleka z czosnkiem, są nieskuteczne.
Elisa 1 miesiąc temu
Witam! Choruję teraz na koronawirusa. Czy mogę pić mleko, gdy mam gorączkę?
Odpowiedz
Tkachenko Marina
Tkachenko Marina
1 miesiąc temu
Można pić mleko przy gorączce, ale nie jest ono najlepsze do uzupełniania utraty płynów. Lepiej jest pić wodę, herbatę i kompot, aby utrzymać prawidłowe nawodnienie.
Teresa 1 miesiąc temu
Dzień dobry, czy mogę pić mleko podczas przyjmowania antybiotyków? Lekarz przepisał mi antybiotyk na zapalenie zatok szczękowych.
Odpowiedz
Tkachenko Marina
Tkachenko Marina
1 miesiąc temu
Dzień dobry. Podczas przyjmowania antybiotyków można pić mleko. Należy jednak przestrzegać odstępów czasowych między przyjęciem leku a spożyciem pokarmów (zgodnie z zaleceniami lekarza).
Lidia 1 miesiąc temu
Dzień dobry, leczę się u ginekologa na grzybicę. Czy mogę pić mleko, gdy mam grzybicę?
Odpowiedz
Tkachenko Marina
Tkachenko Marina
1 miesiąc temu
Dzień dobry, nie ma jednoznacznych badań na temat szkodliwości mleka w przebiegu grzybicy pochwy. Niemniej jednak badania teoretyczne wykazały, że pełne mleko może sprzyjać rozwojowi grzybów, dlatego w okresie zaostrzenia choroby lepiej jest tymczasowo zrezygnować z mleka.
Administratorem danych osobowych jest DOCTORPRO POLAND SP. Z O.O. z siedzibą w Łodzi oraz DOCTORPRO WROCLAW SP. Z O.O. z siedzibą we Wrocławiu. Niniejsza strona internetowa używa plików „cookies” w celach określonych w Polityce plików cookies, w szczególności w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony oraz dostosowania wyglądu strony do indywidualnych preferencji użytkowników (personalizacja).
Kliknij „Akceptuję” jeżeli zgadzasz się na użycie plików „cookies” do celów opisanych w Polityce plików cookies. Możesz również nie wyrazić zgody na użycie plików „cookies”. Wyłączenie plików cookies może spowodować trudności w korzystaniu ze strony.
Formularz kontaktowy
Klikając na "Wyślij" wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych i akceptujesz warunki polityki prywatności umowy użytkownika umowy użytkownika
Превышен лимит запросов. Попробуйте через 5 мин.

Pliki cookie - szczegóły

Cookies systemowe
Cookies systemowe są niezbędne do uruchomienia podstawowych funkcji tej strony – formularzy zgłoszeniowych, ocen artykułów itp. Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych osobowych
Funkcjonalne pliki cookies
Marketingowe pliki cookies