+48 800 003 033

Dieta przy zapaleniu trzustki: menu na każdy dzień tygodnia

Dieta przy zapaleniu trzustki: menu na każdy dzień tygodnia
gastroenterologia
Czytać 6 minut Opublikowano: 24 August 2023 4707
Zapalenie trzustki to jedna z najgroźniejszych chorób przewodu pokarmowego. Podstawową metodą leczenia zapalenia trzustki jest dieta.

Co to jest zapalenie trzustki i jakie są jego objawy?

Zapalenie trzustki to choroba, która powoduje stan zapalny tkanek trzustki. Główne przyczyny tej choroby to nadużywanie alkoholu, ostre zatrucia i infekcje. Wyróżnia się ostre i przewlekłe zapalenie trzustki. Objawy ostrego zapalenia trzustki to m.in.:

  • silny ból brzucha o charakterze opasującym;
  • nudności i wymioty;
  • zaparcia;
  • gorączka;
  • duże osłabienie i zaburzenia świadomości.

Przy ostrym zapaleniu trzustki dochodzi do uwolnienia enzymów trzustkowych. Tkanka trzustki ulega samostrawieniu, co nasila stan zapalny i prowadzi do zatrucia.

Przy przewlekłym zapaleniu trzustki zaczyna brakować enzymów trzustkowych i dochodzi do spowolnienia trawienia pokarmów. Objawy przewlekłego zapalenia trzustki to:

  • tępy ból w lewym podżebrzu;
  • uczucie ciężkości w brzuchu, które nasila się po spożyciu tłustych pokarmów;
  • biegunki i obecność niestrawionego pokarmu w kale.

Profilaktyką, diagnostyką i leczeniem zapalenia trzustki zajmują się gastroenterolodzy i chirurdzy. Aby zdiagnozować zapalenie trzustki, lekarz może zlecić badania krwi i kału, USG jamy brzusznej oraz gastroskopię.

Co jeść przy zapaleniu trzustki?

Udowodniono, że odpowiedni jadłospis ma lepsze działanie lecznicze niż post i przyspiesza powrót do zdrowia. Dieta przy zapaleniu trzustki powinna być niskotłuszczowa i zawierać dużą ilość produktów białkowych, takich jak mięso, ryby, twaróg, warzywa i owoce.

Aby dieta była odpowiednia dla pacjentów z zapaleniem trzustki, należy zwrócić uwagę nie tylko na produkty dozwolone i zabronione, ale także na sposoby przygotowywania potraw. W przypadku zapalenia trzustki, potrawy można gotować w wodzie i na parze, dusić oraz piec. Należy unikać smażenia (zwłaszcza w głębokim tłuszczu) oraz wędzenia.

Tabela dietetyczna dla chorych na zapalenie trzustki

Produkty dozwolone przy zapaleniu trzustki

Produkty niedozwolone

kasze (zboża i ziarna)

mięso o wysokiej zawartości tłuszczu

mięsa i ryby o niskiej zawartości tłuszczu

wędliny

produkty mleczne o niskiej zawartości tłuszczu

oleje roślinne (słonecznikowy, lniany) i tłuszcze zwierzęce (masło)

warzywa i owoce

owoce cytrusowe

Codzienny jadłospis przy zapaleniu trzustki powinien zawierać odpowiednią ilość kalorii i składników odżywczych (białek, witamin i minerałów). Można jeść produkty zbożowe, nabiał, warzywa i owoce. Poza okresem zaostrzenia choroby można jeść również jajka – w formie gotowanej lub omletu pieczonego w piekarniku, a także jako składnik wypieków i innych potraw.

Czego nie należy jeść przy zapaleniu trzustki?

Przy zapaleniu trzustki nie należy spożywać pokarmów o wysokiej zawartości tłuszczu. Z diety należy wykluczyć tłuste mięso, kiełbasy i inne wędliny, sery, tłuste produkty mleczne, mleko pełnotłuste oraz dania typu fast food. Należy unikać również masła, ponieważ jako tłuszcz zwiększa ono obciążenie trzustki. Miód przy zapaleniu trzustki powinien być ograniczony do 1-2 łyżeczek dziennie.

Mleko, kefir i twaróg przy zapaleniu trzustki

Produkty białkowe i zboża stanowią podstawę diety przy zapaleniu trzustki. Można jeść twaróg, ale tylko niskotłuszczowy i bez dodatku kwaśnej śmietany czy cukru. Kefir zalecany jest jako ostatni posiłek przed snem. Odtłuszczone mleko można pić tylko wtedy, gdy u pacjenta nie występuje nietolerancja laktozy.

Banany przy zapaleniu trzustki

Banany można jeść w każdym okresie choroby, z wyjątkiem ostrego zapalenia trzustki. Owoce te są dobrym źródłem energii i zawierają naturalny cukier. W przypadku zapalenia trzustki należy wybierać banany średnio dojrzałe, a unikać tych zielonych i przejrzałych.

Dieta przy ostrym zapaleniu trzustki

W pierwszych trzech dniach lekarz może zalecić post. W łagodniejszych przypadkach w pierwszych dniach ostrego zapalenia trzustki wymagana jest ścisła dieta, w której dozwolona jest jedynie słaba, niesłodzona herbata i płatki owsiane na wodzie.

Po ataku ostrego zapalenia trzustki lekarz zaleca dietę na jeden dzień. Następnie stopniowo się ją rozszerza; do menu wprowadza się różne produkty zbożowe i kasze gotowane na wodzie, bez dodatku oleju. Po 2-3 dniach można rozszerzyć listę potraw o niskotłuszczowe produkty mleczne oraz warzywa i owoce poddane obróbce termicznej.

Dieta przy przewlekłym zapaleniu trzustki

Jeśli wystąpią objawy zaostrzenia przewlekłego zapalenia trzustki, należy umówić się na wizytę do gastroenterologa. Oprócz leków enzymatycznych i przeciwbólowych lekarz zaleci dietę.

Przy przewlekłym zapaleniu trzustki można spożywać wszystkie rodzaje i grupy pokarmów, ale tylko w postaci niskotłuszczowej. Zasady dietetyczne przy przewlekłym zapaleniu trzustki:

  • małe posiłki 5-6 razy dziennie;
  • zdrowe metody obróbki termicznej (gotowanie, duszenie);
  • rezygnacja z alkoholu;
  • spożywanie pokarmów o umiarkowanej temperaturze (unikanie potraw zimnych i gorących);
  • wykluczenie z diety tłuszczów.

Uszkodzenie komórek endokrynnych trzustki w przewlekłym zapaleniu trzustki może prowadzić do rozwoju cukrzycy typu 2. Dieta przy cukrzycy polega na ograniczeniu węglowodanów prostych (szybko trawionych), takich jak cukier, mąka, makarony, słodycze i miód. Przy zapaleniu trzustki z cukrzycą należy również ograniczyć owoce o największej zawartości cukru (np. kaki, winogrona).

Siedmiodniowe menu przy zapaleniu trzustki: przepisy krok po kroku

Pomimo faktu, że przy zapaleniu trzustki wiele pokarmów jest zabronionych, jedzenie wciąż może być pyszne! Przygotowaliśmy siedmiodniowe menu dla osób z zapaleniem trzustki.

Przepisy na dania odpowiednie przy zapaleniu trzustki:

Przepisy dietetyczne

1
Kaszka owsiana z suszonymi owocami
2
Risotto z filetem z kurczaka
3
Puszysty omlet z brokułami i mozzarellą
4
Zupa-krem z warzyw
5
Ryba zapiekana z warzywami
6
Duszona wołowina z tłuczonymi ziemniakami
7
Pilaw jabłkowy
1

Kaszka owsiana z suszonymi owocami

Dieta przy zapaleniu trzustki: menu na każdy dzień tygodnia
Czas ogólny
15 min
Opracowanie
5 min
Przygotowanie
10 min
Kalorie na porcję
290
Liczba porcji
2

Składniki

  • płatki owsiane;
  • mleko odtłuszczone;
  • ulubione suszone owoce (np. suszone morele; śliwki; rodzynki; figi);
  • dżem owocowy do smaku.

Przygotowanie

  1. Płatki owsiane gotować przez 3-5 minut, aż będą miękkie, (w wodzie lub na mleku w proporcji 1:1).
  2. Do gotowej owsianki dodać suszone owoce.
  3. Do owsianki można dodać 1-2 łyżeczki dżemu.
2

Risotto z filetem z kurczaka

Dieta przy zapaleniu trzustki: menu na każdy dzień tygodnia
Czas ogólny
25 min
Opracowanie
10 min
Przygotowanie
15 min
Kalorie na porcję
320
Liczba porcji
2

Składniki

  • ryż;
  • filet z kurczaka;
  • ulubione warzywa (np. groszek; kukurydza; brokuły; słodka papryka).

Przygotowanie

  1. Ryż ugotować tak, by był miękki.
  2. Kurczaka drobno pokroić i dusić bez dodatku oleju.
  3. Do kurczaka dodać drobno posiekane warzywa i dusić, aż będą miękkie.
  4. Dodać ugotowany ryż, wszystko wymieszać i dusić przez 5-7 minut.
3

Puszysty omlet z brokułami i mozzarellą

Dieta przy zapaleniu trzustki: menu na każdy dzień tygodnia
Czas ogólny
15 min
Opracowanie
5 min
Przygotowanie
10 min
Kalorie na porcję
160
Liczba porcji
2

Składniki

  • jajka;
  • mleko;
  • brokuły;
  • mozzarella o niskiej zawartości tłuszczu.

Przygotowanie

  1. Umyć brokuły, oddzielić główki i umieścić je na dnie formy do pieczenia.
  2. W osobnej misce wymieszać jajka i mleko, dodać sól (do smaku).
  3. Zalać brokuły masą jajeczną i zapiekać w piekarniku przez 5-10 minut.
  4. Pokroić mozzarellę w plastry i ułożyć na wierzchu omletu na 2-3 minuty przed wyjęciem z piekarnika.i Zapiekać, aż ser się roztopi.
4

Zupa-krem z warzyw

Dieta przy zapaleniu trzustki: menu na każdy dzień tygodnia
Czas ogólny
35 min
Opracowanie
5 min
Przygotowanie
30 min
Kalorie na porcję
180
Liczba porcji
2

Składniki

  • ulubione warzywa sezonowe (np. brokuły; cukinia; marchew; ziemniaki);
  • mleko.

Przygotowanie

  1. Warzywa umyć, w razie potrzeby obrać i gotować, aż staną się miękkie.
  2. Przelać bulion warzywny do oddzielnego naczynia.
  3. Zblendować warzywa do pożądanej konsystencji; stopniowo dodawać bulion warzywny i odrobinę mleka.
5

Ryba zapiekana z warzywami

Dieta przy zapaleniu trzustki: menu na każdy dzień tygodnia
Czas ogólny
30 min
Opracowanie
10 min
Przygotowanie
20 min
Kalorie na porcję
320
Liczba porcji
2

Składniki

  • świeża; chuda ryba;
  • sezonowe warzywa owocowe (np. słodka papryka; kalafior; marchewka; cukinia).

Przygotowanie

  1. Rybę umyć, oczyścić i natrzeć solą i pieprzem (do smaku).
  2. Przygotowaną rybę zawinąć w folię i ułożyć na blasze do pieczenia.
  3. Warzywa umyć, pokroić na grube kawałki i ułożyć na blasze razem z rybą.
  4. Piec w piekarniku przez 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie.
6

Duszona wołowina z tłuczonymi ziemniakami

Dieta przy zapaleniu trzustki: menu na każdy dzień tygodnia
Czas ogólny
45 min
Opracowanie
15 min
Przygotowanie
30 min
Kalorie na porcję
390
Liczba porcji
2

Składniki

  • mięso wołowe;
  • ziemniaki;
  • marchewka;
  • mleko odtłuszczone.

Przygotowanie

  1. Wołowinę pokroić w kostkę, odciąć cały widoczny tłuszcz i ścięgna.
  2. Marchewki pokroić w drobną kostkę.
  3. Wołowinę i marchewki zalać niewielką ilością wody i dusić na małym ogniu, aż będą miękkie.
  4. Obrać i ugotować ziemniaki w wodzie.
  5. Utłuc ugotowane ziemniaki z niewielką ilością odtłuszczonego mleka.
7

Pilaw jabłkowy

Dieta przy zapaleniu trzustki: menu na każdy dzień tygodnia
Czas ogólny
35 min
Opracowanie
5 min
Przygotowanie
30 min
Kalorie na porcję
320
Liczba porcji
2

Składniki

  • jabłka;
  • ryż;
  • rodzynki.

Przygotowanie

  1. Ryż umyć i ugotować w dużym garnku.
  2. Jabłka umyć, pokroić na kawałki i dusić na patelni.
  3. Na 5 minut przed tym, jak ryż będzie gotowy, dodać duszone jabłka i rodzynki, wymieszać i zostawić na małym ogniu, aż jabłka będą miękkie.

Gastroenterologia w Doctorpro Łódź

Dieta przy zapaleniu trzustki: menu na każdy dzień tygodnia
Dieta przy zapaleniu trzustki: menu na każdy dzień tygodnia
Adres
ul. Stefana Jaracza 64, 90-251 Łódź, Polska. Opera Park
Nr telefonu
Harmonogram
Pon-Sob: 8:00-20:00

Popularne pytania

Co powoduje zgagę przy zapaleniu trzustki?

Dieta przy objawach zgagi polega na ograniczeniu ostrych, gorących i kwaśnych potraw, a także żywności niepoddanej obróbce termicznej. Przy zapaleniu trzustki ogranicza się również pokarmy wysokobiałkowe, takie jak mięso, ponieważ są długo trawione w żołądku. Dieta przy wrzodach żołądka wymaga wykluczenia pokarmów, które zwiększają wydzielanie kwasu solnego (np. napoje gazowane).

Jakie warzywa mogę jeść przy zapaleniu trzustki?

Przy zapaleniu trzustki można jeść wszystkie warzywa. W przypadku ostrego zapalenia trzustki lub zaostrzenia przewlekłego zapalenia trzustki najlepiej spożywać warzywa poddane obróbce termicznej i przetarte (np. dynię, cukinię, brokuły). Ogórki można jeść jako przekąski; do codziennej diety można też włączyć pomidory. Awokado przy zapaleniu trzustki powinno się jeść w ograniczonych ilościach, ponieważ jest ono bogate w tłuszcze roślinne.

Co pić na czczo przy zapaleniu trzustki?

Na pusty żołądek można pić wodę, herbatę i soki naturalne. W przypadku zaostrzenia zapalenia trzustki herbata nie powinna być zbyt gorąca.

Woda mineralna przy zapaleniu trzustki pomaga zwalczyć zatrucie i uniknąć kroplówek dożylnych. Mleko jest dozwolone tylko w postaci odtłuszczonej. Przy zapaleniu trzustki można pić kawę, ale bez dodatku śmietanki, mleka skondensowanego czy tłustego.

Jakie owoce można jeść przy zapaleniu trzustki?

Przy zapaleniu trzustki można jeść wszystkie owoce. Należy jednak uważać na owoce kwaśne, które podrażniają przewód pokarmowy: owoce cytrusowe, kiwi, ananasy. Orzechy powinno się jeść w ograniczonych ilościach, ponieważ zawierają tłuszcze roślinne.

Jak długo trzeba być na diecie przy zapaleniu trzustki?

Przy zapaleniu trzustki ścisła dieta trwa 1-2 tygodnie, w zależności od stopnia zaawansowania choroby. Aby zapobiec zaostrzeniom przewlekłego stanu zapalnego w trzustce, należy stosować dietę niskotłuszczową przez cały czas.

5 of 5 na podstawie 1 ocena
Dieta przy zapaleniu trzustki: menu na każdy dzień tygodnia
Autor
Tkachenko Marina
Lekarz ogólny. Siedem lat doświadczenia.

Zadaj pytanie gastroenterologowi
«Doctorpro»

Inne artykuły na ten temat

Artykuły powiązane:

Komentarze

Dodaj komentarz

Stefania 5 miesięcy temu
Dzień dobry! Choruję na zapalenie trzustki; po kilku dniach ścisłej diety lekarz zezwolił mi na włączenie do diety kasz. Jakie kasze mogę jeść przy zapaleniu trzustki?
Odpowiedz
Tkachenko Marina
Tkachenko Marina
5 miesięcy temu
Dzień dobry! Przy rozszerzaniu diety przy zapaleniu trzustki odpowiednie są wszystkie kasze bez tłuszczu. Jako pierwsze do diety powinno się wprowadzić kaszę owsianą i kaszę mannę (drobno zmielona pszenica), a następnie ryż i inne produkty zbożowe.
Halina 5 miesięcy temu
Dzień dobry! Cierpię czasem na zaostrzenia stanu zapalnego trzustki. Jakie leki mogę brać?
Odpowiedz
Tkachenko Marina
Tkachenko Marina
5 miesięcy temu
Dzień dobry! W zależności od rodzaju i stopnia zaawansowania choroby lekarz może przepisać leki enzymatyczne lub antyenzymatyczne, kroplówki dożylne i leki przeciwbólowe.
Dominika 5 miesięcy temu
Dzień dobry! Czy przy zapaleniu trzustki zmienia się kolor języka?
Odpowiedz
Tkachenko Marina
Tkachenko Marina
5 miesięcy temu
Dzień dobry! W przypadku różnych chorób przewodu pokarmowego język może pokryć się białym lub żółtawym nalotem. Objaw ten nie jest jednak specyficzny i nie wskazuje na konkretną chorobę.
Jana 5 miesięcy temu
Dzień dobry! Cierpię na bóle brzucha w okolicy trzustki i biegunki. Jaki jest kolor kału przy zapaleniu trzustki?
Odpowiedz
Tkachenko Marina
Tkachenko Marina
5 miesięcy temu
Dzień dobry! W przypadku zapalenia trzustki kał może mieć żółtawy kolor i oleistą konsystencję ze względu na to, że tłuszcze spożyte z pokarmem pozostają niestrawione.
Artur 5 miesięcy temu
Dzień dobry! Boli mnie brzuch, przypomina to zapalenie trzustki. Czy mogę brać Zolopent przy zapaleniu trzustki?
Odpowiedz
Tkachenko Marina
Tkachenko Marina
5 miesięcy temu
Dzień dobry! Zolopent nie jest lekiem pierwszej pomocy przy zapaleniu trzustki. W przypadku podejrzenia zapalenia trzustki należy skonsultować się z lekarzem, który postawi dokładną diagnozę i ustali plan leczenia.
Administratorem danych osobowych jest DOCTORPRO POLAND SP. Z O.O. z siedzibą w Łodzi oraz DOCTORPRO WROCLAW SP. Z O.O. z siedzibą we Wrocławiu. Niniejsza strona internetowa używa plików „cookies” w celach określonych w Polityce plików cookies, w szczególności w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony oraz dostosowania wyglądu strony do indywidualnych preferencji użytkowników (personalizacja).
Kliknij „Akceptuję” jeżeli zgadzasz się na użycie plików „cookies” do celów opisanych w Polityce plików cookies. Możesz również nie wyrazić zgody na użycie plików „cookies”. Wyłączenie plików cookies może spowodować trudności w korzystaniu ze strony.
Formularz kontaktowy
Klikając na "Wyślij" wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych i akceptujesz warunki polityki prywatności umowy użytkownika umowy użytkownika
Превышен лимит запросов. Попробуйте через 5 мин.

Pliki cookie - szczegóły

Cookies systemowe
Cookies systemowe są niezbędne do uruchomienia podstawowych funkcji tej strony – formularzy zgłoszeniowych, ocen artykułów itp. Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych osobowych
Funkcjonalne pliki cookies
Marketingowe pliki cookies