+48 800 003 033

Dieta przy zapaleniu żołądka: menu na tydzień z przepisami

Dieta przy zapaleniu żołądka: menu na tydzień z przepisami
gastroenterologia
Zaktualizowano: 22 February 2024
Czytać 8 minut Opublikowano: 23 October 2023 20597
Zapalenie żołądka to choroba gastroenterologiczna, którą cechuje stan zapalny i zmiany strukturalne w błonie śluzowej żołądka. Schorzenie może występować w postaci ostrej lub przewlekłej.

Czym jest zapalenie żołądka i jakie są jego objawy?

Zapalenie żołądka to stan zapalny błony śluzowej żołądka, który prowadzi do zaburzeń trawienia i niedoboru składników odżywczych w organizmie. Objawem choroby jest m.in. ostry lub skurczowy ból; często odczuwany jest w górnej części brzucha. W ostrej postaci choroby występuje szybkie uczucie sytości, nudności i wymioty. Inne objawy zapalenia żołądka to:

  • zaparcia;
  • biegunki;
  • odbijanie o kwaśnym lub zgniłym posmaku;
  • wzdęcia.

Przewlekła postać choroby może przez długi czas przebiegać bezobjawowo; jedynie okresowo może występować uczucie ciężkości w okolicy trzustki i zgaga. W okresach zaostrzenia na języku pojawia się biały nalot, występuje silny ból i wzrasta temperatura ciała.

W przypadku wystąpienia powyższych objawów należy skonsultować się z gastroenterologiem. Lekarz przeprowadzi wywiad, zbada pacjenta, skieruje na badania krwi i gastroskopię (endoskopowe badanie żołądka).

W zależności od wyników badania gastroenterolog zaleci farmakologiczne leczenie zapalenia żołądka, w tym antybiotyki, leki przeciwbólowe i leki regulujące produkcję kwasu solnego. Lekarz doradzi również pacjentowi, jak skorygować dietę.

Co można jeść przy zapaleniu żołądka?

Żywienie dietetyczne w zapaleniu błony śluzowej żołądka pomaga normalizować produkcję kwasu solnego i zmniejsza podrażnienie błony śluzowej żołądka. Aby pokarm miał czas na strawienie i nie doszło do nadmiernego obciążenia błony śluzowej żołądka, konieczne jest spożywanie niewielkich posiłków. Średnio należy jeść około 5-6 razy w ciągu dnia. Dieta w ostrym zapaleniu żołądka obejmuje:

  • chude mięso (królik, kurczak, cielęcina, indyk) i ryby (mintaj, szczupak, okoń rzeczny, dorsz);
  • wczorajszy chleb pszenny, herbatniki;
  • gotowane jajka (maksymalnie dwa dziennie).

Dieta przy ostrym zapaleniu żołądka obejmuje zupy warzywne gotowane na wodzie z dodatkiem produktów zbożowych, a także gotowane kasze (gryczana, ryż, płatki owsiane). Przy zapaleniu błony śluzowej żołądka można jeść następujące warzywa: ziemniaki, buraki, cukinię, kalafior, marchew. Z owoców można jeść awokado, banany, pieczone jabłka i gruszki.

W przypadku erozyjnego zapalenia błony śluzowej żołądka (pojawienie się powierzchownych ubytków na błonie śluzowej) i zanikowego zapalenia błony śluzowej żołądka (ścieńczenie warstwy śluzowej żołądka) dieta powinna być jak najbardziej rygorystyczna. Wszystkie potrawy muszą być gotowane w wodzie lub na parze. Należy spożywać pokarmy o optymalnej temperaturze (nie za gorące i nie za zimne) oraz dokładnie przeżuwać pokarm.

Dieta w przewlekłym zapaleniu błony śluzowej żołądka obejmuje dania gotowane na parze (kotlety, klopsiki), niskotłuszczowe produkty mleczne i kwaśne mleko, zupy na bulionach warzywnych. Powyższe pokarmy są również dozwolone przy zapaleniu trzustki. Specjalna dieta przy zapaleniu trzustki jest niezbędna do normalizacji procesów trawienia i przyswajania składników odżywczych z żywności.

Jeśli pacjent nie przestrzega zaleceń dietetycznych, zapalenie żołądka może prowadzić do choroby wrzodowej, krwawienia i anemii. Dieta na chorobę wrzodową powinna być również zbilansowana i zawierać wszystkie niezbędne witaminy i mikroelementy. Potrawy powinny być gotowane na parze lub pieczone w piekarniku.

Czego nie wolno jeść przy zapaleniu żołądka?

Niedozwolone produkty spożywcze przy zapaleniu błony śluzowej żołądka to tłuste mięsa (wieprzowina, baranina), produkty wędzone, solone ryby, kiełbasy, smalec. W przypadku zapalenia błony śluzowej żołądka nie należy jeść:

  • żyto i świeży chleb;
  • kasza perłowa, jęczmienna, kukurydziana;
  • tłuste produkty mleczne.

Dieta przy zapaleniu błony śluzowej żołądka wyklucza przyprawy, konserwy mięsne i rybne, produkty marynowane i peklowane. Należy również ograniczyć spożycie twardego sera, produktów z ciasta francuskiego i maślanego. Z warzyw nie należy spożywać cebuli, czosnku, szpinaku, szczawiu, grzybów. Aby nie powodować podrażnienia błony śluzowej żołądka, konieczna jest rezygnacja z następujących warzyw:

  • kapusta biała;
  • bakłażany;
  • rzodkiewki;
  • rzepa;
  • papryka.

Oprócz tego, z diety należy wykluczyć zupy na bulionie mięsnym i rybnym. Należy unikać kawy i alkoholu, ponieważ zwiększają stan zapalny błony śluzowej żołądka.

Dieta przy cukrzycy ze współistniejącym zapaleniem błony śluzowej żołądka polega na przygotowywaniu potraw z uwzględnieniem jednostek chlebowych, - jedna jednostka to 12 g węglowodanów. Nie należy spożywać pokarmów zawierających łatwo przyswajalne (proste) węglowodany (kasza manna, tłuczone ziemniaki).

Co pić przy zapaleniu żołądka?

Przy zapaleniu żołądka można pić słabą herbatę, wywar z dzikiej róży, a także sok bananowy, truskawkowy i marchewkowy w małych ilościach. W przypadku zaostrzenia niedokwaśności żołądka zaleca się picie wody mineralnej w celu normalizacji kwasowości.

Mleko, kefir i twaróg przy zapaleniu żołądka

Przy zapaleniu błony śluzowej żołądka można spożywać odtłuszczone mleko, jogurt, twaróg i kefir, ponieważ zawierają one probiotyki, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego. Gastroenterolodzy zalecają spożywanie nabiału i fermentowanych produktów mlecznych w małych ilościach, aby określić ich indywidualną tolerancję u pacjenta.

Dieta w zapaleniu żołądka ze zwiększoną kwasowością

W zapaleniu żołądka z nadkwasotą zwiększa się wydzielanie kwasu solnego, co prowadzi do stanu zapalnego i uszkodzenia ścian żołądka. W przypadku zapalenia żołądka z nadkwaśnością dieta powinna obejmować pokarmy, które pomagają zmniejszyć ilość soku żołądkowego. Dieta w zapaleniu żołądka o zwiększonej kwasowości:

  • gotowane, duszone, pieczone warzywa;
  • chude mięso i ryby;
  • zupy warzywne;
  • kasza owsiana, ryż, kasza manna i kasza gryczana.

W przypadku zapalenia żołądka o wysokiej kwasowości można jeść owoce kaki bez skórki, niekwaśne odmiany jabłek, gruszek, bananów. Aby zneutralizować sok żołądkowy i poprawić pracę przewodu pokarmowego przy zapaleniu żołądka, można pić sok z ziemniaka. 

W nadkwaśnym zapaleniu żołądka należy wykluczyć z diety cebulę, kapustę, pomidory, grzyby, a także buliony rybne i mięsne oraz marynaty. Konieczne jest również wykluczenie pikantnych przekąsek warzywnych, wędzonego mięsa, wyrobów cukierniczych z ciasta maślanego ciast, czarnego chleba.

Dieta w zapaleniu żołądka z obniżoną kwasowością

W przypadku zapalenia żołądka o zbyt niskiej kwasowości trawienie i wchłanianie pokarmu są zaburzone, dlatego konieczne jest spożywanie pokarmów, które pomagają wzmocnić motorykę żołądka i stymulują produkcję soku żołądkowego. Dieta w zapaleniu żołądka o niskiej kwasowości:

  • jajka (w formie jajecznicy lub omletu);
  • dobrze ugotowana owsianka;
  • gotowany makaron.

Menu przy zapaleniu żołądka obejmuje pokarmy o wysokiej wartości odżywczej: chude mięso, gotowane i pieczone ryby, zupy z dodatkiem kasz. W przypadku zapalenia żołądka można i obniżonej kwasowości można pić soki: morelowy, marchwiowy i dyniowy.

Należy również spożywać warzywa (brokuły, pomidory, dynię, ogórki, marchew) w celu normalizacji pracy żołądka. W przypadku zapalenia żołądka z obniżoną kwasowością można spożywać następujące owoce: 

  • banany 
  • jabłka;
  • owoce cytrusowe (mandarynki, grejpfruty, pomarańcze).

Dieta przy zapaleniu żołądka o obniżonej kwasowości nie powinna zawierać konserw mięsnych i rybnych, zupy fasolowej i grochowej, cebuli, czosnku, rzodkiewki, słodkiej papryki. Przy zapaleniu żołądka o obniżonej kwasowości konieczne jest zmniejszenie spożycia słodyczy i czekolady.

Dieta przy zapaleniu żołądka: menu na tydzień z przepisami

Posiłki przy zapaleniu żołądka powinny być zbilansowane i zawierać wystarczającą ilość głównych składników odżywczych – białek, tłuszczów, węglowodanów, witamin i mikroelementów. Żywność powinna być gotowana na parze bądź przygotowywana w piekarniku lub multicookerze. Oto przykładowe menu tygodniowe na zapalenie żołądka:

Przepisy dietetyczne

1
Zupa jarzynowa
2
Kotlety z kurczaka gotowane na parze
3
Zapiekanka twarogowa
4
Dietetyczny barszcz
5
Babeczki marchewkowe
6
Kasza jaglana z dynią
7
Ciasteczka owsiane
1

Zupa jarzynowa

Dieta przy zapaleniu żołądka: menu na tydzień z przepisami
Czas ogólny
30 min
Opracowanie
15 min
Przygotowanie
15 min
Kalorie na porcję
110
Liczba porcji
4

Składniki

  • woda – 1.5 litra;
  • ziemniaki – 1-2 szt.;
  • cebula – 1 szt.;
  • marchew – 1 szt.;
  • brokuły – 300 g;
  • koperek – do smaku;
  • sól – nie więcej niż ½ łyżki.

Przygotowanie

  1. Dokładnie opłucz warzywa.
  2. Ziemniaki i cebulę pokroić w drobną kostkę, marchew zetrzyj na tarce. Pokrój brokuły na małe różyczki.
  3. Napełnij warzywa czystą wodą.
  4. Gotuj mieszankę warzywną, aż ziemniaki będą gotowe, około 15 minut.
  5. Posolić zupę i dodać koperek.
2

Kotlety z kurczaka gotowane na parze

Dieta przy zapaleniu żołądka: menu na tydzień z przepisami
Czas ogólny
30 min
Opracowanie
10 min
Przygotowanie
20 min
Kalorie na porcję
160
Liczba porcji
2

Składniki

  • filet z kurczaka ─ 400 g;
  • jajko ─ 1 szt.;
  • mleko o niskiej zawartości tłuszczu ─ 120 g;
  • wczorajszy czarny chleb;
  • masło ─ 100 g;
  • marchew ─ 1 szt.

Przygotowanie

  1. Czarny chleb namocz wcześniej w mleku.
  2. Mięso z kurczaka zmiel w maszynce do mięsa, a marchewkę zetrzyj na tarce.
  3. Dodaj chleb, marchew i jajko do posiekanego mięsa.
  4. Z masy uformuj małe kotleciki i włóż je do parowaru i gotuj przez około 15-20 minut.
3

Zapiekanka twarogowa

Dieta przy zapaleniu żołądka: menu na tydzień z przepisami
Czas ogólny
50 min
Opracowanie
10 min
Przygotowanie
40 min
Kalorie na porcję
230
Liczba porcji
2

Składniki

  • kefir 1% ─ 200 ml;
  • niskotłuszczowy twaróg ─ 200 g;
  • kasza manna ─ 70 g;
  • jajko ─ 1 szt.;
  • środek spulchniający ─ szczypta.

Przygotowanie

  1. Twarożek przetrzyj przez sito i wymieszaj z kefirem.
  2. Połącz mieszankę z jajkiem, proszkiem do pieczenia i kaszą manną. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki do uzyskania jednolitej masy.
  3. Piecz w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 40 minut.
4

Dietetyczny barszcz

Dieta przy zapaleniu żołądka: menu na tydzień z przepisami
Czas ogólny
45 min
Opracowanie
15 min
Przygotowanie
30 min
Kalorie na porcję
205
Liczba porcji
4

Składniki

  • woda ─ 1
  • 5 litra;
  • buraki ─ 1 szt.;
  • marchew ─ 1 szt.;
  • ziemniaki ─ 2 szt.;
  • śmietana ─ 2-3 łyżki;
  • bułka tarta do smaku;
  • koperek ─ 1 gałązka;
  • sól ─ szczypta.

Przygotowanie

  1. Buraki pokrój w plasterki lub zetrzyj na tarce i zagotuj.
  2. Pokrój w kostkę lub zetrzyj na grubej tarce marchew i ziemniaki. Gdy buraki będą miękkie, dodaj pokrojone warzywa do wody.
  3. Gdy warzywa się ugotują, posól barszcz, dodaj śmietanę i gotuj jeszcze przez chwilę.
  4. Przygotuj bułkę tartą z białego bochenka, posiekaj koperek.
  5. Dodaj bułkę tartą i koperek do gotowego barszczu.
  6. Do barszczu dietetycznego nie można dodawać cebuli, kapusty, papryki ani pomidorów, ponieważ produkty te podrażniają błonę śluzową żołądka.
5

Babeczki marchewkowe

Dieta przy zapaleniu żołądka: menu na tydzień z przepisami
Czas ogólny
50 min
Opracowanie
15 min
Przygotowanie
35 min
Kalorie na porcję
280
Liczba porcji
2

Składniki

  • marchew ─ 3 szt.;
  • cukier ─ 0.25 łyżki;
  • jajka ─ 2 szt.;
  • kasza manna ─1 łyżka;
  • śmietana ─ 1 łyżka;
  • dżem jabłkowy ─ 50 g.

Przygotowanie

  1. Zetrzyj marchewki na średniej tarce i umieść je w głębokiej misce.
  2. W osobnej misce ubij mikserem dwa jajka z cukrem na jasną pianę.
  3. Dodaj mieszaninę do marchwi. Dodaj filiżankę kaszy manny do tej samej miski i wymieszaj. Pozostaw mieszaninę na 15 minut, aby kasza manna spęczniała.
  4. Wysmaruj formę do muffinek olejem. Nałóż trochę ciasta marchewkowego na dno formy, następnie dodaj łyżkę dżemu i ponownie nałóż ciasto.
  5. Rozgrzej piekarnik do 180°C i piecz babeczki przez około 35 minut.
6

Kasza jaglana z dynią

Dieta przy zapaleniu żołądka: menu na tydzień z przepisami
Czas ogólny
70 min
Opracowanie
10 min
Przygotowanie
60 min
Kalorie na porcję
215
Liczba porcji
2

Składniki

  • miąższ dyni ─ 3 łyżki;
  • proso ─ 1 łyżka;
  • mleko ─ 2 łyżki;
  • woda ─ ¾ łyżki;
  • sól ─ 1 łyżeczka;
  • cukier ─1 łyżka + 1 łyżeczka.

Przygotowanie

  1. Pokrój obraną dynię w kostkę i włóż do rondla.
  2. Wlej do rondla 1 szklankę mleka i ¾ szklanki wody.
  3. Gotuj dynię na średnim ogniu przez 15-20 minut, aż jej kawałki zmiękną.
  4. Wlej pozostałą filiżankę mleka do rondla i wsyp kaszę jaglaną, dodaj sól i cukier.
  5. Mieszaj i gotuj na małym ogniu, aż kasza jaglana się ugotuje, około 45 minut.
7

Ciasteczka owsiane

Dieta przy zapaleniu żołądka: menu na tydzień z przepisami
Czas ogólny
35 min
Opracowanie
5 min
Przygotowanie
30 min
Kalorie na porcję
280
Liczba porcji
2

Składniki

  • płatki owsiane ─ 200 g;
  • przecier owocowy (jabłkowy lub bananowy) ─ 200 g;
  • wiórki kokosowe ─ 10 g.

Przygotowanie

  1. Zmiel płatki w blenderze.
  2. Wymieszaj je z przecierem owocowym i wiórkami kokosowymi.
  3. Uformuj ciasteczka i włóż do piekarnika.
  4. Piecz w temperaturze 180°C, aż ciasteczka będą gotowe.

Gastroenterologia w Doctorpro Łódź

Dieta przy zapaleniu żołądka: menu na tydzień z przepisami
Dieta przy zapaleniu żołądka: menu na tydzień z przepisami
Adres
ul. Stefana Jaracza 64, 90-251 Łódź, Polska. Opera Park
Nr telefonu
Harmonogram
Pon-Sob: 8:00-20:00

Popularne pytania

Który alkohol jest najmniej szkodliwy przy zapaleniu żołądka?

Koniak i whisky są mniej szkodliwe w przypadku zapalenia błony śluzowej żołądka, ponieważ nieznacznie wpływają na wydzielanie kwasu solnego. W okresie remisji (braku objawów) te dwa rodzaje alkoholu można pić w małych ilościach.

Jakie zupy najlepiej jeść przy zapaleniu żołądka?

Przy zapaleniu żołądka zalecane jest spożywanie zup warzywnych i bulionów na chudym mięsie. Unikać należy potraw smażonych i nie dodawać koncentratu pomidorowego.

Ile trwa dieta przy zapaleniu żołądka?

Dieta przy zapaleniu błony śluzowej żołądka trwa co najmniej trzy miesiące. Aby zapobiec nawrotom (ponownemu pojawieniu się schorzenia), należy przestrzegać diety przez całe życie.

Jakie słodycze można jeść przy zapaleniu żołądka?

Przy zapaleniu żołądka można jeść następujące słodycze: marmolada, galaretka, pianki, naturalny miód, mleko skondensowane i dżem.

Jakie owoce można jeść przy zapaleniu żołądka?

Przy zapaleniu żołądka można jeść banany, jabłka, gruszki. W przypadku niskiej kwasowości można spożywać niewielkie ilości owoców cytrusowych (mandarynki, grejpfruty, pomarańcze).

5 of 5 na podstawie 3 oceny
Dieta przy zapaleniu żołądka: menu na tydzień z przepisami
Autor
Tkachenko Marina
Lekarz ogólny. Siedem lat doświadczenia.

Zadaj pytanie gastroenterologowi
«Doctorpro»

Inne artykuły na ten temat

Artykuły powiązane:

Komentarze

Dodaj komentarz

Edyta 6 miesięcy temu
Dzień dobry. Czy można pić mleko przy zapaleniu żołądka z nadkwasotą?
Odpowiedz
Tkachenko Marina
Tkachenko Marina
6 miesięcy temu
Dzień dobry. Tak, przy zapaleniu błony śluzowej żołądka z nadkwasotą można pić mleko, a także gotować na nim owsiankę i zupy mleczne.
Beata 6 miesięcy temu
Dzień dobry, czy przy zapaleniu błony śluzowej żołądka może występować burczenie w brzuchu?
Odpowiedz
Tkachenko Marina
Tkachenko Marina
6 miesięcy temu
Dzień dobry. Tak, zapalenie błony śluzowej żołądka może powodować burczenie w brzuchu między posiłkami, a także wzdęcia, nudności, biegunkę lub zaparcia. Jeśli pojawią się te objawy, należy umówić się na wizytę u gastroenterologa.
Maria 6 miesięcy temu
Dzień dobry, jak złagodzić ból żołądka domowymi sposobami?
Odpowiedz
Tkachenko Marina
Tkachenko Marina
6 miesięcy temu
Dzień dobry. W przypadku ostrego bólu w zapaleniu żołądka należy zażyć lek przeciwbólowy i skonsultować się z gastroenterologiem. Lekarz pomoże znaleźć przyczynę bólu i dobierze odpowiednie leczenie.
Agata 6 miesięcy temu
Dzień dobry. Jaką dietę należy stosować w przypadku zapalenia błony śluzowej żołądka?
Odpowiedz
Tkachenko Marina
Tkachenko Marina
6 miesięcy temu
Dzień dobry. Dieta przy zapaleniu błony śluzowej żołądka powinna być łagodna: należy zrezygnować ze smażonych i tłustych potraw, przypraw, pikantnych i wędzonych potraw. Należy jeść chude mięso i ryby, zupy warzywne, owsiankę, ciastka typu sucharki i herbatniki.
Karolina 7 miesięcy temu
Dzień dobry. Jaka jest odpowiednia dieta przy zapaleniu żołądka?
Odpowiedz
Tkachenko Marina
Tkachenko Marina
7 miesięcy temu
Dzień dobry. Dieta w zapaleniu błony śluzowej żołądka polega na spożywaniu chudego mięsa, zup warzywnych, owsianki, warzyw i owoców. Zalecane są potrawy gotowane, duszone, pieczone.
Administratorem danych osobowych jest DOCTORPRO POLAND SP. Z O.O. z siedzibą w Łodzi oraz DOCTORPRO WROCLAW SP. Z O.O. z siedzibą we Wrocławiu. Niniejsza strona internetowa używa plików „cookies” w celach określonych w Polityce plików cookies, w szczególności w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony oraz dostosowania wyglądu strony do indywidualnych preferencji użytkowników (personalizacja).
Kliknij „Akceptuję” jeżeli zgadzasz się na użycie plików „cookies” do celów opisanych w Polityce plików cookies. Możesz również nie wyrazić zgody na użycie plików „cookies”. Wyłączenie plików cookies może spowodować trudności w korzystaniu ze strony.
Formularz kontaktowy
Klikając na "Wyślij" wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych i akceptujesz warunki polityki prywatności umowy użytkownika umowy użytkownika
Превышен лимит запросов. Попробуйте через 5 мин.

Pliki cookie - szczegóły

Cookies systemowe
Cookies systemowe są niezbędne do uruchomienia podstawowych funkcji tej strony – formularzy zgłoszeniowych, ocen artykułów itp. Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych osobowych
Funkcjonalne pliki cookies
Marketingowe pliki cookies