+48 800 003 033

Dieta wątrobowa – kiedy jest zalecana, jakie produkty obejmuje i jak ułożyć menu?

Dieta wątrobowa – kiedy jest zalecana, jakie produkty obejmuje i jak ułożyć menu?
gastroenterologia
Czytać 13 minut Opublikowano: 12 December 2023 6312
Choroby wątroby (marskość wątroby, wirusowe zapalenie wątroby, rak wątroby) powodują ponad dwa miliony zgonów rocznie i 4% zgonów na całym świecie.

Choroby pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych zdiagnozowano u ponad 52 milionów osób. W leczeniu chorób wątroby, pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych, a także chorób żołądka i trzustki stosuje się nie tylko leki, ale także dietę.

Kto może zalecić dietę wątrobową?

Dietę wątrobową przepisuje lekarz gastroenterolog, który specjalizuje się w diagnostyce, leczeniu i profilaktyce chorób układu pokarmowego (wątroby, żołądka, jelit, pęcherzyka żółciowego). Badania przed przepisaniem diety wątrobowej obejmują:

  • zebranie wywiadu i analizę objawów. Lekarz pyta o dolegliwości, analizuje historię osobistą i rodzinną pacjenta;
  • badanie fizykalne. Gastroenterolog ogląda skórę, twardówki i język oraz bada dotykowo brzuch;
  • badania krwi. Obejmują ogólne i biochemiczne badania krwi (białko całkowite, bilirubina, aminotransferazy, albumina), które mogą pomóc w ocenie czynności wątroby i żołądka;
  • USG narządów jamy brzusznej. USG pozwala sprawdzić i ocenić wielkość wątroby, pęcherzyka żółciowego i żołądka  oraz wykryć stany zapalne, wrzody, guzy;
  • endoskopia. Lekarz może skierować na gastroskopię w celu oceny stanu przewodu pokarmowego;
  • biopsja. W przypadku wykrycia zmian lub guzów gastroenterolog wykonuje biopsję (pobranie fragmentu tkanki) w celu ustalenia, czy zmiana jest łagodna, czy złośliwa.

Lekarz może również skierować na badania kału, które mogą wykryć obecność w kale krwi, tłuszczu, patogennych mikroorganizmów (np. pasożytów, Helicobacter pylori). Może również zalecić RTG jamy brzusznej, które służy do oceny struktury i funkcji narządów trawiennych.

Kiedy zalecana jest dieta wątrobowa?

Dieta wątrobowa jest częścią leczenia chorób przewodu pokarmowego. Wspomaga działanie środków leczniczych. Choroby, przy których pomocna okaże się dieta wątrobowa, to:

  • zapalenie pęcherzyka żółciowego. Zapalenie pęcherzyka żółciowego, często spowodowane tworzeniem się kamieni, może prowadzić do bólu brzucha, nudności i wymiotów. Dieta pomaga zmniejszyć podrażnienie pęcherzyka żółciowego poprzez ograniczenie spożycia tłuszczów i ciężkich pokarmów;
  • kamica żółciowa. Tworzenie się kamieni w pęcherzyku żółciowym lub drogach żółciowych może powodować kolkę, niestrawność, biegunkę, odbijanie. Dieta na kamicę żółciową pomaga zmniejszyć wydzielanie żółci i zmniejszyć ryzyko powstawania nowych kamieni;
  • zapalenie wątroby. Zapalenie wątroby może być spowodowane przez infekcje, zatrucia i nadużywanie szkodliwych substancji (np. alkoholu). Dieta na zapalenie wątroby typu C pomaga zmniejszyć obciążenie wątroby poprzez spożywanie łatwo przyswajalnych białek, ograniczenie tłuszczu i soli w diecie;
  • marskość wątroby (przewlekła choroba, w której zdrowa tkanka wątroby zostaje zastąpiona tkanką bliznowatą). Dieta pomaga zmniejszyć obciążenie tkanek i zapobiega dodatkowemu uszkodzeniu narządu;
  • szlam żółciowy (to schorzenie, w którym w pęcherzyku żółciowym tworzą się cząstki przypominające kamienie). Dieta pomaga zapobiegać powstawaniu kamieni i utrzymać zdrowie pęcherzyka żółciowego;
  • zapalenie trzustki Dieta na zapalenie trzustki pomaga zmniejszyć produkcję enzymów trawiennych, zmniejszając obciążenie trzustki;
  • zapalenie jelita grubego. Dieta pomaga zmniejszyć podrażnienie błony śluzowej jelita i pomaga złagodzić objawy (ból brzucha, biegunka i zaparcia);
  • zapalenie żołądka i dwunastnicy. W przypadku zapalenia żołądka i dwunastnicy dieta pomaga zmniejszyć podrażnienie błony śluzowej przewodu pokarmowego, łagodzi objawy i wspomaga trawienie.

Dieta wątrobowa stymuluje motorykę jelit, produkcję żółci, reguluje metabolizm cholesterolu i tłuszczów. Jeśli przestrzegane są wszystkie zalecenia, dieta pomaga normalizować stan pacjenta, zmniejszać objawy i zapobiegać zaostrzeniom choroby.

Dieta wątrobowa – główne zasady

Dieta wątrobowa umożliwia zapewnienie pacjentowi zbilansowanej diety z ograniczeniem tłuszczów. Podstawowe zasady tej diety to:

  • ograniczenie tłuszczu. Należy unikać ciężkich tłuszczów zwierzęcych (wieprzowina, fast food) i wybierać oleje roślinne oraz zdrowe tłuszcze, które znajdują się w nasionach chia, czerwonych rybach, awokado;
  • umiarkowane ilości białka. Zaleca się włączenie do diety białka pochodzenia roślinnego (np. rośliny strączkowe, produkty sojowe);
  • węglowodany złożone. Należy spożywać węglowodany z warzyw, owoców, produktów zbożowych, ziemniaków i pieczywa z mąki razowej;
  • ograniczenie soli. Należy ograniczyć spożycie soli do 10-12 g dziennie;
  • rezygnacja z produktów drażniących. Zakłada wykluczenie pikantnych przypraw, wędlin, marynat, słodkich napojów gazowanych, alkoholu;
  • ograniczenie grubych włókien. Lekarz prowadzący może zalecić ograniczenie grubych włókien (np. surowej kapusty lub rzodkiewki).

Na diecie wątrobowej należy wybierać potrawy gotowane, duszone, pieczone i gotowane na parze. Należy zrezygnować ze smażenia potraw w dużej ilości oleju lub tłuszczu oraz gotowania we frytkownicach. Dieta przewiduje cztery lub pięć posiłków dziennie.

Dozwolone produkty – co można jeść na diecie wątrobowej

Na diecie wątrobowej posiłki powinny być różnorodne i zbilansowane, aby zapobiegać napadom głodu i złamaniu zasad diety.

Lista dozwolonych produktów

Mięso

Chude mięso bez powięzi i ścięgien, drób bez skóry. Dozwolona jest młoda chuda jagnięcina, wołowina, królik, kurczak, indyk, dziczyzna, przepiórka, cielęcina.

Ryby

Różowy łosoś, dorada, gładzica, leszcz, okoń morski, sum, dorsz, pstrąg, szczupak, morszczuk

Owoce morza

Kalmary, przegrzebki, krewetki, kraby, ośmiornice

Produkty mleczne

Niskotłuszczowy kefir i mleko, półtłusty i niskotłuszczowy twaróg i potrawy z niego, ser nieostry i niskotłuszczowy

Warzywa

Bataty, cukinia, kapusta, kalafior, brokuły, pory, marchew, sałata (lodowa, rzymska, roszponka), ogórek, dynia, fasola. Przy diecie wątrobowej zaleca się spożywanie kapusty w postaci duszonej.

Owoce

Morela, banan, gruszka, mango, marakuja, nektarynka, brzoskwinia

Owoce jagodowe

Jagody, jeżyny, truskawki, borówki

Węglowodany złożone

Kasze (gryczana, quinoa, owsiana, jaglana, ryżowa, owsianka, jęczmienna), suszone pieczywo, twarde makarony

Tłuszcze

Nierafinowany olej słonecznikowy i oliwa z oliwek, awokado

Napoje

Soki i smoothie warzywne i owocowe, kompoty, wywar z dzikiej róży, zielona herbata, herbatki ziołowe

Dla Twojej wygody udostępniamy naszą tabelę w formie ilustracji. W razie potrzeby możesz ją zapisać lub udostępnić znajomym. 

Lista dozwolonych produktów

Lista dozwolonych produktów

Do diety można również włączyć suszone owoce, herbatniki i desery wykonane z dozwolonych produktów. Zaleca się wybierać tłuszcze roślinne i białka. Przy diecie wątrobowej dopuszcza się gotowanie na parze kotletów z kurczaka i ryb, przygotowywanie zup i przecierów.

Zakazane produkty – czego nie wolno jeść na diecie wątrobowej

Będąc na diecie wątrobowej, należy wykluczyć smażone i pikantne potrawy, które mogą podrażniać błonę śluzową przewodu pokarmowego i powodować zaostrzenie objawów.

Produkty zakazane na diecie wątrobowej

Mięso i drób

Tłuste mięsa (wieprzowina) i drób (gęś, kaczka)

Ryby

Wszystkie ryby smażone

Owoce

Cytryny, granaty, ananasy, wiśnie, grejpfruty

Owoce jagodowe

Żurawina, agrest, maliny, rokitnik, borówka czerwona, kiwi, czerwona porzeczka

Warzywa

Rzodkiewka, kukurydza, czosnek

Sosy i marynaty

Sos sojowy, majonez, ketchup, musztarda, chrzan, ocet, ostra papryka

Napoje

Kawa i napoje zawierające kofeinę (herbata, napoje energetyczne)

Wypieki

Ciasto cukiernicze, bułki, placki

Słodycze

Lody, kremy i ciasta, chałwa, czekolada

Ważne jest, aby wykluczyć alkohol z diety, ponieważ negatywnie wpływa na wątrobę, pogarsza jej stan i wywołuje zaostrzenie choroby (zwłaszcza w przypadku przewlekłego zapalenia wątroby lub marskości wątroby). Alkohol może również podrażniać błonę śluzową przewodu pokarmowego, negatywnie wpływać na pęcherzyk żółciowy i drogi żółciowe, zwiększając ryzyko kamicy żółciowej i pogarszając objawy zapalenia pęcherzyka żółciowego.

Częściowo zabronione produkty na diecie wątrobowej

W diecie wątrobowej znajdą się także produkty, które można jeść, jednak należy uważać, aby były to ograniczone ilości.

Częściowo zabronione produkty na diecie wątrobowej

Jajka

Kurze i przepiórcze

Ryby

Łosoś, śledź, makrela

Produkty mleczne

Mleko o wysokiej zawartości tłuszczu (powyżej 3,2%), kwaśna śmietana

Warzywa

Pomidory, rzodkiewki, szpinak

Owoce

Owoce cytrusowe (pomarańcza, mandarynka, limonka)

Kasze

Kasza perłowa, kasza kukurydziana

Tłuszcze

Smalec, masło

Chleb

Świeży chleb

Dokładną ilość produktów wymienionych w tabeli należy ustalić z lekarzem prowadzącym. Zalecenia mogą się różnić w zależności od dotkniętego chorobą narządu (wątroba, jelita, żołądek, pęcherzyk żółciowy), stopnia zaburzeń jego funkcjonowania i charakteru przebiegu choroby (ostry lub przewlekły).

Jak często można naruszać zasady diety wątrobowej?

Nie powinno się naruszać zasad diety wątrobowej, ponieważ zapobiega ona zaostrzeniom chorób przewodu pokarmowego, poprawia trawienie i zmniejsza objawy choroby. Spożywanie zabronionych produktów może prowadzić do postępu choroby, pogarszając działanie leków.

Jakie słodycze można jeść na diecie wątrobowej?

Przestrzegając diety wątrobowej, należy ograniczyć spożycie cukru. Ważne jest, aby wybierać naturalne słodycze. Przy diecie wątrobowej zalecany jest:

  • miód. To naturalnie słodki produkt, który można dodawać w niewielkich ilościach do różnych potraw lub spożywać jako słodki deser;
  • marmolada i ptasie mleczko. Jako mniej tłuste słodycze są dopuszczalne w diecie wątrobowej. Ważne jest jednak, aby wybierać produkty bez dodatku sztucznych barwników i aromatów;
  • dżemy i konfitury. Dieta może obejmować dżemy i konfitury z owoców o niskiej zawartości tłuszczu, ale należy unikać dużych kawałków owoców, aby nie obciążać układu pokarmowego;
  • herbatniki. Należy wybierać herbatniki bez dodatku tłuszczów i kremowego nadzienia.

Należy unikać puddingów i kremów na bazie śmietany lub tłuszczów zwierzęcych. Na diecie wątrobowej zaleca się samodzielne przygotowywanie wypieków i puddingów przy użyciu niskotłuszczowego nabiału i fermentowanych produktów mlecznych.

Dieta dla wątroby: menu na tydzień

Można sprawić, że dieta wątrobowa będzie nie tylko zdrowa, ale także smaczna. Poniżej zamieszczamy przykładowe menu na tydzień.

Tygodniowe menu na tydzień na diecie wątrobowej

Dzień tygodnia

Śniadanie

Przekąska/drugie śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Kolacja

Poniedziałek

Płatki owsiane na wodzie z jabłkiem i cynamonem

Beztłuszczowy jogurt bez dodatku substancji aromatyzujących

Filet z kurczaka gotowany na parze z puree ziemniaczanym

Starte jabłko

Gotowany morszczuk z duszonymi warzywami

Wtorek

Omlet z białek jaj z dodatkiem niekwaśnych pomidorów i ziół

Owocowe smoothie

Ryż z duszonymi warzywami i filetem z kurczaka

Niskotłuszczowy twaróg z miodem i brzoskwinią

Kasza gryczana z kotletami z indyka

Środa

Zapiekanka twarogowa z owocami jagodowymi

Niskotłuszczowy jogurt

Sałatka z wodorostami i gotowaną wołowiną

Dojrzała, miękka gruszka

Kotlety z kurczaka gotowane na parze z cukinią

Czwartek

Musli z jogurtem i borówkami lub jagodami

Sałatka warzywna

Kasza gryczana z filetem z kurczaka

Owoce jagodowe

Białko jajka gotowane na parze z zieleniną

Piątek

Kanapka z chleba pełnoziarnistego z gotowanym indykiem i warzywami

Smoothie owocowe (najlepiej z dodatkiem owoców jagodowych)

Kasza pszenna z pieczonym królikiem

Truskawki

Zupa z białą rybą i warzywami

Sobota

Ryż z rodzynkami i cynamonem

Jogurt z orzechami

Gulasz rybny 

Niskotłuszczowy twaróg z miodem

Kotlety z kurczaka gotowane na parze i tłuczone ziemniaki

Niedziela

Naleśniki z mąki pełnoziarnistej z miodem

Sałatka owocowa

Kurczak z ragout

Pudding jagodowy

Mintaj z pieczonymi warzywami

Cechy diety wątrobowej

Dieta wątrobowa jest zalecana w przypadku stłuszczenia wątroby, przewlekłego zapalenia wątroby, marskości wątroby, kamieni żółciowych, alkoholowej choroby wątroby i hepatozy (zaburzeń metabolicznych) u kobiet w ciąży. Cechy diety dla osób z chorobami wątroby:

  • ograniczenie tłuszczów. Ograniczenie spożycia tłuszczów nasyconych i tłuszczów trans pomaga zmniejszyć obciążenie wątroby i zapobiega tworzeniu się złogów tłuszczowych;
  • ograniczenie cukrów i węglowodanów prostych. Ograniczenie spożycia cukrów prostych i węglowodanów pomaga poprawić poziom cukru we krwi i zapobiegać gromadzeniu się tłuszczu w wątrobie;
  • umiarkowane spożycie białka. Chociaż białko jest ważne dla zdrowia, w chorobach wątroby jego spożycie powinno być kontrolowane, aby zmniejszyć obciążenie wątroby i zapobiec tworzeniu się amoniaku;
  • zwiększenie spożycia błonnika. Pokarmy bogate w błonnik (owoce, warzywa, zboża) poprawiają trawienie i wspierają pracę wątroby;
  • zwiększenie spożycia płynów. Picie wystarczającej ilości wody pomaga poprawić funkcjonowanie wątroby i wyeliminować toksyny z organizmu.

Dieta na stłuszczenie wątroby polega na ograniczeniu liczby kalorii w celu zmniejszenia całkowitej masy ciała i zmniejszenia obciążenia narządu. W przypadku stłuszczenia wątroby ważne jest całkowite wyeliminowanie spożywania alkoholu, ponieważ może on pogorszyć stan wątroby i przyczynić się do powstawania złogów tłuszczowych.

O czym trzeba pamiętać, stosując dietę przy chorobach żołądka?

Dieta zalecana przy chorobach wątroby może sprawdzić się także w przypadku zapalenia żołądka, choroby wrzodowej, polipów, zaburzeń trawienia, zapalenia żołądka i dwunastnicy, refluksowego zapalenia przełyku. Zalecenia dietetyczne dla chorób żołądka:

  • unikanie pikantnych, tłustych i wędzonych potraw;
  • dzielenie jedzenia na małe porcje;
  • unikanie kwaśnych pokarmów;
  • wybieranie żywności o niskiej zawartości tłuszczu i kwasów;
  • unikanie alkoholu i kawy;
  • umiarkowane spożycie soli;
  • unikanie surowej żywności;
  • spożywanie żywności w ciepłej formie.

Dieta na wrzody żołądka jest stosowana w celu zmniejszenia kwasowości, zmniejszenia podrażnień, przyspieszenia gojenia i zapobiegania powstawaniu nowych wrzodów, poprawy trawienia. Dieta na zapalenie błony śluzowej żołądka jest stosowana w celu wsparcia układu trawiennego i zmniejszenia stanu zapalnego żołądka.

Dieta wątrobowa przy chorobie jelita drażliwego

W przypadku jelita drażliwego dieta pomaga zminimalizować ból oraz zmniejszyć stan zapalny. W przypadku jelita drażliwego konieczne jest wykluczenie pikantnych i smażonych potraw, sztucznych słodzików, dodatków do żywności. Ważne jest, aby wprowadzać nowe pokarmy ostrożnie i stopniowo, aby śledzić reakcję organizmu na nie.

Dieta wątrobowa: przepisy na sałatki

Na diecie wątrobowej można jeść sałatki, unikając dużych ilości warzyw twardych (biała kapusta, rzodkiewka) i kwaśnych (pomidory). Poniżej znajdziesz przepisy na codzienne posiłki dla diety wątrobowej.

Przepisy dietetyczne

1
Przepis na sałatkę z dynią
2
Рrzepis na sałatkę z buraków
3
Przepis na zupę z dyni
4
Przepis na zupę warzywną z królikiem
5
Przepis na warzywne ragout
6
Przepis na dietetyczny pilaw
7
Przepis na twarogowy pudding
8
Przepis na ciasto biszkoptowe
1

Przepis na sałatkę z dynią

Dieta wątrobowa – kiedy jest zalecana, jakie produkty obejmuje i jak ułożyć menu?
Czas ogólny
50 min
Opracowanie
20 min
Przygotowanie
30 min
Kalorie na porcję
250
Liczba porcji
2

Składniki

  • dynia – 300 g;
  • brokuły – 150 g;
  • filet z kurczaka – 200 g;
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki;
  • sól i pieprz do smaku.
  • marchew – 1 szt.;
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie

  1. Pokrój dynię i marchewkę w drobną kostkę lub cienkie plasterki.
  2. Oddziel pęczki brokułów od łodyg i pokrój je na małe kawałki.
  3. Pokrój filety z kurczaka na małe kawałki lub paski.
  4. Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek na średnim ogniu.
  5. Podsmaż filety z kurczaka na złoty kolor. Przełożyć na talerz.
  6. Na tej samej patelni podsmaż marchewkę i dynię, aż będą miękkie. Dodaj brokuły i smaż jeszcze przez kilka minut, aż warzywa będą miękkie, ale nadal chrupiące.
  7. Upieczone filety z kurczaka przełożyć z powrotem na patelnię z warzywami.
  8. Doprawić sałatkę solą i pieprzem do smaku. Dokładnie wymieszaj, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły.
2

Рrzepis na sałatkę z buraków

Dieta wątrobowa – kiedy jest zalecana, jakie produkty obejmuje i jak ułożyć menu?
Czas ogólny
45 min
Opracowanie
30 min
Przygotowanie
15 min
Kalorie na porcję
150
Liczba porcji
2

Składniki

  • ziemniaki – 2 szt.;
  • marchew – 2 szt.;
  • buraki – 2 szt.;
  • ogórki kiszone – 3 szt.;
  • groszek zielony (konserwowy) – 100 g;
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki;
  • sól i pieprz – do smaku;
  • świeże zioła (koperek; pietruszka) – do dekoracji.

Przygotowanie

  1. Obierz ziemniaki, marchew i buraki, a następnie pokrój je w drobną kostkę lub cienkie półpierścienie.
  2. Umieść ziemniaki i marchew w osobnych garnkach, zalej wodą tak, aby warzywa były przykryte i gotuj na średnim ogniu, aż będą miękkie, ale nie rozgotowane..
  3. Ugotuj buraki, aż będą miękkie. Czas gotowania zależy od wielkości kawałków, ale zwykle trwa około 15-20 minut.
  4. Gdy warzywa będą gotowe, ostudź je do temperatury pokojowej.
  5. Pokrój ogórki w drobną kostkę i wrzuć do dużej miski.
  6. Dodaj do miski zielony groszek z puszki.
  7. Osobno wymieszaj oliwę z oliwek, sól i pieprz.
  8. Dodaj ostudzone ugotowane ziemniaki, marchewkę i buraki do miski z ogórkami i groszkiem.
  9. Polej warzywa dressingiem i delikatnie wymieszaj, aby wszystkie składniki były dobrze pokryte.
  10. Udekoruj sałatkę świeżymi ziołami.
3

Przepis na zupę z dyni

Dieta wątrobowa – kiedy jest zalecana, jakie produkty obejmuje i jak ułożyć menu?
Czas ogólny
50 min
Opracowanie
20 min
Przygotowanie
30 min
Kalorie na porcję
130
Liczba porcji
2

Składniki

  • dynia – 500 g;
  • ziemniaki – 2 szt.;
  • marchew – 1 szt.;
  • cebula – 1 szt.;
  • oliwa z oliwek – 1 łyżka;
  • niskotłuszczowy bulion warzywny – około 1 litra;
  • sól i pieprz do smaku;
  • świeże zioła (pietruszka lub koperek) – do dekoracji.

Przygotowanie

  1. Dynię obierz, wypestkuj i pokrój na małe kawałki.
  2. Obierz ziemniaki, marchew i cebulę, a następnie pokrój w kostkę lub małe krążki.
  3. W dużym rondlu rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu. Podsmaż cebulę, aż stanie się przezroczysta, a następnie dodaj marchewkę i ziemniaki.
  4. Dodaj pokrojoną dynię na patelnię, wymieszaj i smaż wszystko razem jeszcze przez kilka minut.
  5. Zalej warzywa bulionem warzywnym, aż zostaną całkowicie przykryte. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 20-25 minut lub do momentu, aż warzywa będą miękkie.
  6. Za pomocą blendera zanurzeniowego rozdrobnij zupę do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dodaj nieco więcej bulionu, aby uzyskać pożądaną konsystencję.
  7. Doprawić zupę solą i pieprzem do smaku.
  8. Podawaj zupę dyniową na ciepło, udekorowaną świeżymi ziołami.
4

Przepis na zupę warzywną z królikiem

Dieta wątrobowa – kiedy jest zalecana, jakie produkty obejmuje i jak ułożyć menu?
Czas ogólny
80 min
Opracowanie
30 min
Przygotowanie
50 min
Kalorie na porcję
140
Liczba porcji
2

Składniki

  • królik (filet lub udko) – 400 g;
  • ziemniaki – 2 szt.;
  • marchew – 1 szt.;
  • cebula – 1 średnia
  • brokuły – 150 g
  • liść laurowy – 1-2 szt.;
  • oliwa z oliwek – 1 łyżka;
  • beztłuszczowy bulion warzywny – około 1.5 litra;
  • sól i pieprz do smaku;
  • świeże zioła (pietruszka lub koperek) do dekoracji.

Przygotowanie

  1. Opłucz warzywa pod bieżącą wodą i obierz.
  2. Ziemniaki pokrój w kostkę, marchewkę w małe krążki, cebulę w małe półpierścienie, a brokuły w pęczki.
  3. W rondlu rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu. Smaż cebulę, aż stanie się przezroczysta, dodaj królika i odrobinę wody, duś do miękkości.
  4. Dodaj ziemniaki i marchewkę, duś jeszcze przez kilka minut.
  5. Zalej warzywa i królika bulionem warzywnym, tak aby były całkowicie pokryte płynem. Dodaj liść laurowy.
  6. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu, przykrywając garnek pokrywką, przez około 30-40 minut.
  7. Dodaj brokuły do zupy i gotuj jeszcze przez około 5-7 minut, aż warzywa będą miękkie.
  8. Dopraw zupę solą i pieprzem do smaku. 
  9. Podawaj zupę warzywną z królikiem udekorowaną świeżymi ziołami.
5

Przepis na warzywne ragout

Dieta wątrobowa – kiedy jest zalecana, jakie produkty obejmuje i jak ułożyć menu?
Czas ogólny
60 min
Opracowanie
20 min
Przygotowanie
40 min
Kalorie na porcję
160
Liczba porcji
2

Składniki

  • ziemniaki – 2 szt.;
  • marchew – 2 szt.;
  • kalafior – ¼ szt.;
  • brokuły – ¼ główki;
  • groszek zielony – 100 g;
  • pomidory bezkwasowe – 2 szt.;
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki;
  • beztłuszczowy bulion warzywny – 1 szklanka;
  • sól i pieprz – do smaku;
  • pietruszka lub koperek do dekoracji.

Przygotowanie

  1. Oczyść i opłucz warzywa. Pokrój ziemniaki, marchew, kalafior i brokuły na małe kawałki.
  2. W dużym rondlu rozgrzej olej roślinny na średnim ogniu. Podsmaż cebulę i czosnek, aż staną się przezroczyste.
  3. Dodaj marchew, smaż przez kilka minut, następnie dodać ziemniaki i smaż jeszcze przez około 5 minut.
  4. Dodaj kalafior i brokuły i smaż jeszcze przez kilka minut.
  5. Dodaj świeży lub mrożony zielony groszek i pomidory. Wymieszaj i smaż przez kolejne 2-3 minuty.
  6. Zalej warzywa bulionem. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień do małego, przykryj patelnię pokrywką i duś gulasz warzywny na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie (zwykle około 15-20 minut).
  7. Dopraw gulasz solą i pieprzem do smaku.
  8. Podawaj dietetyczny gulasz warzywny na ciepło, udekorowany świeżymi ziołami.
6

Przepis na dietetyczny pilaw

Dieta wątrobowa – kiedy jest zalecana, jakie produkty obejmuje i jak ułożyć menu?
Czas ogólny
50 min
Opracowanie
20 min
Przygotowanie
30 min
Kalorie na porcję
230
Liczba porcji
2

Składniki

  • filet z kurczaka lub indyka – 400 g;
  • marchew – 2 szt.;
  • ryż – 1.5 filiżanki
  • niskotłuszczowy bulion z kurczaka – 3 filiżanki;
  • cebula – 1 szt.;
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki
  • kurkuma – ½ łyżeczki (dla koloru);
  • sól i pieprz do smaku;
  • świeże zioła (pietruszka lub koperek) do dekoracji.

Przygotowanie

  1. Pokrój mięso w kostkę lub paski. Zetrzyj marchewki na grubej tarce lub pokrój w cienkie paski. Pokrój cebulę na małe półpierścienie.
  2. W dużym rondlu rozgrzej olej roślinny na średnim ogniu. Smaż cebulę, aż stanie się przezroczysta, a następnie dodaj mięso.
  3. Dodaj marchewkę i smaż jeszcze przez kilka minut, aż będzie miękka.
  4. Wrzuć ryż na patelnię, wymieszaj z resztą składników i smaż przez 2-3 minuty.
  5. Zalej zawartość garnka wywarem z kurczaka. Dopraw solą, pieprzem i kurkumą, aby nadać pilawowi jasny kolor.
  6. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień do małego, przykryj garnek pokrywką i gotuj na małym ogniu, aż ryż i mięso będą wystarczająco ugotowane (zwykle około 20-25 minut).
  7. Gdy pilaw będzie gotowy, pozostaw go na małym ogniu pod przykryciem na kolejne 5 minut, aby smaki dobrze się połączyły.
  8. Podawaj pilaw na ciepło, udekorowany świeżymi ziołami.
7

Przepis na twarogowy pudding

Dieta wątrobowa – kiedy jest zalecana, jakie produkty obejmuje i jak ułożyć menu?
Czas ogólny
50 min
Opracowanie
20 min
Przygotowanie
30 min
Kalorie na porcję
120
Liczba porcji
2

Składniki

  • odtłuszczony twaróg – 400 g;
  • jajka – 2 szt.;
  • kasza manna – 2 łyżki;
  • mleko beztłuszczowe – 1 szklanka;
  • naturalne słodziki – 2-3 łyżki;
  • ekstrakt waniliowy – 1 łyżeczka
  • sól – ¼ łyżeczki;
  • jagody lub owoce – do smaku (do dekoracji).

Przygotowanie

  1. Połącz twaróg, jajka, kaszę mannę, mleko, słodzik, ekstrakt waniliowy i sól w misce. Dobrze wymieszaj wszystkie składniki do uzyskania gładkiej konsystencji.
  2. Odstaw mieszaninę na 10-15 minut, aby kasza manna spęczniała i ponownie wymieszaj.
  3. Wlej masę twarogową do formy do pieczenia lub porcjowanych foremek.
  4. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  5. Piecz pudding w rozgrzanym piekarniku przez około 25-30 minut lub do momentu, gdy pudding nabierze złotego koloru i twardej konsystencji.
  6. Wyjmij pudding z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
  7. Przed podaniem udekoruj pudding twarogowy świeżymi owocami jagodowymi.
8

Przepis na ciasto biszkoptowe

Dieta wątrobowa – kiedy jest zalecana, jakie produkty obejmuje i jak ułożyć menu?
Czas ogólny
40 min
Opracowanie
15 min
Przygotowanie
25 min
Kalorie na porcję
220
Liczba porcji
2

Składniki

  • jajka – 3 szt.;
  • miód – ½ łyżeczki
  • mąka pszenna – 1 filiżanka;
  • ekstrakt waniliowy – 1 łyżeczka
  • skórka z cytryny (tylko starta część żółtej skórki) – 1 łyżeczka.

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Przygotuj blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.
  2. W dużej misce ubij jajka i miód mikserem lub trzepaczką na gęstą masę.
  3. Dodaj ekstrakt waniliowy i skórkę z cytryny i dobrze wymieszaj.
  4. Stopniowo dodawaj mąkę pszenną do miski, stale mieszając, aby uniknąć grudek.
  5. Gdy ciasto będzie jednolite, wylej je na przygotowaną blachę do pieczenia i rozprowadź równomiernie po całej powierzchni.
  6. Umieść blachę do pieczenia w nagrzanym piekarniku i piecz przez około 20-25 minut lub do uzyskania złotego koloru.
  7. Gdy biszkopt będzie gotowy, wyjmij go z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.

Gastroenterologia w Doctorpro Łódź

Dieta wątrobowa – kiedy jest zalecana, jakie produkty obejmuje i jak ułożyć menu?
Dieta wątrobowa – kiedy jest zalecana, jakie produkty obejmuje i jak ułożyć menu?
Adres
ul. Stefana Jaracza 64, 90-251 Łódź, Polska. Opera Park
Nr telefonu
Harmonogram
Pon-Sob: 8:00-20:00

Popularne pytania

Jakie ciastka mogę jeść na diecie wątrobowej?

Można jeść ciastka z płatków owsianych, ryżu i mąki razowej. Kupując w sklepie, należy wybierać ciastka bez dodatku tłuszczu i oleju, czekolady, orzechów.

Jaki ser można jeść na diecie wątrobowej?

Można jeść twarde sery beztłuszczowe, młode sery (parmezan, mozzarella, bryndza, suluguni). Ważne jest, aby unikać serów z dodatkami ostrych przypraw, ziół, suszonych owoców, a także o wysokiej zawartości soli. Lepiej jest wybierać sery beztłuszczowe.

Jak przyrządzać królika zgodnie z dietą wątrobową?

Będąc na diecie wątrobowej, mięso królika można gotować w wodzie, na parze, piec lub dusić. Jest wiele przepisów na dania z królikiem odpowiednie przy chorobach wątroby, które można przygotować w multicookerze lub w piekarniku.

Czy można jeść pierogi na diecie wątrobowej?

Dieta wątrobowa jest przeznaczona dla osób z chorobami wątroby, pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych. Głównym celem diety jest ułatwienie pracy narządów, a także zapobieganie zaostrzeniom chorób. Zalecenia dotyczące gotowania pierogów w domu:

  1. Użyj chudego mięsa. Możesz użyć indyka lub kurczaka bez skóry.
  2. Zastąp tradycyjne ciasto lżejszym. Możesz spróbować zrobić pierogi z ciasta z mąki razowej lub użyć ciasta bezjajecznego.
  3. Zmniejsz ilość soli i przypraw. Unikaj nadmiernego stosowania ostrych przypraw, ponieważ mogą one obciążać wątrobę i drogi żółciowe.
  4. Kontroluj wielkość porcji. Nie należy spożywać zbyt wielu pierogów podczas jednego posiłku.
  5. Nie należy smażyć pierogów. Gotowanie pierogów poprzez gotowanie, pieczenie lub gotowanie na parze może sprawić, że będą mniej tłuste.

Sklepowe pierogi nie są zalecane na diecie, ponieważ mogą być dość ciężkim i tłustym daniem. W zależności od przepisu, pierogi mogą zawierać tłuste mięso i ciasto, co może być niedopuszczalne dla diety.

5 of 5 na podstawie 1 ocena
Dieta wątrobowa – kiedy jest zalecana, jakie produkty obejmuje i jak ułożyć menu?
Autor
Tkachenko Marina
Lekarz ogólny. Siedem lat doświadczenia.

Zadaj pytanie gastroenterologowi
«Doctorpro»

Inne artykuły na ten temat

Artykuły powiązane:

Komentarze

Dodaj komentarz

Aleksander 4 miesiące temu
Dzień dobry, jakie dania z kalafiora można przygotować na diecie wątrobowej? Naprawdę potrzebuję czegoś nowego i smacznego, bo gotowany kalafior bez soli już mi się przejadł.
Odpowiedz
Tkachenko Marina
Tkachenko Marina
4 miesiące temu
Dzień dobry, z kalafiora można przygotować steki w piekarniku, zupy krem, przeciery; można też łączyć go z innymi warzywami i dusić w piekarniku. Można również przygotować zapiekanki, suflety i smoothie z kalafiorem.
Żaneta 4 miesiące temu
Dzień dobry, czy dieta wątrobowa pomoże w przypadku alergików? Czy wystarczy tylko wykluczyć alergizujący produkt i zrezygnować ze szkodliwych substancji i pokarmów (alkohol, słodycze)?
Odpowiedz
Tkachenko Marina
Tkachenko Marina
4 miesiące temu
Dzień dobry, w przypadku alergii wystarczy wykluczyć z diety produkt alergizujący i produkty szkodliwe (alkohol, słodycze). Nie ma sensu stosować diety wątrobowej dla alergików, ponieważ jej celem jest wspomaganie leczenia chorób dróg żółciowych i wątroby; dieta ta nie ma związku z reakcjami alergicznymi.
Antonina 4 miesiące temu
Dzień dobry. Czy wasz tygodniowy jadłospis jest odpowiedni dla osób z wirusowym zapaleniem wątroby typu C? I co muszę wziąć pod uwagę podczas samodzielnego planowania diety?
Odpowiedz
Tkachenko Marina
Tkachenko Marina
4 miesiące temu
Dzień dobry. Dieta zalecana w tym artykule powinna być odpowiednia, ale należy ją uzgodnić z lekarzem prowadzącym, ponieważ możliwe są indywidualne przeciwwskazania. Planując dietę, należy unikać alkoholu i ograniczyć spożycie tłuszczów, zwłaszcza tłuszczów nasyconych. Ważne jest przestrzeganie zbilansowanej diety z umiarkowanym spożyciem białek, węglowodanów, owoców i warzyw, z wyłączeniem żywności, która przyczynia się do zwiększonego obciążenia wątroby.
Aldona 5 miesięcy temu
Dzień dobry, z powodu choroby usunięto mi woreczek żółciowy. Teraz staram się poprawić swoją dietę. Czy mogę jeść wątróbkę po usunięciu pęcherzyka żółciowego?
Odpowiedz
Tkachenko Marina
Tkachenko Marina
5 miesięcy temu
Dzień dobry. Po usunięciu pęcherzyka żółciowego zaleca się unikanie tłustych i ciężkich potraw, w tym smażonej wątróbki, dopóki organizm nie przystosuje się do funkcjonowania bez pęcherzyka żółciowego. Szczegółowe zalecenia dotyczące wątroby i innych pokarmów należy uzyskać od gastroenterologa, który weźmie pod uwagę indywidualne cechy zdrowotne.
Olka 5 miesięcy temu
Dzień dobry, proszę powiedzieć, co można, a czego nie wolno jeść przy diecie wątrobowej (mam kamicę żółciową)? Z góry dziękuję.
Odpowiedz
Tkachenko Marina
Tkachenko Marina
5 miesięcy temu
Dzień dobry, w przypadku kamicy żółciowej można jeść nietłuste pokarmy, owoce i warzywa, kaszę na wodzie. Należy unikać tłustych, smażonych, pikantnych potraw i przypraw, alkoholu i napojów gazowanych.
Ewa 5 miesięcy temu
Dzień dobry, mam zapalenie wątroby i przeszedłem na dietę wątrobową. Proszę powiedzieć, jakie potrawy z cukinii można gotować na tej diecie? Po prostu bardzo je lubię, ale wcześniej smażyłem je tylko na patelni.
Odpowiedz
Tkachenko Marina
Tkachenko Marina
5 miesięcy temu
Dzień dobry, na diecie wątrobowej można przygotować kawior z cukinii, zapiekankę, gulasz, steki z cukinii. Można również zrobić nadziewaną cukinię, zupę krem, placuszki. Cukinię można również marynować (bez octu i ostrych przypraw, co sprawi, że będzie zdrowa).
Administratorem danych osobowych jest DOCTORPRO POLAND SP. Z O.O. z siedzibą w Łodzi oraz DOCTORPRO WROCLAW SP. Z O.O. z siedzibą we Wrocławiu. Niniejsza strona internetowa używa plików „cookies” w celach określonych w Polityce plików cookies, w szczególności w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony oraz dostosowania wyglądu strony do indywidualnych preferencji użytkowników (personalizacja).
Kliknij „Akceptuję” jeżeli zgadzasz się na użycie plików „cookies” do celów opisanych w Polityce plików cookies. Możesz również nie wyrazić zgody na użycie plików „cookies”. Wyłączenie plików cookies może spowodować trudności w korzystaniu ze strony.
Formularz kontaktowy
Klikając na "Wyślij" wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych i akceptujesz warunki polityki prywatności umowy użytkownika umowy użytkownika
Превышен лимит запросов. Попробуйте через 5 мин.

Pliki cookie - szczegóły

Cookies systemowe
Cookies systemowe są niezbędne do uruchomienia podstawowych funkcji tej strony – formularzy zgłoszeniowych, ocen artykułów itp. Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych osobowych
Funkcjonalne pliki cookies
Marketingowe pliki cookies