Choroby pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych zdiagnozowano u ponad 52 milionów osób. W leczeniu chorób wątroby, pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych, a także chorób żołądka i trzustki stosuje się nie tylko leki, ale także dietę.
Kto może zalecić dietę wątrobową?
Dietę wątrobową przepisuje lekarz gastroenterolog, który specjalizuje się w diagnostyce, leczeniu i profilaktyce chorób układu pokarmowego (wątroby, żołądka, jelit, pęcherzyka żółciowego). Badania przed przepisaniem diety wątrobowej obejmują:
- zebranie wywiadu i analizę objawów. Lekarz pyta o dolegliwości, analizuje historię osobistą i rodzinną pacjenta;
- badanie fizykalne. Gastroenterolog ogląda skórę, twardówki i język oraz bada dotykowo brzuch;
- badania krwi. Obejmują ogólne i biochemiczne badania krwi (białko całkowite, bilirubina, aminotransferazy, albumina), które mogą pomóc w ocenie czynności wątroby i żołądka;
- USG narządów jamy brzusznej. USG pozwala sprawdzić i ocenić wielkość wątroby, pęcherzyka żółciowego i żołądka oraz wykryć stany zapalne, wrzody, guzy;
- endoskopia. Lekarz może skierować na gastroskopię w celu oceny stanu przewodu pokarmowego;
- biopsja. W przypadku wykrycia zmian lub guzów gastroenterolog wykonuje biopsję (pobranie fragmentu tkanki) w celu ustalenia, czy zmiana jest łagodna, czy złośliwa.
Lekarz może również skierować na badania kału, które mogą wykryć obecność w kale krwi, tłuszczu, patogennych mikroorganizmów (np. pasożytów, Helicobacter pylori). Może również zalecić RTG jamy brzusznej, które służy do oceny struktury i funkcji narządów trawiennych.
Kiedy zalecana jest dieta wątrobowa?
Zadaj pytanie gastroenterologii «Doctorpro»
Dieta wątrobowa jest częścią leczenia chorób przewodu pokarmowego. Wspomaga działanie środków leczniczych. Choroby, przy których pomocna okaże się dieta wątrobowa, to:
- zapalenie pęcherzyka żółciowego. Zapalenie pęcherzyka żółciowego, często spowodowane tworzeniem się kamieni, może prowadzić do bólu brzucha, nudności i wymiotów. Dieta pomaga zmniejszyć podrażnienie pęcherzyka żółciowego poprzez ograniczenie spożycia tłuszczów i ciężkich pokarmów;
- kamica żółciowa. Tworzenie się kamieni w pęcherzyku żółciowym lub drogach żółciowych może powodować kolkę, niestrawność, biegunkę, odbijanie. Dieta na kamicę żółciową pomaga zmniejszyć wydzielanie żółci i zmniejszyć ryzyko powstawania nowych kamieni;
- zapalenie wątroby. Zapalenie wątroby może być spowodowane przez infekcje, zatrucia i nadużywanie szkodliwych substancji (np. alkoholu). Dieta na zapalenie wątroby typu C pomaga zmniejszyć obciążenie wątroby poprzez spożywanie łatwo przyswajalnych białek, ograniczenie tłuszczu i soli w diecie;
- marskość wątroby (przewlekła choroba, w której zdrowa tkanka wątroby zostaje zastąpiona tkanką bliznowatą). Dieta pomaga zmniejszyć obciążenie tkanek i zapobiega dodatkowemu uszkodzeniu narządu;
- szlam żółciowy (to schorzenie, w którym w pęcherzyku żółciowym tworzą się cząstki przypominające kamienie). Dieta pomaga zapobiegać powstawaniu kamieni i utrzymać zdrowie pęcherzyka żółciowego;
- zapalenie trzustki Dieta na zapalenie trzustki pomaga zmniejszyć produkcję enzymów trawiennych, zmniejszając obciążenie trzustki;
- zapalenie jelita grubego. Dieta pomaga zmniejszyć podrażnienie błony śluzowej jelita i pomaga złagodzić objawy (ból brzucha, biegunka i zaparcia);
- zapalenie żołądka i dwunastnicy. W przypadku zapalenia żołądka i dwunastnicy dieta pomaga zmniejszyć podrażnienie błony śluzowej przewodu pokarmowego, łagodzi objawy i wspomaga trawienie.
Dieta wątrobowa stymuluje motorykę jelit, produkcję żółci, reguluje metabolizm cholesterolu i tłuszczów. Jeśli przestrzegane są wszystkie zalecenia, dieta pomaga normalizować stan pacjenta, zmniejszać objawy i zapobiegać zaostrzeniom choroby.
Dieta wątrobowa – główne zasady
Dieta wątrobowa umożliwia zapewnienie pacjentowi zbilansowanej diety z ograniczeniem tłuszczów. Podstawowe zasady tej diety to:
- ograniczenie tłuszczu. Należy unikać ciężkich tłuszczów zwierzęcych (wieprzowina, fast food) i wybierać oleje roślinne oraz zdrowe tłuszcze, które znajdują się w nasionach chia, czerwonych rybach, awokado;
- umiarkowane ilości białka. Zaleca się włączenie do diety białka pochodzenia roślinnego (np. rośliny strączkowe, produkty sojowe);
- węglowodany złożone. Należy spożywać węglowodany z warzyw, owoców, produktów zbożowych, ziemniaków i pieczywa z mąki razowej;
- ograniczenie soli. Należy ograniczyć spożycie soli do 10-12 g dziennie;
- rezygnacja z produktów drażniących. Zakłada wykluczenie pikantnych przypraw, wędlin, marynat, słodkich napojów gazowanych, alkoholu;
- ograniczenie grubych włókien. Lekarz prowadzący może zalecić ograniczenie grubych włókien (np. surowej kapusty lub rzodkiewki).
Na diecie wątrobowej należy wybierać potrawy gotowane, duszone, pieczone i gotowane na parze. Należy zrezygnować ze smażenia potraw w dużej ilości oleju lub tłuszczu oraz gotowania we frytkownicach. Dieta przewiduje cztery lub pięć posiłków dziennie.
Dozwolone produkty – co można jeść na diecie wątrobowej
Na diecie wątrobowej posiłki powinny być różnorodne i zbilansowane, aby zapobiegać napadom głodu i złamaniu zasad diety.
Lista dozwolonych produktów | |
Mięso | Chude mięso bez powięzi i ścięgien, drób bez skóry. Dozwolona jest młoda chuda jagnięcina, wołowina, królik, kurczak, indyk, dziczyzna, przepiórka, cielęcina. |
Ryby | Różowy łosoś, dorada, gładzica, leszcz, okoń morski, sum, dorsz, pstrąg, szczupak, morszczuk |
Owoce morza | Kalmary, przegrzebki, krewetki, kraby, ośmiornice |
Produkty mleczne | Niskotłuszczowy kefir i mleko, półtłusty i niskotłuszczowy twaróg i potrawy z niego, ser nieostry i niskotłuszczowy |
Warzywa | Bataty, cukinia, kapusta, kalafior, brokuły, pory, marchew, sałata (lodowa, rzymska, roszponka), ogórek, dynia, fasola. Przy diecie wątrobowej zaleca się spożywanie kapusty w postaci duszonej. |
Owoce | Morela, banan, gruszka, mango, marakuja, nektarynka, brzoskwinia |
Owoce jagodowe | Jagody, jeżyny, truskawki, borówki |
Węglowodany złożone | Kasze (gryczana, quinoa, owsiana, jaglana, ryżowa, owsianka, jęczmienna), suszone pieczywo, twarde makarony |
Tłuszcze | Nierafinowany olej słonecznikowy i oliwa z oliwek, awokado |
Napoje | Soki i smoothie warzywne i owocowe, kompoty, wywar z dzikiej róży, zielona herbata, herbatki ziołowe |
Dla Twojej wygody udostępniamy naszą tabelę w formie ilustracji. W razie potrzeby możesz ją zapisać lub udostępnić znajomym.
Lista dozwolonych produktów
Do diety można również włączyć suszone owoce, herbatniki i desery wykonane z dozwolonych produktów. Zaleca się wybierać tłuszcze roślinne i białka. Przy diecie wątrobowej dopuszcza się gotowanie na parze kotletów z kurczaka i ryb, przygotowywanie zup i przecierów.
Zakazane produkty – czego nie wolno jeść na diecie wątrobowej
Będąc na diecie wątrobowej, należy wykluczyć smażone i pikantne potrawy, które mogą podrażniać błonę śluzową przewodu pokarmowego i powodować zaostrzenie objawów.
Produkty zakazane na diecie wątrobowej | |
Mięso i drób | Tłuste mięsa (wieprzowina) i drób (gęś, kaczka) |
Ryby | Wszystkie ryby smażone |
Owoce | Cytryny, granaty, ananasy, wiśnie, grejpfruty |
Owoce jagodowe | Żurawina, agrest, maliny, rokitnik, borówka czerwona, kiwi, czerwona porzeczka |
Warzywa | Rzodkiewka, kukurydza, czosnek |
Sosy i marynaty | Sos sojowy, majonez, ketchup, musztarda, chrzan, ocet, ostra papryka |
Napoje | Kawa i napoje zawierające kofeinę (herbata, napoje energetyczne) |
Wypieki | Ciasto cukiernicze, bułki, placki |
Słodycze | Lody, kremy i ciasta, chałwa, czekolada |
Ważne jest, aby wykluczyć alkohol z diety, ponieważ negatywnie wpływa na wątrobę, pogarsza jej stan i wywołuje zaostrzenie choroby (zwłaszcza w przypadku przewlekłego zapalenia wątroby lub marskości wątroby). Alkohol może również podrażniać błonę śluzową przewodu pokarmowego, negatywnie wpływać na pęcherzyk żółciowy i drogi żółciowe, zwiększając ryzyko kamicy żółciowej i pogarszając objawy zapalenia pęcherzyka żółciowego.
Częściowo zabronione produkty na diecie wątrobowej
W diecie wątrobowej znajdą się także produkty, które można jeść, jednak należy uważać, aby były to ograniczone ilości.
Częściowo zabronione produkty na diecie wątrobowej | |
Jajka | Kurze i przepiórcze |
Ryby | Łosoś, śledź, makrela |
Produkty mleczne | Mleko o wysokiej zawartości tłuszczu (powyżej 3,2%), kwaśna śmietana |
Warzywa | Pomidory, rzodkiewki, szpinak |
Owoce | Owoce cytrusowe (pomarańcza, mandarynka, limonka) |
Kasze | Kasza perłowa, kasza kukurydziana |
Tłuszcze | Smalec, masło |
Chleb | Świeży chleb |
Dokładną ilość produktów wymienionych w tabeli należy ustalić z lekarzem prowadzącym. Zalecenia mogą się różnić w zależności od dotkniętego chorobą narządu (wątroba, jelita, żołądek, pęcherzyk żółciowy), stopnia zaburzeń jego funkcjonowania i charakteru przebiegu choroby (ostry lub przewlekły).
Jak często można naruszać zasady diety wątrobowej?
Nie powinno się naruszać zasad diety wątrobowej, ponieważ zapobiega ona zaostrzeniom chorób przewodu pokarmowego, poprawia trawienie i zmniejsza objawy choroby. Spożywanie zabronionych produktów może prowadzić do postępu choroby, pogarszając działanie leków.
Jakie słodycze można jeść na diecie wątrobowej?
Przestrzegając diety wątrobowej, należy ograniczyć spożycie cukru. Ważne jest, aby wybierać naturalne słodycze. Przy diecie wątrobowej zalecany jest:
- miód. To naturalnie słodki produkt, który można dodawać w niewielkich ilościach do różnych potraw lub spożywać jako słodki deser;
- marmolada i ptasie mleczko. Jako mniej tłuste słodycze są dopuszczalne w diecie wątrobowej. Ważne jest jednak, aby wybierać produkty bez dodatku sztucznych barwników i aromatów;
- dżemy i konfitury. Dieta może obejmować dżemy i konfitury z owoców o niskiej zawartości tłuszczu, ale należy unikać dużych kawałków owoców, aby nie obciążać układu pokarmowego;
- herbatniki. Należy wybierać herbatniki bez dodatku tłuszczów i kremowego nadzienia.
Należy unikać puddingów i kremów na bazie śmietany lub tłuszczów zwierzęcych. Na diecie wątrobowej zaleca się samodzielne przygotowywanie wypieków i puddingów przy użyciu niskotłuszczowego nabiału i fermentowanych produktów mlecznych.
Dieta dla wątroby: menu na tydzień
Można sprawić, że dieta wątrobowa będzie nie tylko zdrowa, ale także smaczna. Poniżej zamieszczamy przykładowe menu na tydzień.
Tygodniowe menu na tydzień na diecie wątrobowej | |||||
Dzień tygodnia | Śniadanie | Przekąska/drugie śniadanie | Obiad | Podwieczorek | Kolacja |
Poniedziałek | Płatki owsiane na wodzie z jabłkiem i cynamonem | Beztłuszczowy jogurt bez dodatku substancji aromatyzujących | Filet z kurczaka gotowany na parze z puree ziemniaczanym | Starte jabłko | Gotowany morszczuk z duszonymi warzywami |
Wtorek | Omlet z białek jaj z dodatkiem niekwaśnych pomidorów i ziół | Owocowe smoothie | Ryż z duszonymi warzywami i filetem z kurczaka | Niskotłuszczowy twaróg z miodem i brzoskwinią | Kasza gryczana z kotletami z indyka |
Środa | Zapiekanka twarogowa z owocami jagodowymi | Niskotłuszczowy jogurt | Sałatka z wodorostami i gotowaną wołowiną | Dojrzała, miękka gruszka | Kotlety z kurczaka gotowane na parze z cukinią |
Czwartek | Musli z jogurtem i borówkami lub jagodami | Sałatka warzywna | Kasza gryczana z filetem z kurczaka | Owoce jagodowe | Białko jajka gotowane na parze z zieleniną |
Piątek | Kanapka z chleba pełnoziarnistego z gotowanym indykiem i warzywami | Smoothie owocowe (najlepiej z dodatkiem owoców jagodowych) | Kasza pszenna z pieczonym królikiem | Truskawki | Zupa z białą rybą i warzywami |
Sobota | Ryż z rodzynkami i cynamonem | Jogurt z orzechami | Gulasz rybny | Niskotłuszczowy twaróg z miodem | Kotlety z kurczaka gotowane na parze i tłuczone ziemniaki |
Niedziela | Naleśniki z mąki pełnoziarnistej z miodem | Sałatka owocowa | Kurczak z ragout | Pudding jagodowy | Mintaj z pieczonymi warzywami |
Dla Twojej wygody udostępniamy naszą tabelę w formie ilustracji. W razie potrzeby możesz ją zapisać lub udostępnić znajomym.
Tygodniowy jadłospis przy chorobach wątroby
Cechy diety wątrobowej
Dieta wątrobowa jest zalecana w przypadku stłuszczenia wątroby, przewlekłego zapalenia wątroby, marskości wątroby, kamieni żółciowych, alkoholowej choroby wątroby i hepatozy (zaburzeń metabolicznych) u kobiet w ciąży. Cechy diety dla osób z chorobami wątroby:
- ograniczenie tłuszczów. Ograniczenie spożycia tłuszczów nasyconych i tłuszczów trans pomaga zmniejszyć obciążenie wątroby i zapobiega tworzeniu się złogów tłuszczowych;
- ograniczenie cukrów i węglowodanów prostych. Ograniczenie spożycia cukrów prostych i węglowodanów pomaga poprawić poziom cukru we krwi i zapobiegać gromadzeniu się tłuszczu w wątrobie;
- umiarkowane spożycie białka. Chociaż białko jest ważne dla zdrowia, w chorobach wątroby jego spożycie powinno być kontrolowane, aby zmniejszyć obciążenie wątroby i zapobiec tworzeniu się amoniaku;
- zwiększenie spożycia błonnika. Pokarmy bogate w błonnik (owoce, warzywa, zboża) poprawiają trawienie i wspierają pracę wątroby;
- zwiększenie spożycia płynów. Picie wystarczającej ilości wody pomaga poprawić funkcjonowanie wątroby i wyeliminować toksyny z organizmu.
Dieta na stłuszczenie wątroby polega na ograniczeniu liczby kalorii w celu zmniejszenia całkowitej masy ciała i zmniejszenia obciążenia narządu. W przypadku stłuszczenia wątroby ważne jest całkowite wyeliminowanie spożywania alkoholu, ponieważ może on pogorszyć stan wątroby i przyczynić się do powstawania złogów tłuszczowych.
O czym trzeba pamiętać, stosując dietę przy chorobach żołądka?
Dieta zalecana przy chorobach wątroby może sprawdzić się także w przypadku zapalenia żołądka, choroby wrzodowej, polipów, zaburzeń trawienia, zapalenia żołądka i dwunastnicy, refluksowego zapalenia przełyku. Zalecenia dietetyczne dla chorób żołądka:
- unikanie pikantnych, tłustych i wędzonych potraw;
- dzielenie jedzenia na małe porcje;
- unikanie kwaśnych pokarmów;
- wybieranie żywności o niskiej zawartości tłuszczu i kwasów;
- unikanie alkoholu i kawy;
- umiarkowane spożycie soli;
- unikanie surowej żywności;
- spożywanie żywności w ciepłej formie.
Dieta na wrzody żołądka jest stosowana w celu zmniejszenia kwasowości, zmniejszenia podrażnień, przyspieszenia gojenia i zapobiegania powstawaniu nowych wrzodów, poprawy trawienia. Dieta na zapalenie błony śluzowej żołądka jest stosowana w celu wsparcia układu trawiennego i zmniejszenia stanu zapalnego żołądka.
Dieta wątrobowa przy chorobie jelita drażliwego
W przypadku jelita drażliwego dieta pomaga zminimalizować ból oraz zmniejszyć stan zapalny. W przypadku jelita drażliwego konieczne jest wykluczenie pikantnych i smażonych potraw, sztucznych słodzików, dodatków do żywności. Ważne jest, aby wprowadzać nowe pokarmy ostrożnie i stopniowo, aby śledzić reakcję organizmu na nie.
Dieta wątrobowa: przepisy na sałatki
Na diecie wątrobowej można jeść sałatki, unikając dużych ilości warzyw twardych (biała kapusta, rzodkiewka) i kwaśnych (pomidory). Poniżej znajdziesz przepisy na codzienne posiłki dla diety wątrobowej.