+48 800 003 033

Dieta na wrzody żołądka i dwunastnicy: menu i przepisy

Dieta na wrzody żołądka i dwunastnicy: menu i przepisy
gastroenterologia
Zaktualizowano: 16 May 2024
Czytać 10 minut Opublikowano: 16 May 2024 197
Dieta w chorobie wrzodowej w połączeniu z leczeniem farmakologicznym poprawia stan błony śluzowej narządów trawiennych i wydłuża okresy remisji. Odżywianie w chorobie wrzodowej powinno być nadzorowane przez gastroenterologa.

Podstawowe zasady żywienia w chorobie wrzodowej żołądka

Odżywianie w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy zależy od stopnia zaawansowania choroby i indywidualnych uwarunkowań. Odpowiednią dietę zaleca lekarz gastroenterolog po przeprowadzeniu badań. Główne zasady żywienia w chorobie wrzodowej żołądka:

  • przyjmowanie pokarmów w małych porcjach (pięć-siedem razy dziennie);
  • dokładne przeżuwanie pokarmów lub spożywanie ich w postaci rozdrobnionej;
  • unikanie zbyt gorących lub zimnych potraw (jedzenie powinno mieć temperaturę pokojową);
  • spożywanie gotowanych i pieczonych potraw;
  • ograniczenie spożycia soli (nie więcej niż 5 gramów dziennie);
  • przestrzeganie reżimu picia (co najmniej półtora do dwóch litrów wody dziennie);
  • zrezygnować z jedzenia smażonych, tłustych i wędzonych potraw;
  • unikanie jedzenia przed snem (ostatni posiłek należy spożyć na dwie-trzy godziny przed snem);

Dieta w chorobie wrzodowej powinna wykluczać tłuste potrawy, ponieważ tłuszcz sprzyja produkcji soku żołądkowego i nasila objawy choroby. Konieczne jest również rezygnacja z palenia tytoniu i spożywania alkoholu, aby nie podrażniać błony śluzowej narządów trawiennych.

Dieta osób z chorobą wrzodową powinna zawierać produkty pełnoziarniste, chude mięso i ryby, pieczone owoce, gotowane warzywa, niskotłuszczowe produkty mleczne. Można jeść pokarmy, które otaczają ściany żołądka i nie podrażniają jego błony śluzowej.

Przy chorobie wrzodowej nie można jeść tłustych odmian mięsa i ryb, fermentowanych produktów mlecznych, kwaśnych owoców pikantnych i słonych potraw. Wysoka zawartość soli i kwasów może nasilać objawy i uszkadzać ściany żołądka.

Dieta po operacji wrzodu trawiennego powinna zawierać pokarmy o konsystencji płynnej lub puree. Można jeść zupy warzywne i zupy krem, kaszki na mleku, buliony o niskiej zawartości tłuszczu. Decyzję o rozszerzeniu diety podejmuje gastroenterolog po badaniu USG jamy brzusznej.

Produkty niedozwolone przy wrzodach żołądka

Mając wrzody, należy unikać pokarmów, które są długo trawione i zwiększają wydzielanie żołądkowe. Niedozwolone pokarmy w chorobie wrzodowej:

  • wyroby piekarnicze (świeże wypieki, produkty z drożdży i ciasta francuskiego);
  • produkty mleczne (słone rodzaje sera, produkty z kwaśnego mleka);
  • tłuste gatunki mięsa (wieprzowina, gęś, kaczka, konserwy mięsne);
  • tłuste ryby (łosoś, śledź);
  • kasze (perłowa, jęczmienna, pszenna);
  • warzywa (marynowane, kwaszone i kiszone);
  • kwaśne i niedojrzałe owoce;
  • wyroby cukiernicze (lody, czekolada, ciasta).

Z chorobą wrzodową nie można też spożywać smażonych, solonych, marynowanych potraw, pikantnych przypraw, wędzonego mięsa. Nie należy pić napojów gazowanych, kawy, kwaśnych soków owocowych.

Produkty niedozwolone przy wrzodach żołądka

Produkty niedozwolone przy wrzodach żołądka

Jakich owoców nie powinny jeść osoby z chorobą wrzodową?

Osoby cierpiące na wrzody żołądka nie powinny spożywać owoców, które zawierają duże ilości kwasów, ponieważ powodują one podrażnienie błony śluzowej. Nie zaleca się również spożywania owoców z szorstką skórką, która jest dość trudna do strawienia przez żołądek. Owoce niewskazane przy chorobie wrzodowej:

  • owoce cytrusowe (cytryny, pomarańcze, mandarynki, grejpfruty);
  • brzoskwinie;
  • ananasy;
  • granaty;
  • wiśnie;
  • śliwki;
  • kiwi.

Gastroenterolodzy zalecają także unikanie owoców, które zawierają duże ilości fruktozy (słodkie jabłka, brzoskwinie), ponieważ zwiększają one wydzielanie żołądkowe. Jabłka i gruszki można spożywać w formie pieczonej lub przygotowywać z nich kompoty. Przy chorobie wrzodowej nie należy pić soków z kwaśnych owoców (granat, pomarańcza, cytryna).

Jakich warzyw nie powinny spożywać osoby cierpiące na wrzody żołądka?

Jeśli masz wrzody, zrezygnuj z solonych, kiszonych i marynowanych warzyw, ponieważ zawierają kwas, który negatywnie wpływa na ściany żołądka. Surowe warzywa, bogate w gruboziarnisty błonnik, mogą spowolnić proces trawienia, dlatego należy wybierać warzywa gotowane i duszone. Warzywa niedozwolone przy wrzodach żołądka:

  • rzepa;
  • rzodkiewka;
  • biała kapusta;
  • szpinak;
  • cebula;
  • czosnek;
  • pomidory;
  • szczaw.

Osoby cierpiące na wrzody żołądka nie powinny spożywać kiszonej kapusty i pomidorów z powodu ryzyka zwiększenia wydzielania żołądkowego. Sałatki należy przyrządzać z gotowanych lub duszonych warzyw, ponieważ błonnik poddany obróbce termicznej jest łatwiejszy do strawienia.

Jakiego typu mięsa nie powinny jeść osoby z wrzodami żołądka?

Osoby cierpiące na wrzody żołądka nie powinny jeść tłustego, wędzonego i smażonego mięsa, gdyż żołądek źle je trawi, a trawienie trwa długo. Należy również unikać przetworzonego mięsa (kiełbas, parówek, konserw). Z gotowanej kiełbasy należy zrezygnować, ponieważ może zawierać barwniki i konserwanty. Zabronione produkty mięsne z chorobą wrzodową:

  • wieprzowina;
  • kaczka;
  • gęś;
  • baranina;
  • drób ze skórą.

Nie należy spożywać smalcu i tłuszczu, ponieważ nadmierne ilości tłuszczów zwierzęcych podrażniają błonę śluzową żołądka. Niedozwolone są również buliony i zupy z tłustych gatunków mięs.

Produkty dozwolone i zalecane osobom cierpiącym na wrzody żołądka

Przy chorobie wrzodowej można spożywać miękkie, niskotłuszczowe i lekkostrawne pokarmy, które nie podrażniają błony śluzowej. Pokarmy dozwolone przy chorobie wrzodowej:

  • grzanki z białego chleba, herbatniki z ciasta o obniżonej zawartości tłuszczu;
  • jajka (gotowane na miękko i omlet na parze);
  • niskotłuszczowe produkty mleczne (niskotłuszczowy twaróg, jogurt);
  • chude mięso (kurczak, królik, indyk);
  • chude ryby (dorsz, szczupak, mintaj);
  • płatki owsiane, kasza manna, kasza gryczana;
  • warzywa gotowane i duszone;
  • owoce niekwaśne (także w postaci dżemu i puree);

Przy chorobie wrzodowej można pić mocną herbatę, wywar z dzikiej róży, kompoty z niekwaśnych owoców. Do herbaty można dodać mleko lub śmietanę. Można również pić niegazowaną wodę mineralną. Oleje roślinne, które otaczają ściany żołądka (oliwa z oliwek, olej z czarnuszki) są korzystne w przypadku wrzodówю Masło można spożywać w niewielkich ilościach, ponieważ zawiera dużo tłuszczu. Pełną listę polecanych produktów ustala gastroenterolog po wykonaniu endoskopii.

Pokarmy dozwolone i zalecane przy wrzodach żołądka

Pokarmy dozwolone i zalecane przy wrzodach żołądka

Jakie owoce można jeść przy chorobie wrzodowej?

Mając wrzody żołądka, można jeść miękkie i dojrzałe owoce, które nie zawierają kwasu. Zaleca się obrać owoce ze skórki, usunąć pestki i zetrzeć owoce na tarce. Owoce dozwolone przy chorobie wrzodowej:

  • banany;
  • pieczone jabłka i gruszki;
  • kaki;
  • awokado;
  • mango.

Przy wrzodach żołądka można spożywać suszone owoce (figi, daktyle, morele). Najlepsze są banany i kaki, gdyż nie podrażniają błony śluzowej i zawierają przydatne witaminy (potas, witaminę B3).

Jakie warzywa można jeść przy chorobie wrzodowej?

Osoby cierpiące na wrzody żołądka mogą spożywać miękkie warzywa w postaci gotowanej lub duszonej. Zalecane są buliony warzywne, puree, suflety, które są szybko trawione i nie podrażniają żołądka. Warzywa zalecane w chorobie wrzodowej:

  • ziemniaki;
  • marchew;
  • buraki;
  • kalafior;
  • zielony groszek;
  • dynia;
  • cukinia.

Ziemniaki można spożywać w postaci gotowanej, duszonej, można również spożywać sok ziemniaczany. Zalecany jest również sok z dyni, ponieważ zawiera witaminy A, C i B, które wspomagają regenerację tkanek. Do zup można dodawać gotowaną cebulę i niewielką ilość ziół (pietruszka, koperek). Spożywanie warzyw pozwala dostarczyć niezbędnych witamin i błonnika, które usprawniają trawienie.

Jakie kasze można jeść przy chorobie wrzodowej?

Mając wrzody żołądka, można jeść kasze z miękkich zbóż, które zawierają zdrowe węglowodany, witaminy i minerały. Kasza zalecana przy chorobie wrzodowej:

  • płatki owsiane;
  • kasza gryczana;
  • ryż;
  • kasza manna.

Płatki owsiane, ryż lub kasza manna mogą być gotowane na wodzie lub na chudym mleku. Można dodać niewielką ilość masła, cukru lub soli. Do owsianki nie należy dodawać pikantnych przypraw, gdyż powodują nadmierne wydzielanie soku żołądkowego.

Jakie mięso mogą jeść osoby cierpiące na wrzody żołądka?

W diecie może znaleźć się chude mięso, które jest szybko trawione i przyswajane przez żołądek. Dozwolone rodzaje mięsa przy chorobie wrzodowej:

  • kurczak;
  • indyk;
  • mięso królicze;
  • cielęcina;
  • wołowina.

Wątróbka drobiowa jest korzystna przy wrzodach żołądka, ponieważ zawiera beta-karoten i witaminę E. Mięso może być gotowane, lub duszone. Można przyrządzać zupy i buliony mięsne, kotlety, bitki.

Które ryby mogą spożywać osoby chore na wrzody żołądka?

Osoby cierpiące na chorobę wrzodową mogą spożywać ryby o niskiej zawartości tłuszczu. Ryby morskie są uważane za bardziej tłuste niż ryby rzeczne lub jeziorne. Zalecane ryby przy wrzodach żołądka i dwunastnicy:

  • dorsz;
  • tuńczyk;
  • szczupak;
  • mintaj;
  • pangaz;
  • gładzica.

Ryby można spożywać w postaci gotowanej lub duszonej. Kotlety rybne i niskotłuszczowe buliony rybne także są zalecane przy wrzodach żołądka. Dania rybne dostarczają organizmowi białka, wapnia, magnezu i pozytywnie wpływają na trawienie.

Nabiał i fermentowane produkty mleczne a wrzody żołądka

Mleko zawiera korzystne składniki (wapń, białko, witaminę A) i można je spożywać przy wrzodach żołądka. Należy wybierać niskotłuszczowe odmiany produktów mlecznych (o zawartości tłuszczu nie większej niż dwa do trzech procent). Mleko kozie uważa się najlepsze dla osób z wrzodami, ponieważ zawiera mniej laktozy niż mleko krowie i jest łatwiej trawione. Zalecane produkty mleczne przy chorobie wrzodowej:

  • odtłuszczony twaróg i śmietana;
  • jogurty naturalne;
  • chude sery (mozzarella, feta).

Badania wykazały, że probiotyki znajdujące się w jogurcie mogą pomóc zwalczać bakterie Helicobacter pylori. Osoby cierpiące na wrzody powinny unikać słonych i ostrych serów, które podrażniają błonę śluzową. Należy unikać produktów z kwaśnego mleka (kefir, ajran), ponieważ zwiększają kwasowość żołądka.

Miód, cukier i słodycze a wrzody żołądka

Przy chorobie wrzodowej cukier należy spożywać w ograniczonych ilościach, wybierając ten naturalny, zawarty w owocach. Jako substancję słodzącą można stosować miód. Propolis łagodzi stany zapalne błony śluzowej żołądka i normalizuje wydzielanie soku żołądkowego.

Można bezpiecznie spożywać dżem z niekwaśnych owoców (gruszek, jabłek). W małych ilościach dozwolone są orzechy włoskie z miodem, słodkie suszone owoce (daktyle, rodzynki). Nie zaleca się spożywania czekolady, ciast i ciastek z tłustym kremem, gdyż powodują podrażnienie błony śluzowej żołądka i nasilają objawy choroby.

Przyprawy a wrzody żołądka

W chorobie wrzodowej należy wykluczyć z diety pikantne przyprawy, które zwiększają wydzielanie soku żołądkowego. Można stosować w niewielkich ilościach przyprawy, które nie działają drażniąco na błonę śluzową żołądka. Dozwolone przyprawy w chorobie wrzodowej:

  • kurkuma;
  • kolendra;
  • kardamon;
  • bazylia.

Nie należy stosować ostrej papryki, cykorii, ciecierzycy, gorczycy. Ostre przyprawy mogą nasilać objawy choroby wrzodowej i utrudniać proces trawienia.

Zioła a wrzody żołądka

Przed spożyciem ziół należy skonsultować się z gastroenterologiem, aby nie pogorszyć stanu wrzodów żołądka. W leczeniu wrzodów można stosować zioła, z których przygotowuje się napary i herbatki. Zioła zalecane na wrzody trawienne:

  • mięta pieprzowa;
  • rumianek;
  • dziurawiec zwyczajny;
  • nagietek;
  • krwawnik pospolity;
  • podbiał. 

Herbatki z mięty pieprzowej i rumianku mogą działać przeciwzapalnie i łagodząco na wrzody żołądka. Korzystne w chorobie wrzodowej żołądka może być również picie naparów z babki lancetowatej i nasion lnu, ponieważ zawierają one rozpuszczalny błonnik, który ułatwia trawienie. Należy jednak pamiętać, że zioła mogą być stosowane tylko jako uzupełnienie leczenia choroby wrzodowej.

Tygodniowy jadłospis dla osób z wrzodami żołądka

Tygodniowy jadłospis dla pacjentów z chorobą wrzodową powinien zawierać różnorodne potrawy: warzywa, owoce, chude mięso i ryby, produkty zbożowe. Każdego dnia powinno się spożywać co najmniej trzy główne posiłki i dwie przekąski; nie zaleca się pomijania posiłków.

Tygodniowy jadłospis dla osób z wrzodami żołądka

Dzień tygodnia

Śniadanie

Drugie śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Kolacja

Poniedziałek

Kasza manna na mleku, herbatniki, słaba herbata

Twarożek odtłuszczony ze świeżymi jagodami

Zupa na bulionie warzywnym z kurczakiem lub rybą, pieczone warzywa, kisiel z owoców leśnych

Kefir

Puree ziemniaczane, kotlety z kurczaka gotowane na parze, kompot jabłkowy

Wtorek

Owsianka na mleku, słaba herbata

Pieczone jabłko z miodem

Zupa krem z cukinii, gotowana kasza gryczana, klopsiki z kurczaka, kisiel jagodowy

Niskotłuszczowy twarożek z dodatkiem świeżego, drobno pokrojonego banana, napar z owoców dzikiej róży

Duszone warzywa (ziemniaki, cukinia, marchew), słaba herbata

Środa

Herbatniki, puree jabłkowe, słaba herbata

Sałatka owocowa z jogurtem

Zupa z domowym makaronem na wywarze warzywnym, filet z kurczaka i tłuczone ziemniaki

Herbatniki, napar z owoców dzikiej róży

Pierś z kurczaka pieczona w folii z marchewką, kisiel z owoców leśnych

Czwartek

Zapiekanka twarogowa, jajko na twardo, słaba herbata

Pieczone jabłko z miodem

Jarzynowa zupa-krem, gotowana chuda wołowina, pieczone ziemniaki w mundurkach

Słodycze typu pianki (np. zefir),

 słaba herbata

Gulasz z cukinii, kotleciki z kurczaka, kompot truskawkowy

Piątek

Kasza gryczana na mleku lub wodzie, napar z owoców dzikiej róży

Omlet na parze, pieczona gruszka

Zupa jarzynowa z klopsikami z kurczaka, gotowana ryba z tłuczonymi ziemniakami, filiżanka herbaty ziołowej

Odtłuszczony jogurt, herbatniki, kompot jabłkowy

Zapiekanka z mięsem królika, ziemniakami i kalafiorem

Sobota

Omlet na parze, słaba herbata

Niskotłuszczowy twarożek z dodatkiem świeżego, drobno pokrojonego banana

Zupa krem z dyni, domowy makaron, kisiel wiśniowy

Sałatka owocowa

Pieczona pierś z kaczki z tłuczonymi ziemniakami

Niedziela

Kasza ryżowa z dynią, kompot z owoców leśnych

Pieczone jabłko

Zupa krem z cukinii, gulasz wołowy z warzywami, słaba herbata

Twaróg ze świeżymi owocami

Kotlety rybne na parze z ziemniakami z wody, kisiel z owoców leśnych

Przepisy dla osób cierpiących na wrzody żołądka i dwunastnicy

Dieta osób z chorobą wrzodową powinna być zbilansowana i zawierać pokarmy bogate w błonnik, probiotyki, witaminę A i C, cynk, selen,. Pozwoli to zmniejszyć liczbę bakterii Helicobacter pylori, leczyć wrzody i zapobiegać rozwojowi powikłań. Osoby chorujące na wrzody powinny, gotować potrawy na parze, piec w piekarniku lub multicookerze. Wybraliśmy proste przepisy na dania dla osób z wrzodami żołądka i dwunastnicy.

Przepisy dietetyczne

1
Zupa ziemniaczano-dyniowa
2
Kurczak z warzywami pieczony w piekarniku
3
Kotlety na parze
4
Pudding gruszkowy
5
Kurczak z jabłkami
1

Zupa ziemniaczano-dyniowa

Dieta na wrzody żołądka i dwunastnicy: menu i przepisy
Czas ogólny
30 min
Opracowanie
5 min
Przygotowanie
25 min
Kalorie na porcję
240
Liczba porcji
4

Składniki

  • dynia –130 g;
  • średnie ziemniaki – 2-3 sztuki;
  • niskotłuszczowa śmietana (10-20% zawartości tłuszczu) – 2 łyżki;
  • zioła.

Przygotowanie

  1. Ziemniaki i dynię obierz i ugotuj.
  2. Do ugotowanych warzyw dodaj śmietanę i wymieszaj.
  3. Gotuj na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż warzywa będą miękkie.
  4. Odstaw zupę do całkowitego ostygnięcia, a następnie zmiksuj ją blenderem ręcznym.
  5. Dodaj przyprawy do smaku (na przykład sól, niewielką ilość pieprzu i tymianku).
2

Kurczak z warzywami pieczony w piekarniku

Dieta na wrzody żołądka i dwunastnicy: menu i przepisy
Czas ogólny
45 min
Opracowanie
15 min
Przygotowanie
30 min
Kalorie na porcję
210
Liczba porcji
4

Składniki

  • pierś z kurczaka – 1 kg;
  • cukinia – 2 sztuki;
  • brokuły – 300 g;
  • średnia marchewka – 1 sztuka;
  • papryka słodka – 2 sztuki;
  • olej roślinny – 2 łyżki;
  • suszone włoskie zioła.

Przygotowanie

  1. Obierz i grubo posiekaj marchew, brokuły, cukinię i paprykę.
  2. Filet z kurczaka pokrój w kostkę, dodaj warzywa i dwie łyżki oleju roślinnego.
  3. Dodaj ulubione przyprawy do smaku i wymieszaj wszystkie składniki.
  4. Umieść wszystkie składniki na blasze do pieczenia. Piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez pół godziny, od czasu do czasu mieszając.
  5. Przełóż pierś z kurczaka z warzywami na talerz i posyp suszonymi włoskimi ziołami.
3

Kotlety na parze

Dieta na wrzody żołądka i dwunastnicy: menu i przepisy
Czas ogólny
50 min
Opracowanie
10 min
Przygotowanie
40 min
Kalorie na porcję
205
Liczba porcji
2

Składniki

  • chude mięso – 100 g;
  • chleb pszenny – 1 bochenek;
  • mleko lub woda – 15 ml;
  • oliwa z oliwek – 1 łyżeczka;
  • sól.

Przygotowanie

  1. Zmiel mięso w blenderze lub w maszynce do mięsa.
  2. Dodaj chleb namoczony w wodzie, oliwę z oliwek, odrobinę soli i wymieszaj.
  3. Uformuj kotlety i gotuj w kąpieli wodnej lub parowarze przez 40 minut.
  4. Podawaj z gotowanym ryżem lub warzywnym puree.
4

Pudding gruszkowy

Dieta na wrzody żołądka i dwunastnicy: menu i przepisy
Czas ogólny
35 min
Opracowanie
15 min
Przygotowanie
20 min
Kalorie na porcję
300
Liczba porcji
5

Składniki

  • kasza manna – 1 łyżka;
  • mleko o niskiej zawartości tłuszczu – 3 łyżki;
  • cukier – 1 łyżka;
  • gruszki średniej wielkości – 6 sztuk;
  • jajka – 3 sztuki;
  • wanilina;
  • masło – 2 łyżki.

Przygotowanie

  1. Doprowadź mleko do wrzenia i zdejmij kożuch. Dodaj wanilinę.
  2. Przesiej kaszę mannę i wsyp ją do mleka, nie wyłączając palnika. Gdy kasza się zagotuje, dodaj do niej masło.
  3. Żółtka wymieszaj z cukrem i dodaj do kaszy.
  4. Umyj, obierz, pokrój gruszki i dodaj do kaszy.
  5. Osobno ubij białka na pianę, dodaj do gotowej kaszy, wymieszaj.
  6. Umieść pudding w formie lub rondlu i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut w kąpieli wodnej.
5

Kurczak z jabłkami

Dieta na wrzody żołądka i dwunastnicy: menu i przepisy
Czas ogólny
60 min
Opracowanie
10 min
Przygotowanie
50 min
Kalorie na porcję
200
Liczba porcji
2

Składniki

  • pierś z kurczaka – 1 sztuka;
  • średnie jabłka – 3 sztuki;
  • olej roślinny –1 łyżka;
  • pietruszka – 2 gałązki;
  • sól.

Przygotowanie

  1. Pokrojoną pierś z kurczaka posól i posyp natką pietruszki.
  2. Jabłka umyj, obierz i pokrój w plasterki.
  3. Zawiń kurczaka i jabłka w rękaw do pieczenia lub folię.
  4. Piecz w multicookerze lub piekarniku na średniej mocy przez 40-50 minut.

Gastroenterologia w Doctorpro Wrocław

Dieta na wrzody żołądka i dwunastnicy: menu i przepisy
Adres
ul. Gen. Jana Henryka Dąbrowskiego, 40, 50-457 Wrocław, Polska
Nr telefonu
Harmonogram
Pn-Pt: 8:00-20:00
Sob: 8:00-15:00

Popularne pytania

Jakie owoce i warzywa można jeść, mając wrzody żołądka?

Przy wrzodach żołądka warto jeść jabłka, maliny, jagody, jeżyny, truskawki, gruszki. Z warzyw można jeść kalafiora, rzodkiewki, brokuły, marchew, paprykę. Te warzywa i owoce są bogate w przeciwutleniacze i mają działanie przeciwzapalne.

Jak długo goją się wrzody żołądka i dwunastnicy?

Czas trwania leczenia choroby wrzodowej zależy od postaci choroby (ostra lub przewlekła), rodzaju wrzodu (wrzód trawienny, perforowany wrzód trawienny), liczby wrzodów i przyczyn ich pojawienia się. Przebieg terapii jest zwykle przepisywany na dwa tygodnie. Po tym, jak pacjent wypije przepisane leki, gastroenterolog przeprowadza powtórną diagnozę.

Czym różni się wrzód trawienny od nadżerki żołądka?

W przypadku nadżerki żołądka uszkodzona jest tylko powierzchowna warstwa żołądka (błona śluzowa). Jeśli nadżerka nie jest leczona, może rozwinąć się wrzód, który charakteryzuje się uszkodzeniem nie tylko błony śluzowej, ale także warstwy podśluzowej i mięśniowej żołądka. Gdy wrzód się goi, powstaje blizna, podczas gdy nadżerka nie.

Czy wrzody można wyleczyć dietą?

Dieta na wrzody żołądka powinna zawierać pokarmy zawierające przeciwutleniacze, błonnik i probiotyki w dużych ilościach. Dieta na wrzody żołądka może jedynie złagodzić objawy i poprawić ogólne samopoczucie, ale aby pozbyć się wrzodów, potrzebny jest kurs terapii lekowej, który jest przepisywany przez lekarza po badaniu.

Czy można leczyć wrzody żołądka poprzez post?

Nie zaleca się stosowania głodówek, gdyż zwiększa to kwasowość soku żołądkowego i może nasilać objawy choroby.

Jak pić olej z rokitnika na chorobę wrzodową?

Olej z rokitnika ma działanie przeciwzapalne, zawiera witaminy A, E i C i może być stosowany w leczeniu wrzodów żołądka jako kompleksowa terapia. Można stosować nie więcej niż trzy do czterech łyżeczek oleju z rokitnika dziennie. Dawki i czas stosowania oleju z rokitnika są przepisywane przez gastroenterologa po badaniu.

Co mogę pić, gdy mam wrzody żołądka?

Przy chorobie wrzodowej można pić herbaty ziołowe, kompoty, niegazowaną wodę mineralną. Zabronione jest picie alkoholu, kawy, mocnej czarnej herbaty, soków z kwaśnych owoców i jagód.

Czy można jeść pilaw przy chorobie wrzodowej żołądka?

Pilaw mogą spożywać osoby z chorobą wrzodową żołądka, pod warunkiem, że jest on odpowiednio przyrządzony. Nie można gotować pilawu z tłustych odmian mięsa (baranina, wieprzowina), dodawać pikantnych przypraw (słodki groszek, czarny i czerwony pieprz). Można natomiast przygotować pilaw z białego ryżu z kurczakiem lub indykiem.

Czego nie należy jeść przy chorobie wrzodowej?

W przypadku choroby wrzodowej nie można jeść pikantnych, tłustych, wędzonych, słonych, smażonych potraw i fast foodów. Nie zaleca się także spożywania tłustego mięsa (wieprzowina, kaczka), kwaśnych owoców (owoce cytrusowe, żurawina, jagody), marynowanych i solonych warzyw, słodyczy (czekolada, lody).

Co można jeść przy wrzodach żołądka?

Jeśli masz wrzody żołądka, możesz jeść lekkie i niskotłuszczowe potrawy: niekwaśne owoce (banany, kaki), gotowane warzywa (ziemniaki, marchew), niskotłuszczowe mięso (kurczak, indyk). Można również jeść miękkie rodzaje zbóż (kasza gryczana, płatki owsiane), niskotłuszczowe produkty mleczne (jogurt, twarożek), słodycze (miód, pianki).

5 of 5 na podstawie 1 ocena
Dieta na wrzody żołądka i dwunastnicy: menu i przepisy
Autor
Tkachenko Marina
Lekarz ogólny. Siedem lat doświadczenia.

Zadaj pytanie gastroenterologowi
«Doctorpro»

Inne artykuły na ten temat

Artykuły powiązane:

Komentarze

Dodaj komentarz

Antonina 3 tygodnie temu
Dzień dobry, dziękuję za przepisy dla pacjentów z wrzodami. Czy wszystkie powyższe potrawy można jeść mając otwarty wrzód żołądka?
Odpowiedz
Tkachenko Marina
Tkachenko Marina
3 tygodnie temu
Dzień dobry. Potrawy wymienione w artykule można włączyć do diety w przypadku każdego rodzaju wrzodów. Jednak dieta i odżywianie w chorobie wrzodowej powinny być wcześniej omówione z lekarzem, ponieważ mogą istnieć indywidualne przeciwwskazania.
Helena 3 tygodnie temu
Dzień dobry. Chciałabym wiedzieć jak się odżywiać w czasie zaostrzenia choroby wrzodowej? Nie mam w ogóle apetytu, ale lekarz mówi, że muszę coś jeść. Czy mogę ograniczyć się do małych przekąsek?
Odpowiedz
Tkachenko Marina
Tkachenko Marina
3 tygodnie temu
Dzień dobry, nie należy rezygnować z jedzenia w przypadku wrzodów, ponieważ głodówka negatywnie wpływa na regenerację i spowalnia gojenie się wrzodów. Należy ustalić dzienny harmonogram posiłków, dzieląc je na mniejsze porcje.
Izabela 1 miesiąc temu
Wypróbowałam przepisy dla osób z wrzodami, wszystko wyszło bardzo smacznie, dziękuję. Czy mogę używać innych produktów mlecznych oprócz zakazanego mleka krowiego (np. kefiru)?
Odpowiedz
Tkachenko Marina
Tkachenko Marina
1 miesiąc temu
Dzień dobry, mleko krowie można zastąpić mlekiem roślinnym, które nie przyczynia się do produkcji dużych ilości kwasu. Inne produkty mleczne nie są przeciwwskazane przy wrzodach, ale przed ich spożyciem warto skonsultować się z lekarzem.
Roksana 1 miesiąc temu
Jak należy się odżywiać po operacji wrzodów? Minął tydzień od operacji, lekarz powiedział, że wszystko dobrze się goi. Czy mogę jeść wszystko?
Odpowiedz
Tkachenko Marina
Tkachenko Marina
1 miesiąc temu
Po operacji wrzodu żołądka lub dwunastnicy dieta powinna być bardziej restrykcyjna. Dieta zależy od rodzaju wrzodu i indywidualnych cech pacjenta. Dlatego przed włączeniem nowych pokarmów do diety należy skonsultować się z lekarzem, który powinien ocenić stan zdrowia i rekonwalescencję po operacji.
Dominika 1 miesiąc temu
Czy oprócz żywności zawierającej witaminę A muszę przyjmować suplementy witaminowe? Jeśli tak, to które powinienem wybrać?
Odpowiedz
Tkachenko Marina
Tkachenko Marina
1 miesiąc temu
Witamina A wspomaga produkcję śluzu w przewodzie pokarmowym, więc organizm potrzebuje jej podczas leczenia choroby wrzodowej. Witaminę A można uzyskać z żywności (wątroba, warzywa, szpinak) lub przyjmować suplementy, które zgodnie z wynikami badań może przepisać lekarz.
Administratorem danych osobowych jest DOCTORPRO POLAND SP. Z O.O. z siedzibą w Łodzi oraz DOCTORPRO WROCLAW SP. Z O.O. z siedzibą we Wrocławiu. Niniejsza strona internetowa używa plików „cookies” w celach określonych w Polityce plików cookies, w szczególności w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony oraz dostosowania wyglądu strony do indywidualnych preferencji użytkowników (personalizacja).
Kliknij „Akceptuję” jeżeli zgadzasz się na użycie plików „cookies” do celów opisanych w Polityce plików cookies. Możesz również nie wyrazić zgody na użycie plików „cookies”. Wyłączenie plików cookies może spowodować trudności w korzystaniu ze strony.
Formularz kontaktowy
Klikając na "Wyślij" wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych i akceptujesz warunki polityki prywatności umowy użytkownika umowy użytkownika
Превышен лимит запросов. Попробуйте через 5 мин.

Pliki cookie - szczegóły

Cookies systemowe
Cookies systemowe są niezbędne do uruchomienia podstawowych funkcji tej strony – formularzy zgłoszeniowych, ocen artykułów itp. Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych osobowych
Funkcjonalne pliki cookies
Marketingowe pliki cookies