+48 800 003 033

Cholesterol: normy stężenia we krwi, przyczyny jego wzrostu i sposoby na obniżenie

Cholesterol: normy stężenia we krwi, przyczyny jego wzrostu i sposoby na obniżenie
badania laboratoryjne
Zaktualizowano: 10 April 2024
Czytać 8 minut Opublikowano: 10 April 2024 140
Według statystyk zbyt wysoki poziom cholesterolu odpowiada za 2,6 miliona zgonów i 29,7 miliona przypadków niepełnosprawności. Gdy poziom cholesterolu we krwi wzrasta, rośnie ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.

Czym jest cholesterol?

Cholesterol to substancja przypominająca konsystencją wosk, która zalicza się do grupy tłuszczów (lipidów). Największa ilość cholesterolu wytwarzana jest w wątrobie. Mniejsze ilości produkowane są w nabłonku jelitowym, korze nadnerczy i gruczołach płciowych (jajnikach u kobiet i jądrach u mężczyzn). Cholesterol jest również dostarczany do organizmu ludzkiego wraz z pożywieniem.

Funkcje cholesterolu

Funkcja

Charakterystyka

Wytwarzanie hormonów

Cholesterol jest prekursorem procesu syntezy hormonów układu płciowego (estrogenu, progesteronu i testosteronu) oraz hormonów kory nadnerczy (kortyzolu i aldosteronu)

Funkcje strukturalne

Cholesterol jest głównym składnikiem błon komórkowych w organizmie. Zapewnia stabilność i przepuszczalność błon, wspierając utrzymanie ich struktury i funkcji.

Synteza witaminy D

Cholesterol odgrywa główną rolę w procesie wytwarzania witaminy D w skórze pod wpływem promieniowania ultrafioletowego. Witamina D jest niezbędna dla prawidłowego metabolizmu wapnia i fosforu, a także dla zdrowia kości i układu odpornościowego.

Trawienie

Cholesterol jest niezbędny do tworzenia kwasów żółciowych, które pomagają rozkładać i przyswajać tłuszcze zawarte w pożywieniu. Kwasy żółciowe, które zawierają cholesterol, są wydzielane do jelit i pomagają łączyć tłuszcze z wodą, ułatwiając ich trawienie i wchłanianie.

Cholesterol odgrywa również rolę w tworzeniu osłonki mielinowej, która otacza włókna nerwowe. Mielina zapewnia izolację elektryczną i usprawnia przekazywanie impulsów nerwowych, co jest ważne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.

Czy istnieje zły cholesterol?

Istnieje kilka rodzajów cholesterolu w zależności od właściwości i roli w organizmie. Rodzaje cholesterolu:

  • lipoproteiny o niskiej gęstości (LDL). Jest on uważany za "zły" cholesterol, ponieważ jego wysoki poziom może wiązać się ze zwiększonym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych. LDL transportuje cholesterol z wątroby do tkanek i narządów organizmu, gdzie łączy się on z innymi substancjami we krwi i odkłada się na ścianach tętnic, tworząc blaszki miażdżycowe;
  • lipoproteiny o wysokiej gęstości (HDL). Jest to "dobry" cholesterol, ponieważ pomaga usunąć nadmierne ilości substancji tłuszczopodobnej z tkanek i tętnic, transportując ją z powrotem do wątroby w celu dalszego przetworzenia i wydalenia z organizmu. Ma właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne, poprawia funkcjonowanie śródbłonka naczyniowego i zapobiega powstawaniu zakrzepów krwi, zmniejszając ryzyko zakrzepicy i niedrożności tętnic;
  • trójglicerydy (forma lipidów, w której magazynowana jest energia w organizmie). Powstają one z nadmiaru kalorii, które nie są od razu wykorzystane jako energia i są przechowywane w komórkach tłuszczowych.

Cholesterol całkowity to łączna zawartość cholesterolu we krwi, (LDL i HDL oraz trójglicerydów). Służy jako podstawowy wskaźnik przy ocenie stopnia ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.

Normy poziomu cholesterolu u kobiet i mężczyzn

Normy cholesterolu mogą się różnić w zależności od płci, wieku, wywiadu rodzinnego i indywidualnego (obecność chorób przewlekłych, poziom cukru we krwi).

Normy poziomu cholesterolu we krwi dla mężczyzn

Wiek

Cholesterol całkowity (mmol/l)

Cholesterol HDL (mmol/l)

Cholesterol LDL (mmol/l)

Trójglicerydy (mmol/l)

20-29 lat

Poniżej 5,18

Powyżej 1,03

Poniżej 3,37

Poniżej 1,70

30-39 lat

Poniżej 5,59

Powyżej 1,03

Poniżej 3,37

Poniżej 1,70

40-49 lat

Poniżej 5,80

Powyżej 1,03

Poniżej 4,14

Poniżej 1,88

50-59 lat

Poniżej 6,18

Powyżej 1,03

Poniżej 4,90

Poniżej 2,26

60-69 lat

Poniżej 6,41

Powyżej 1,03

Poniżej 5,18

Poniżej 2,53

70+ lat

Poniżej 6,63

Powyżej 1,03

Poniżej 5,40

Poniżej 2,82

Dla Twojej wygody udostępniamy naszą tabelę w formie ilustracji. W razie potrzeby możesz ją zapisać lub udostępnić znajomym.

Tabela norm poziomu cholesterolu we krwi u mężczyzn

Tabela norm poziomu cholesterolu we krwi u mężczyzn

Zwykle cholesterol u mężczyzn wzrasta po 45 roku życia, a u kobiet – po 55 roku życia. Wzrost poziomu lipidów jest związany ze zmianami hormonalnymi.

Normy cholesterolu dla kobiet w zależności od wieku

Wiek

Cholesterol całkowity (mmol/l)

Cholesterol HDL (mmol/l)

Cholesterol LDL (mmol/l)

Trójglicerydy (mmol/l)

20-29 lat

Poniżej 5,18

Powyżej 1,55

Poniżej 3,37

Poniżej 1,70

30-39 lat

Poniżej 5,59

Powyżej 1,30

Poniżej 3,99

Poniżej 1,70

40-49 lat

Poniżej 5,80

Powyżej 1,30

Poniżej 4,14

Poniżej 1,88

50-59 lat

Poniżej 6,18

Powyżej 1,30

Poniżej 4,90

Poniżej 2,26

60-69 lat

Poniżej 6,41

Powyżej 1,30

Poniżej 5,18

Poniżej 2,53

70+ lat

Poniżej 6,63

Powyżej 1,30

Poniżej 5,40

Poniżej 2,82

Dla Twojej wygody udostępniamy naszą tabelę w formie ilustracji. W razie potrzeby możesz ją zapisać lub udostępnić znajomym.

Tabela norm poziomu cholesterolu we krwi u kobiet

Tabela norm poziomu cholesterolu we krwi u kobiet

Zwykle całkowity poziom cholesterolu wzrasta w drugim lub trzecim trymestrze ciąży nawet o 50%, ponieważ organizm wykorzystuje lipidy na potrzeby wzrostu i rozwoju płodu. Poziom cholesterolu normalizuje się w ciągu miesiąca po porodzie.

Jaki poziom cholesterolu uważa się za krytyczny?

Zazwyczaj poziom "złego" cholesterolu przekraczający 5,4 mmol/l uznaje się za krytyczny. Jednak definicja krytycznego poziomu cholesterolu może się różnić w zależności od indywidualnych czynników: obecności innych chorób (na przykład cukrzycy, schorzeń układu sercowo-naczyniowego), predyspozycji genetycznych.

Przyczyny podwyższonego poziomu cholesterolu

Poziom lipidów może wzrosnąć z powodu predyspozycji genetycznych. Inne przyczyny wysokiego poziomu cholesterolu:

  • niezbilansowana dieta. Dieta bogata w cukier, tłuszcze nasycone i tłuszcze trans podnosi poziom LDL;
  • otyłość. Nadwaga może wpływać na metabolizm lipidów i poziom hormonów, które je regulują;
  • brak aktywności fizycznej. Siedzący tryb życia zmniejsza zdolność organizmu do metabolizowania cholesterolu;
  • palenie tytoniu. Tytoń powoduje stres oksydacyjny i stany zapalne w organizmie, a także zwęża naczynia krwionośne i uszkadza wewnętrzną warstwę ścian naczyniowych tętnic, czyniąc je bardziej podatnymi na miażdżycę;
  • przewlekły stres. Hormony stresu (kortyzol i adrenalina) podnoszą poziom cukru we krwi i powodują stan zapalny, który z czasem prowadzi do produkcji większej ilości cholesterolu;
  • cukrzyca typu 2. Gdy cukru jest za dużo, łączy się on z cząsteczkami cholesterolu;
  • menopauza. Gwałtowny spadek estrogenu podnosi poziom lipidów;
  • choroby wątroby (niealkoholowe stłuszczenie wątroby i stłuszczeniowe zapalenie wątroby). Na tle choroby dochodzi do nieprawidłowego funkcjonowania narządu, przez co nie jest on w stanie produkować, przetwarzać i rozkładać cholesterolu;
  • częste spożywanie alkoholu. Alkohol, podobnie jak cholesterol, jest rozkładany przez wątrobę, więc nadmierne spożycie alkoholu prowadzi do "przeciążenia" i zwiększa ryzyko dysfunkcji narządu;
  • choroby nerek (na przykład zespół nerczycowy, niewydolność nerek). W chorobach nerek funkcja filtracji jest obniżona, co prowadzi do zatrzymywania toksycznych substancji i metabolitów w organizmie, zaburzeń przetwarzania i wydalania cholesterolu.

Poziom cholesterolu mogą również podnosić tabletki antykoncepcyjne, retinoidy, kortykosteroidy, leki przeciwwirusowe i przeciwdrgawkowe, leki moczopędne i beta-blokery. Choroby endokrynologiczne (niedoczynność tarczycy, zespół policystycznych jajników, nadczynność przytarczyc) i choroby trzustki (zapalenie trzustki) mogą być przyczyną wysokiego poziomu cholesterolu u osób szczupłych.

Badania wykazują, że nadmierne spożycie kawy (więcej niż dwie filiżanki dziennie) może być powiązane z poziomem cholesterolu. Kawa French Press, kawa po turecku i espresso nie są filtrowane, więc oleiste związki zawarte w ziarnach (diterpeny) przedostają się do napoju, podnosząc poziom cholesterolu LDL.

Objawy podwyższonego poziomu cholesterolu

W większości przypadków wysoki poziom cholesterolu nie objawia się w żaden sposób i jest wykrywany podczas badania krwi pod kątem profilu lipidowego. Możliwe objawy wysokiego poziomu cholesterolu u kobiet i mężczyzn:

  • guzki tłuszczowe (żółtaki). Żółtawe złogi tworzą się na skórze w okolicy łokci, kolan i pośladków;
  • bóle w klatce piersiowej. Podwyższony poziom cholesterolu może prowadzić do powstawania blaszek miażdżycowych na ścianach tętnic serca, co może powodować stenokardię;
  • trudności w oddychaniu. Zwężenie tętnic spowodowane złogami tłuszczu może pogarszać dopływ krwi do płuc, powodując problemy z oddychaniem w trakcie wysiłku fizycznego;
  • szarawo-białe obwódki wokół oczu. Zwykle występują w okolicy dolnej lub górnej powieki na skutek nagromadzenia lipidów.

Z powodu pogorszenia stanu tętnic może również wzrosnąć ciśnienie krwi i wystąpić chromanie przestankowe, powodujące ból nóg podczas chodzenia i aktywności fizycznej. Oznaki podwyższonego poziomu cholesterolu na twarzy można zobaczyć na zdjęciu.

Wysoki poziom lipidów we krwi jest czynnikiem ryzyka rozwoju chorób sercowo-naczyniowych, które wymagają konsultacji z kardiologiem. Możliwe skutki wysokiego poziomu cholesterolu:

  • miażdżyca;
  • choroba niedokrwienna serca;
  • udar mózgu;
  • choroba tętnic szyjnych i obwodowych;
  • choroba tętnic obwodowych;
  • nadciśnienie tętnicze.

Cholesterol może być również przyczyną rozwoju kamicy żółciowej, marskości wątroby, przewlekłych stanów zapalnych. Aby zbadać profil lipidowy, należy wykonać badanie poziomu cholesterolu.

Jak obniżyć poziom cholesterolu?

Poziom lipidów we krwi można obniżyć, wprowadzając zmiany w stylu życia i przyjmując odpowiednie leki. Metody obniżenia poziomu cholesterolu:

  1. Ograniczenie spożycia napojów alkoholowych.
  2. Zmniejszenie masy ciała.
  3. Rzucenie palenia.

Ważne jest również zwiększenie aktywności fizycznej – należy ćwiczyć przez co najmniej 150 minut tygodniowo. Mogą to być ćwiczenia wzmacniające mięśnie, szybki marsz, pływanie, jazda na rowerze.

W przypadku wysokiego poziomu lipidów kardiolog lub gastroenterolog może przepisać leki. Farmakoterapia wysokiego poziomu cholesterolu może obejmować:

  • statyny. Blokują substancję potrzebną wątrobie do produkcji cholesterolu;
  • inhibitory wchłaniania cholesterolu. Obniżają poziom cholesterolu we krwi dzięki ograniczeniu wchłaniania lipidów pochodzących z pożywienia w jelicie cienkim;
  • kwas bempediowy. Zmniejsza ilość cholesterolu, który przedostaje się do krwiobiegu z pożywienia;
  • żywice wiążące kwasy żółciowe. Pośrednio obniżają poziom cholesterolu, "zmuszając" wątrobę do wykorzystania nadmiaru lipidów do produkcji większej ilości kwasów żółciowych;
  • inhibitory PCSK9. Pomagają wątrobie wchłonąć więcej cholesterolu LDL;
  • fibraty. Zmniejszają wytwarzanie przez wątrobę lipoprotein o bardzo niskiej gęstości i przyspieszają usuwanie trójglicerydów z krwi;
  • niacyna. Ogranicza zdolność wątroby do produkcji cholesterolu LDL.

Suplementacja kwasów tłuszczowych omega-3 również może pomóc obniżyć poziom trójglicerydów. Rodzaj leku i jego dawkowanie określa lekarz w zależności od stężenia cholesterolu określonego podczas badania, wieku i występowania chorób przewlekłych.

Jakie produkty spożywcze obniżają poziom cholesterolu?

"Zabójcami" cholesterolu tłuszcze nienasycone, błonnik i niskotłuszczowe produkty mleczne, które należy włączyć do diety w celu obniżenia poziomu lipidów.

Produkty spożywcze obniżające poziom cholesterolu

Produkty pełnoziarniste

Płatki owsiane, otręby pszenne, komosa ryżowa, jęczmień, kasza gryczana

Owoce i warzywa

Jabłka, gruszki, owoce cytrusowe (pomarańcze, cytryny i grejpfruty), owoce jagodowe (truskawki, jagody i maliny), awokado, brokuły, marchew, szpinak

Ryby

Łosoś, tuńczyk, sardynki, makrela, śledź

Orzechy i nasiona

Orzechy włoskie, migdały, orzechy laskowe, nasiona chia, len

Rośliny strączkowe i inne źródła białka

Soczewica, fasola, ciecierzyca, komosa ryżowa, tofu

Oleje roślinne

Oliwa z oliwek, olej kokosowy i olej z awokado

Napoje

Zielona herbata

Zaleca się spożywanie produktów obniżających poziom cholesterolu na surowo, gotowanych lub pieczonych. Ważne jest, aby zrezygnować z grillowania, smażenia na oleju słonecznikowym i w głębokim tłuszczu.

Przy wysokim poziomie cholesterolu można spożywać banany, ponieważ są one bogate w potas i błonnik pokarmowy. Banany są smaczną i zdrową alternatywą dla innych słodyczy lub przekąsek, które mogą zawierać więcej tłuszczów nasyconych i dodany cukier.

Dieta dla osób z wysokim poziomem cholesterolu

Odpowiednia dieta, która zakłada rezygnację z tłuszczów nasyconych i tłuszczów trans, pomoże unormować poziom cholesterolu. Dieta dla osób z wysokim poziomem cholesterolu:

  1. Włącz do codziennej diety owoce, warzywa i produkty pełnoziarniste.
  2. Wybieraj zdrowe źródła białka (chude mięso i owoce morza, rośliny strączkowe). Ogranicz także spożycie czerwonego mięsa (jeden do trzech razy w tygodniu).
  3. Spożywaj tłuste ryby (łosoś, sardynki i makrelę) co najmniej dwa razy w tygodniu.
  4. Wprowadź do diety zdrowe tłuszcze (orzechy, nasiona, awokado, oliwki i oleje roślinne).
  5. Zastąp cukier naturalnymi słodzikami lub stewią.

Warto również wybierać mleko o niskiej lub obniżonej zawartości tłuszczu (0-1%) oraz jogurty. Zamiast soli do przyprawiania potraw można używać ziół.

Tygodniowe menu dla osób z wysokim poziomem cholesterolu

Jadłospis dla osób z wysokim poziomem cholesterolu powinien być zbilansowany i zdrowy.

Tygodniowe menu dla osób z wysokim poziomem cholesterolu

Śniadanie

Drugie śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Kolacja

Poniedziałek

Owsianka z owocami jagodowymi i orzechami

Jabłko

Kasza gryczana z duszonymi warzywami

Marchewka z sosem guacamole

Pieczony łosoś z warzywami

Wtorek

Omlet z białek jaj

Grejpfrut

Sałatka z kurczakiem i oliwą z oliwek

Orzechy włoskie

Duszone warzywa z kaszą kuskus i tofu

Środa

Tost z awokado i pomidorem

Smoothie z owoców jagodowych

Pieczony kurczak z warzywami

Jogurt z owocami jagodowymi

Zupa rybna z warzywami

Czwartek

Jajecznica z warzywami

Sałatka z owoców cytrusowych

Grillowana ryba z warzywami

Mini-marchewki z hummusem

Pieczona pierś z kurczaka z komosą ryżową i warzywami

Piątek

Otręby owsiane z owocami jagodowymi

Orzechy włoskie

Komosa ryżowa z duszonymi warzywami

Migdały i jabłko

Gulasz wołowy z warzywami

Sobota

Omlet ze szpinakiem

Migdały

Sałatka z tuńczykiem i oliwkami

Tost z awokado

Lekki rosół z warzywami

Niedziela

Sandwich z warzywami i tofu

Jogurt z owocami jagodowymi

Kasza gryczana z kurczakiem i warzywami

Orzechy włoskie

Ryba gotowana na parze z warzywami

Przepisy kulinarne dla osób z wysokim poziomem cholesterolu

Poniżej podajemy przepisy na dania, które pomogą urozmaicić dietę osób z podwyższonym poziomem cholesterolu, czyniąc ją smaczną i korzystną dla zdrowia.

Przepisy dietetyczne

1
Omlet z warzywami i awokado
2
Filety z kurczaka z warzywami
3
Zielona sałatka z orzechami włoskimi
1

Omlet z warzywami i awokado

Cholesterol: normy stężenia we krwi, przyczyny jego wzrostu i sposoby na obniżenie
Czas ogólny
15 min
Opracowanie
5 min
Przygotowanie
10 min
Kalorie na porcję
310
Liczba porcji
1

Składniki

  • jajka – 2 sztuki;
  • odtłuszczone mleko – 1 łyżka;
  • ulubione świeże warzywa – ¼ filiżanki;
  • awokado – ¼ sztuki;
  • zioła i przyprawy (pietruszka; bazylia; czarny pieprz) – do smaku;
  • oliwa z oliwek – 1 łyżeczka.

Przygotowanie

  1. W misce ubij jajka i mleko na gładką masę.
  2. Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni na średnim ogniu.
  3. Pokrój warzywa i smaż do miękkości.
  4. Wylej masę jajeczną na warzywa. Odczekaj kilka sekund, aż omlet zacznie zastygać.
  5. Odwróć omlet na drugą stronę i smaż jeszcze przez kilka minut, aż jajka będą ugotowane.
  6. Przełóż omlet na talerz i udekoruj pokrojonym awokado.
  7. Posyp świeżymi ziołami i przyprawami do smaku.
  8. Podawaj omlet z dodatkiem produktów pełnoziarnistych i świeżych warzyw.
2

Filety z kurczaka z warzywami

Cholesterol: normy stężenia we krwi, przyczyny jego wzrostu i sposoby na obniżenie
Czas ogólny
45 min
Opracowanie
15 min
Przygotowanie
30 min
Kalorie na porcję
345
Liczba porcji
2

Składniki

  • filet z kurczaka – 2 sztuki;
  • oliwa z oliwek – 1 łyżka;
  • cebula – 1 sztuka;
  • czosnek – 2 ząbki;
  • papryka (czerwona i żółta) – 2 sztuki;
  • marchewka – 1 sztuka;
  • cukinia – 1 sztuka;
  • koncentrat pomidorowy – 1 łyżka;
  • suszone zioła (bazylia; oregano; rozmaryn) – 1 łyżeczka;
  • sól i pieprz – do smaku.

Przygotowanie

  1. Wszystkie warzywa opłucz pod bieżącą wodą.
  2. Pokrój paprykę w paski, marchewkę w plasterki, cukinię i cebulę w talarki, posiekaj czosnek.
  3. Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni na średnim ogniu.
  4. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek i smaż, aż się zeszklą.
  5. Dodaj piersi z kurczaka i smaż je z obu stron na złoty kolor.
  6. Dodaj pokrojoną marchewkę, paprykę i cukinię i smaż razem z kurczakiem przez około 5-7 minut.
  7. Dodaj koncentrat pomidorowy, suszone zioła, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  8. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj przez kolejne 10-15 minut, aż kurczak będzie w pełni ugotowany, a warzywa – miękkie.
  9. Podawaj z warzywami i dodatkiem produktów pełnoziarnistych (na przykład komosą ryżową, kaszą gryczaną) lub sałatką ze świeżych warzyw.
3

Zielona sałatka z orzechami włoskimi

Cholesterol: normy stężenia we krwi, przyczyny jego wzrostu i sposoby na obniżenie
Czas ogólny
20 min
Opracowanie
5 min
Przygotowanie
15 min
Kalorie na porcję
310
Liczba porcji
1

Składniki

  • świeży szpinak lub sałata – 50 g;
  • mały ogórek – 1 sztuka;
  • pomidor – 1 sztuka;
  • czerwona cebula – ½ sztuki;
  • marchewka – 1 sztuka;
  • orzechy włoskie – ¼ szklanki;
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki;
  • sok z cytryny – 1 łyżka
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku.

Przygotowanie

  1. Umyj warzywa pod bieżącą wodą.
  2. Przygotuj wszystkie składniki: podziel szpinak lub sałatę, pokrój pomidora, ogórka, cebulę, zetrzyj marchewkę, posiekaj orzechy.
  3. W dużej misce wymieszaj szpinak lub sałatę, ogórka, pomidora, cebulę i startą marchewkę.
  4. Posyp sałatkę posiekanymi orzechami włoskimi.
  5. W osobnej misce wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól i pieprz, aby przygotować dressing.
  6. Tuż przed podaniem polej sałatkę dressingiem i delikatnie wymieszaj.

Popularne pytania

Co rozpuszcza cholesterol w naczyniach krwionośnych?

Cholesterol LDL może odkładać się na ścianach naczyń krwionośnych i przyczyniać się do rozwoju miażdżycy. Substancje i czynniki, które pomagają rozpuszczać cholesterol w naczyniach krwionośnych:

  • wysoki poziom "dobrego" cholesterolu HDL. Przenosi on nadmiar cholesterolu z tkanek do wątroby w celu przetworzenia i usunięcia z organizmu;
  • kwasy tłuszczowe omega-3 (występują w łososiu, sardynkach, dorszu, siemieniu lnianym i orzechach). Mogą pomóc obniżyć poziom cholesterolu i stan zapalny w naczyniach krwionośnych;
  • przeciwutleniacze (witaminy C i E, koenzym Q10). Chronią naczynia krwionośne przed stresem oksydacyjnym, który może przyczyniać się do odkładania cholesterolu;
  • rozpuszczalny błonnik pokarmowy. Pomaga "wiązać" cholesterol w żywności i usuwać go z organizmu.

Korzystne są również fitosterole – składniki roślinne, które blokują wchłanianie cholesterolu w jelitach i pomagają usunąć go z organizmu. Znajdują się one w olejach roślinnych, orzechach, nasionach i niektórych warzywach.

Jak wygląda cholesterol?

Nie można zobaczyć, jak wygląda cholesterol, ponieważ jest to bezbarwna i bezkształtna substancja. W organizmie człowieka występuje w postaci lipoprotein – złożonych struktur, które zawierają cholesterol i różne rodzaje lipidów (tłuszczów).

Poziom cholesterolu można stwierdzić jedynie poprzez badanie. Młodzi ludzie w wieku powyżej 20 lat powinni wykonywać badanie stężenia cholesterolu co pięć lat. Mężczyźni w wieku od 45 do 65 lat i kobiety w wieku od 55 do 65 lat powinni badać poziom cholesterolu co rok-dwa lata.

Co można dodawać do herbaty, mając wysoki poziom cholesterolu?

Przy wysokim poziomie lipidów zaleca się unikanie dodawania śmietanki, cukru, słodkich syropów do herbaty i kawy. Do herbaty można dodać:

  • owoce cytrusowe (bogate w pektyny). Do herbaty można wycisnąć odrobinę soku z cytryny lub limonki;
  • imbir. Imbir ma właściwości przeciwutleniające, można go dodawać do herbaty w formie suszonej lub świeżej;
  • mięta. Wspomaga trawienie i może pomóc obniżyć poziom cholesterolu.

Do herbaty można również dodać cynamon, wsypując kilka szczypt do napoju i mieszając przed wypiciem. Zamiast cukru można użyć miodu lub słodzika.

Do gorących napojów można spożywać ciemną czekoladę (o zawartości kakao powyżej 70%) lub orzechy (migdały, orzechy włoskie, orzechy laskowe). Owoce świeże i suszone są zdrową alternatywą dla słodyczy, ponieważ zawierają składniki odżywcze i błonnik pokarmowy. Przygotowując domowe desery, warto sięgać po produkty pełnoziarniste, niskotłuszczowy nabiał, naturalne słodziki i stewię.

Jak obniżyć poziom cholesterolu domowymi sposobami?

Niemożliwe jest obniżenie poziomu cholesterolu domowymi sposobami bez zmiany stylu życia, diety i przyjmowania leków. Metody redukcji poziomu cholesterolu w warunkach domowych:

  • czosnek. Zaleca się spożywanie jednego lub dwóch ząbków czosnku dziennie. Czosnek może nieznacznie obniżyć poziom cholesterolu, ale na krótki okres czasu;
  • kwasy tłuszczowe omega-3. Można je przyjmować w postaci pokarmów, włączając do diety tłuste ryby lub w kapsułkach (po konsultacji z lekarzem prowadzącym);
  • siemię lniane. Jest bogate w błonnik pokarmowy i kwasy tłuszczowe omega-3. Zmielone siemię lniane można dodawać do jogurtów, owsianki lub smoothie. Zaleca się spożywanie jednej-dwóch łyżek zmielonego siemienia lnianego dziennie;
  • zielona herbata. Można pić od dwóch do trzech filiżanek zielonej herbaty dziennie.

Błonnik pokarmowy znajdujący się w warzywach, owocach, orzechach i produktach pełnoziarnistych może pomóc obniżyć poziom cholesterolu. Ważne jest, aby zwiększyć spożycie błonnika pokarmowego poprzez włączenie go do codziennej diety.

Czego nie lubi cholesterol?

Rośliny strączkowe (fasola, soja, groch, ciecierzyca i soczewica) są bogate w stanole, sterole, rozpuszczalny błonnik pokarmowy, białka i fitochemikalia. Ze względu na swój skład rośliny strączkowe "wiążą" cholesterol i pomagają usunąć go z organizmu. Oprócz tego mają właściwości przeciwutleniające i pomagają chronić naczynia krwionośne przed uszkodzeniami i stanami zapalnymi.

Jakich produktów nie wolno jeść, mając wysoki poziom cholesterolu?

Aby znormalizować profil lipidowy, należy zrezygnować ze słodkich napojów gazowanych, soków, smoothie i koktajli.

Produkty, których nie wolno jeść, mając wysoki poziom cholesterolu

Grupa produktów

Przykłady

Tłuste mięsa i przetwory mięsne

Wołowina, wieprzowina, kiełbasy, parówki.

Gotowe produkty spożywcze

Tosty, chipsy, chrupki

Tłuste produkty mleczne

Śmietana, masło, sery o wysokiej zawartości tłuszczu

Wyroby cukiernicze

Ciasta, herbatniki

Tłuste sosy

Majonez

Podroby

Wątróbka, nerki, serca, płucka

Tłuste owoce morza

Krewetki, ostrygi, ośmiorniczki

Produkty o wysokiej zawartości cukru

Cukierki, czekolada, desery

Żywność typu fast food (pizza, hamburgery, chipsy) również podnosić poziom cholesterolu we krwi. Jajka zawierają niewielką ilość cholesterolu, więc można je spożywać, ale lepiej jest wybierać białka zamiast żółtek.

5 of 5 na podstawie 1 ocena
Cholesterol: normy stężenia we krwi, przyczyny jego wzrostu i sposoby na obniżenie
Autor
Tkachenko Marina
Lekarz ogólny. Siedem lat doświadczenia.

Inne artykuły na ten temat

Artykuły powiązane:

Komentarze

Dodaj komentarz

Halina 2 tygodnie temu
Dzień dobry, mam podwyższony poziom cholesterolu, co to oznacza? Co należy teraz zrobić, czy muszę skonsultować się z jakimś lekarzem?
Odpowiedz
Tkachenko Marina
Tkachenko Marina
2 tygodnie temu
Dzień dobry, podwyższony poziom cholesterolu oznacza, że stężenie cholesterolu we krwi przekracza wartości prawidłowe. Może to być spowodowane zaburzeniami metabolizmu lipidów lub zaburzeniami czynności wątroby. Konieczna jest konsultacja z lekarzem rodzinnym lub kardiologiem.
Roksana 3 tygodnie temu
Witam, czy mogę jeść kiszone ogórki, mając wysoki poziom cholesterolu? Staram się przestrzegać diety, by unormować poziom cholesterolu, ale nie potrafię zrezygnować z ogórków.
Odpowiedz
Tkachenko Marina
Tkachenko Marina
3 tygodnie temu
Dzień dobry, ogórki kiszone mają zwykle niską zawartość cholesterolu, więc można je włączyć do diety. Należy jednak pamiętać, że ogórki kiszone zawierają dużą ilość soli, co nie jest wskazane dla osób mających wysokie ciśnienie krwi lub problemy z nerkami.
Antonina 3 tygodnie temu
Dobry wieczór, byłam u kardiologa, który skierował mnie na badanie poziomu cholesterolu. Po badaniu powiedziano mi: podwyższony poziom lipoprotein o niskiej gęstości (beta-lipoprotein). Co to oznacza?
Odpowiedz
Tkachenko Marina
Tkachenko Marina
3 tygodnie temu
Dobry wieczór, beta-lipoproteiny to forma cholesterolu, która jest przenoszona we krwi przez lipoproteiny o niskiej gęstości. Różnią się one od innych form cholesterolu gęstością i rozmiarem cząsteczek. Mogą przenikać przez ściany tętnic i przyczyniać się do powstawania złogów tłuszczowych, co może prowadzić do zwężenia tętnic i upośledzenia przepływu krwi.
Marianna 4 tygodnie temu
Dzień dobry, mam genetyczne predyspozycje do wysokiego poziomu cholesterolu całkowitego. Chcę go kontrolować, dlatego od pięciu lat co roku robię badania. Które warzywa i owoce obniżają poziom cholesterolu?
Odpowiedz
Tkachenko Marina
Tkachenko Marina
4 tygodnie temu
Dzień dobry, warzywa i owoce, które mogą pomóc obniżyć poziom cholesterolu to jabłka, pomarańcze, grejpfruty, jagody, szpinak, brokuły i marchew. Są one bogate w błonnik pokarmowy, przeciwutleniacze i inne składniki odżywcze, które wpływają korzystnie na zdrowie serca i normalizują profil lipidowy.
Agata 4 tygodnie temu
Dzień dobry, co roku mam badania kontrolne i wcześniej wszystko było w porządku, jednak tym razem mój poziom cholesterolu był podwyższony. Co oznacza wysoki poziom cholesterolu?
Odpowiedz
Tkachenko Marina
Tkachenko Marina
4 tygodnie temu
Dzień dobry, wysoki poziom cholesterolu we krwi może wskazywać na zaburzenia metabolizmu lipidów w organizmie i zwiększone ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, takich jak miażdżyca. Cholesterol może prowadzić do tworzenia się złogów tłuszczowych na ścianach tętnic, upośledzenia przepływu krwi i zwiększenia ryzyka zawału serca i udaru mózgu.
Administratorem danych osobowych jest DOCTORPRO POLAND SP. Z O.O. z siedzibą w Łodzi oraz DOCTORPRO WROCLAW SP. Z O.O. z siedzibą we Wrocławiu. Niniejsza strona internetowa używa plików „cookies” w celach określonych w Polityce plików cookies, w szczególności w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony oraz dostosowania wyglądu strony do indywidualnych preferencji użytkowników (personalizacja).
Kliknij „Akceptuję” jeżeli zgadzasz się na użycie plików „cookies” do celów opisanych w Polityce plików cookies. Możesz również nie wyrazić zgody na użycie plików „cookies”. Wyłączenie plików cookies może spowodować trudności w korzystaniu ze strony.
Formularz kontaktowy
Klikając na "Wyślij" wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych i akceptujesz warunki polityki prywatności umowy użytkownika umowy użytkownika
Превышен лимит запросов. Попробуйте через 5 мин.

Pliki cookie - szczegóły

Cookies systemowe
Cookies systemowe są niezbędne do uruchomienia podstawowych funkcji tej strony – formularzy zgłoszeniowych, ocen artykułów itp. Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych osobowych
Funkcjonalne pliki cookies
Marketingowe pliki cookies