Zgaga to podrażnienie błony śluzowej przełyku kwasem solnym z żołądka. Zgaga występuje po jedzeniu i towarzyszy jej uczucie pieczenia za mostkiem.
Objawy zgagi
Zgaga objawia się dyskomfortem i bólem w krtani, klatce piersiowej i górnej części brzucha, które mogą trwać od kilku minut do kilku godzin. Inne objawy zgagi to:
- uczucie pieczenia w przełyku;
- ból, ucisk lub kłucie w klatce piersiowej (podobne do bólu serca):
- trudności z połykaniem;
- gorzki lub kwaśny posmak w ustach;
- bolesność i uczucie pieczenia w gardle;
- zwiększone tworzenie się gazów w przełyku;
- uczucie ciężkości w żołądku.
Silnej zgadze mogą towarzyszyć także nudności, wymioty i ogólne osłabienie. Trwała zgaga (występuje częściej niż dwa razy w tygodniu) może wskazywać na chorobę układu pokarmowego, np. zapalenie żołądka lub wrzody żołądka. W przypadku wystąpienia objawów pieczenia przełyku konieczna jest konsultacja z lekarzem gastroenterologiem, aby zapobiec rozwojowi powikłań, takich jak choroba przełyku, rozlany skurcz przełyku, choroba wrzodowa. Częsta zgaga może prowadzić także do zapalenia ścian przełyku, które może powodować uszkodzenia, zwężenia i metaplazję (zmiany przedrakowe tkanek).
Przyczyny zgagi
Zgaga jest zwykle spowodowana nieprawidłowym działaniem zwieracza przełyku, które powoduje spychanie treści żołądkowej do przełyku (refluks). Przyczyny powstawania zgagi to:
- zaburzenia rytmu jedzenia (długie przerwy między posiłkami, przejadanie się, długotrwały post, jedzenie na krótko przed snem);
- aktywność fizyczna bezpośrednio po jedzeniu (np. podnoszenie ciężarów);
- przyjmowanie leków rozluźniających mięśnie, w szczególności mięśnie zwieracza przełyku (leki przeciwbólowe, przeciwdepresyjne, nasenne);
- schorzenia przewodu pokarmowego (zapalenie żołądka, wrzód żołądka, przepuklina rozworu przełykowego, zapalenie pęcherzyka żółciowego).
Zgaga po jedzeniu może pojawić się w wyniku podrażnienia przełyku przez niektóre pokarmy (kwaśne, słone, wędzone), a także po spożyciu pokarmów zwiększających kwasowość żołądka (np. surowych warzyw). Do czynników zwiększających ryzyko wystąpienia zgagi należy także palenie papierosów, otyłość i nadużywanie alkoholu.
Leczenie zgagi w Łodzi
Leczeniem zgagi w Łodzi zajmują się gastroenterolodzy w Doctorpro Łódź. Diagnostyka zgagi obejmuje:
- zebranie wywiadu i badanie przez lekarza;
- badania laboratoryjne krwi i kału;
- badanie USG jamy brzusznej;
- gastroskopię (instrumentalne badanie przełyku, błony śluzowej żołądka i dwunastnicy z pomocą gastroskopu — urządzenia z kamerą).
Po badaniu gastroenterolog dobierze leczenie zgagi, które ma na celu usunięcie jej przyczyny i złagodzenie objawów. Aby trwale pozbyć się zgagi, należy przestrzegać zaleceń lekarza, a także wprowadzić zmiany w stylu życia. Należy unikać przejadania się, spożywania ciężkich i tłustych potraw oraz alkoholu. Należy także rzucić palenie.
Na leczenie zgagi w centrum medycznym Doctorpro Łódź możesz umówić się za pomocą formularza rejestracji lub dzwoniąc pod numer telefonu podany na naszej stronie internetowej.
Название | Цена |
2014-Konsultacja gastrologiczna | 240 zł |
1-Konsultacja gastrologiczna online | 240 zł |
2-Konsultacja gastrologiczna online (poza granicami Polski) | 240 zł |
6-Konsultacja gastrologiczna telefoniczna - kontynuacja leczenia | 240 zł |
2882-Konsultacja gastrologiczna + USG jamy brzusznej | 440 zł |